Nέα δέσμη μέτρων για τη στήριξη των εποχικά εργαζομένων και των επιχειρήσεων συγκεκριμένων κλάδων, μεταξύ των οποίων και ο τουρισμός, που έχει πληγεί σημαντικά από την πανδημία και επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην οικονομία και στην αγορά εργασίας επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο.

Εκπρόσωποι των εργαζομένων σε επισιτισμό και τουρισμό εκτιμούν πως από τους περίπου 500.000 εποχικά απασχολούμενους στον κλάδο, σχεδόν οι μισοί, δηλαδή οι 250.000, δεν έχουν φέτος επαναπροσληφθεί. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως οι μισοί εξ αυτών, δηλαδή περίπου 125.000 εργαζόμενοι, βρίσκονται εκτός της «ομπρέλας» των μέτρων προστασίας της κυβέρνησης για διάφορους λόγους, όπως για παράδειγμα επειδή είναι εποχικοί στον επισιτισμό και δεν έχουν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, απασχολήθηκαν πέρυσι για πρώτη φορά στον κλάδο ή προέρχονται από εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων.

Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέο μεγάλο πακέτο μέτρων διατήρησης των θέσεων εργασίας και στήριξης όσων πλήττονται. Σημαντική βοήθεια στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να δώσουν τα κονδύλια ύψους 2,7 δισ. ευρώ που θα εισρεύσουν στη χώρα μας μέσω του προγράμματος SURE, με τα οποία θα καλυφθούν μέτρα διατήρησης των θέσεων απασχόλησης που ήδη εφαρμόζονται από τον περασμένο Μάρτιο και θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται τους επόμενους μήνες.

Τα νέα μέτρα

Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

 • Επίδομα κατάρτισης που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 700 ευρώ για όσους δεν προσελήφθησαν τους θερινούς μήνες ή είναι ήδη χωρίς δουλειά, καθώς οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν προχώρησαν σε λουκέτο.
 • Στις εποχικού χαρακτήρα επιχειρήσεις θα διατηρηθούν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις και αναστολές πληρωμών έως τον Μάρτιο ή και τον Απρίλιο του 2021.
 • Ειδική συμφωνία με τις τράπεζες για τη ρύθμιση δανείων μετά το πρώτο τρίμηνο του 2021.
 • Εξετάζεται να υπάρξει μια ρύθμιση οφειλών αποκλειστικά για τις εποχικές επιχειρήσεις και δη αυτές που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού χωρίς να έχουν ληφθεί ακόμα οι οριστικές αποφάσεις καθώς από το 2021 θα «τρέξει» και η ρύθμιση για τα κορωνο-χρέη.

Για την υλοποίηση όλων αυτών των μέτρων -παλαιών που παρατείνονται και νέων- θα αξιοποιηθούν τα 2,7 δισ. ευρώ που θα λάβει η χώρα μας από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της απασχόλησης. Αυτά τα ευρωπαϊκά κονδύλια δίνονται ως δάνειο με προνομιακούς όρους και σχεδόν μηδενικό επιτόκιο. Η πρώτη δόση αναμένεται να εκταμιευτεί μέσα στον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ποσό που θα λάβει η Ελλάδα είναι υψηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις και επαρκεί για να χρηματοδοτηθούν μέτρα διατήρησης των θέσεων απασχόλησης που ήδη εφαρμόζονται από τον περασμένο Μάρτιο και θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται τους επόμενους μήνες.

Τι ανακοίνωσε ο Βρούτσης

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, ανακοίνωσε 8 μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και των ανέργων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

 • Δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο και πιθανότατα Δεκέμβριο σε επιχειρήσεις εστίασης, τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού ή άλλων κλάδων που θεωρούνται πληττόμενοι βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας. Σημειώνεται ότι, πρόσφατα, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δόθηκε η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο σε επιχειρήσεις επισιτισμού, πολιτισμού, αθλητισμού, καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά βάσει ΚΑΔ.
 • Παράταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με επιδότηση μισθού και εισφορών για εργαζομένους έως το τέλος του έτους. Ταυτόχρονα, εξετάζεται ένα «λίφτινγκ» του προγράμματος με ακόμα μεγαλύτερη επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών.
 • Δίνεται δίμηνη παράτασης στα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει.
 • Διευκολύνεται η χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα, με τη μείωση του απαιτούμενου αριθμού ημερών ασφάλισης από 100 σε 50.
 • Παρατείνεται το πλαίσιο της τηλεργασίας μέχρι τέλος του χρόνου.
 • Θεσμοθετείται οικονομική στήριξη των καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και των ξεναγών, με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
 • Δημιουργείται θεσμικό πλαίσιο για την αναπλήρωση του χρόνου απουσίας από την εργασία εργαζόμενου λόγω καραντίνας.
 • Θεσμοθετείται νέα ειδική άδεια των γονέων λόγω νόσησης των παιδιών τους από τη νόσο Covid-19.

Πηγή: tourismtoday.gr

της Εύας Οικονομάκη

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ