Στις πολιτικές επιπτώσεις της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. «Μία νέα καταστροφική πυρκαγιά είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ο Έλληνας πρωθυπουργός, δώδεκα ημέρες μετά την πυρκαγιά που κατάστρεψε το Μάτι….Στην πραγματικότητα, η καταστροφή φωτιά μετατράπηκε για τον Έλληνα πρωθυπουργό σε μια πολιτική καταστροφή. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση για ανικανότητα και κυνισμό» αναφέρει η εφημερίδα.

Ακόμα σημειώνει πως «ο κατάλογος των αναπάντητων ερωτημάτων αυξάνεται, όσο περισσότερος χρόνος περνάει. Και είναι ο Τσίπρας, από τον οποίο οι Έλληνες περιμένουν απαντήσεις: Γιατί δεν κατάφεραν οι πυροσβεστικές δυνμεις να σταματήσουν εγκαίρως τη φωτιά που ξέσπασε στα βουνά πάνω από το χωριό; Γιατί ο οικισμός δεν εκκενώθηκε όταν η φωτιά έπεσε εκτός ελέγχου; Γιατί η αστυνομία οδήγησε τους αυτοκινητιστές από μια κλειστή λεωφόρο στα στενά σοκάκια και κατευθείαν στις φλόγες;».

Το ρεπορτάζ δίνει έμφαση στην απόφαση του πρωθυπουργού να επιστρέψει εσπευσμένα από τη Βοσνία στην Αθήνα και στη σύσκεψη που έλαβε χώρα στο Κέντρο Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων. «Υπάρχουν ήδη εκεί πέντε υπουργοί και μια τηλεοπτική ομάδα της κρατικής τηλεόρασης ΕΡΤ, η οποία τώρα μετέδιδε «ζωντανά» τη σύσκεψη. Οι τηλεθεατές είχαν την εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός ήταν τώρα υπεύθυνος για τον συντονισμό του έργου κατάσβεσης και διάσωσης. Η φωτιά εξακολουθούσε να μαίνεται. Εκείνη την ώρα μόνο εκείνοι που είχαν καταφύγει στη θάλασσα είχαν ελπίδα να σωθούν» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σημειώνει δε ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Τσίπρας έκανε ερωτήσεις, όπως πόσα οχήματα χρησιμοποιούνται, πόσες εστίες υπάρχουν  «αλλά δεν ρώτησε κάτι πολύ βασικό: Βρίσκονται άνθρωποι σε κίνδυνο, υπάρχουν νεκροί;».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, εκείνη τη στιγμή, όπως υποστηρίχθηκε αργότερα, υπήρχαν, ήδη, 40 νεκροί. «Ο Τσίπρας δεν γνώριζε τίποτα γι ‘αυτό. Ή το γνώριζε αλλά το απέκρυψε για να υποβαθμιστεί η καταστροφή;» αναρρωτιέται ο συντάκτης.

«Οι νεκροί θα καθορίσουν την πολιτική καριέρα του Αλέξη Τσίπρα στο μέλλον. Το εάν η δημοτικότητά του ανακάμψει μετά από αυτή την καταστροφή μοιάζει αβέβαιο» σχολιάζει.

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ