ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκικά ΜΜE : Απειλούνται Τούρκοι δημοσιογράφοι στο Καστελλόριζο

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Καστελόριζο

Ένα ακόμα ακραίο δημο­σί­ευμα που προ­κα­λεί πολλά ερω­τη­μα­τικά έρχεται από την πλευρά της Τουρ­κίας, με το κρατικό πρα­κτο­ρείο ειδή­σεων της γει­το­νι­κής χώρας να υπο­στη­ρί­ζει σε σημε­ρινό του άρθρο ότι δύο δημο­σιο­γρά­φοι του που πρό­σφατα ταξί­δε­ψαν στο Καστελ­λό­ριζο δέχτη­καν απειλές

Σύμφωνα με δημο­σί­ευμα του Anadolu ο δημο­σιο­γρά­φος Tevfik Durul και ο φωτο­ρε­πόρ­τερ Ayhan Mehmet ταξί­δε­ψαν από την Αθήνα στην Ρόδο και στη συνέ­χεια στο ακρι­τικό Καστελ­λό­ριζο.

Το τουρ­κικό πρα­κτο­ρείο ανα­φέ­ρε­ται σε δημο­σί­ευμα ελλη­νι­κής ιστο­σε­λί­δας που φέρεται να υπο­στη­ρί­ζει ότι τα εν λόγω άτομα είναι κατά­σκο­ποι της ΜΙΤ. Η εν λόγω ιστο­σε­λίδα φέρεται να δημο­σί­ευσε και μια φωτο­γρα­φία από το δια­βα­τή­ριο του αντα­πο­κριτή του ΑΑ.

«Η στο­χο­ποί­ηση δύο δημο­σιο­γρά­φων που ταξί­δε­ψαν στο νησί στο πλαίσιο της εργα­σίας τους απο­τε­λεί ένα βαρύ πλήγμα στην ελευ­θε­ρία του Τύπου» ανα­φέ­ρει ο γενικός διευ­θυ­ντής του Anadolu, Senol Kazanci, σε ανα­κοί­νωση που έδωσε στη δημο­σιό­τητα, σύμφωνα με το πρα­κτο­ρείο.

«Οι ελλη­νι­κές αρχές θα πρέπει να δια­σφα­λί­ζουν ένα ασφαλές περι­βάλ­λον για τους δημο­σιο­γρά­φους του AA» προ­σθέ­τει.

Το πρα­κτο­ρείο, ανα­φέ­ρει ότι περι­μέ­νει εξη­γή­σεις από τις ελλη­νι­κές αρχές για το πώς η συγκε­κρι­μένη ιστο­σε­λίδα κατά­φερε να απο­κτή­σει φωτο­γρα­φία από σελίδα του δια­βα­τη­ρίου του Durul.

«Περι­μέ­νουμε εξη­γή­σεις και μία συγ­γνώμη από τις αρχές στην Αθήνα για το πώς η ταυ­τό­τητα και οι πλη­ρο­φο­ρίες από το δια­βα­τή­ριο των φίλων μας – που πρέπει να είναι στα χέρια μόνο των ελλη­νι­κών αρχών – διέρ­ρευ­σαν» ανα­φέ­ρει.

«Δεν μας αφήνουν να κυκλο­φο­ρή­σουμε στο νησί»

Μάλιστα, η Τουρκία επι­χεί­ρησε να δώσει συνέ­χεια στο θέμα. Σε ζωντανή σύνδεση με το CNN Τurk από το Καστε­λό­ριζο, ο δημο­σιο­γρά­φος Tevfik Durul ανα­φέρ­θηκε στη «στο­χο­ποί­ησή» του ιδίου και του συνερ­γάτη του φωτο­γρά­φου, από ελλη­νική ιστο­σε­λίδα που τους χαρα­κτή­ρισε «πρά­κτο­ρες της τουρ­κι­κής Εθνικής Υπη­ρε­σίας Πλη­ρο­φο­ριών (MIT)».

Ο Ντου­ρούλ, υπο­στή­ριξε πως η ελλη­νική αστυ­νο­μία, τους συμ­βού­λεψε να μην κυκλο­φο­ρή­σουν σήμερα στο Καστε­λό­ριζο και πως δεν ήρθαν αντι­μέ­τω­ποι με κάποια αρνη­τικό συμβάν.

«Παρου­σί­α­σαν μια προ­κλη­τική είδηση ανα­φέ­ρο­ντας πως είμαστε πρά­κτο­ρες της ΜΙΤ και πως ήρθαμε στο νησί για άλλο σκοπό. Δημο­σί­ευ­σαν φωτο­γρα­φία από το δια­βα­τή­ριο μου. Για αυτό τον λόγο μετά από αυτό το περι­στα­τικό, δεν είχαμε την δυνα­τό­τητα να δούμε κάτι, άλλωστε ήταν σκο­τεινά χτες το βράδυ. Σήμερα επι­κρα­τεί ένα ήρεμο περι­βάλ­λον. Οι ελλη­νι­κές αρχές και η αστυ­νο­μία, μας συμ­βού­λε­ψαν να μην βγούμε έξω. Μέχρι τώρα δεν βρε­θή­καμε αντι­μέ­τω­ποι με κάποια αρνη­τική κατά­σταση με τους κατοί­κους του νησιού, διότι δεν είχαμε και την δυνα­τό­τητα ιδιαί­τερα να βγούμε έξω» δήλωσε στο CNN Turk o αντα­πο­κρι­τής του Anadolu, συμπλη­ρώ­νο­ντας πως:

«Εμείς ήρθαμε στο νησί ως πρα­κτο­ρείο Anadolu. Χτες το βράδυ με πλοίο φτάσαμε στο νησί. Όταν φτάσαμε ως πιστο­ποι­η­μέ­νοι δημο­σιο­γρά­φοι του ΑΑ στο νησί, μια αντι­τουρ­κική ιστο­σε­λίδα, με προ­κλη­τική ρητο­ρική, έκανε δημο­σί­ευση στο­χο­ποιώ­ντας εμένα και τον φίλο μου φωτο­ρε­πόρ­τερ».

«Θα πλη­ρώ­σετε το τίμημα»

Την ίδια στιγμή, ο γενικός διευ­θυ­ντής επι­κοι­νω­νίας του Anadolu, Fahrettin Altun δεν διστά­ζει μάλιστα να περάσει και σε απειλές.

«Θα πλη­ρώ­σετε το τίμημα αν οι Τούρκοι δημο­σιο­γρά­φοι πάθουν κάτι. Κανείς δεν μπορεί να φιμώσει το Anadolu Agency» ανα­φέ­ρει σε μήνυμα του στο Twitter.

«Έλληνες δημο­σιο­γρά­φοι εργά­ζο­νται ελεύ­θερα στην Τουρκία, στην οποία η Ε.Ε. συνεχώς κάνει μάθημα για την ελευ­θε­ρία του Τύπου, ενώ η Ελλάδα, μέλος της Ε.Ε. συμπε­ρι­φέ­ρε­ται ως μαφιό­ζικο κράτος» ανα­φέ­ρει σε άλλο μήνυμα.

 

 

Πηγή : tanea.gr/

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.