Σημαντική «κόπωση» εμφανίζουν τις τελευταίες εβδομάδες οι κρατήσεις για Ελλάδα, από τις γερμανόφωνες χώρες, τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία του HolidayCheck, που παρουσιάζει αποκλειστικά το money-tourism.gr, και τα οποία επιβεβαιώνουν το πρόσφατο ρεπορτάζ μας, για σημαντικά κενά κρατήσεων στην υψηλή περίοδο.

Αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του HolidayCheck, ότι την τελευταία εβδομάδα, στο «πράσινο» βρίσκονται μόνο η Αίγυπτος, η Βουλγαρία, η Τυνησία, τα Εμιράτα και η Πορτογαλία, ενώ στο «κόκκινο» έχουν περάσει η Ελλάδα, με -16%, η Τουρκία με -18%, η Ισπανία με -9%, η Κύπρος με -17%, όπως και όλοι οι μακρινοί προορισμοί.

Οι κρατήσεις

Παράλληλα, η εικόνα της Ελλάδας από πλευράς κρατήσεων, είναι εξαιρετική στο 5μηνο, χάρις στις προκρατήσεις, μειώνεται σημαντικά, παραμένοντας θετική ωστόσο τον Μάϊο, ενώ τον Ιούνιο, εμφανίζει σοβαρή μείωση. Πιο αναλυτικά, στο πρώτο πεντάμηνο του 2018, οι κρατήσεις προς Ελλάδα εμφάνισαν αύξηση 16%, οι διανυκτερεύσεις 12% και τα έσοδα 18%, στα 58,2 εκ. €, αποδεικνύοντας την αύξηση του κόστους των ξενοδοχείων, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017. Τον Μάϊο 2018, οι κρατήσεις προς Ελλάδα εμφάνισαν αύξηση μόλις 5% οι διανυκτερεύσεις ήταν επίπεδες και τα έσοδα 6%, στα 8,1 εκ. €, ενώ τον Ιούνιο (σ.σ. μέχρι 21.6), όλοι οι δείκτες είναι αρνητικοί, με τις κρατήσεις προς Ελλάδα να είναι μειωμένες κατά 9%, οι διανυκτερεύσεις κατά 12% και τα έσοδα κατά 7%, στα 5,6 εκ. €, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του Ιουνίου 2017.

Οι προορισμοί

Η εικόνα των μεγαλυτέρων ελληνικών προορισμών αναλύεται στα στοιχεία του HolidayCheck. Στους πίνακες που ακολουθούν, περιλαμβάνονται τα στοιχεία για το πρώτο πεντάμηνο, τον Μάιο και τον Ιούνιο για μεγάλα νησιά, αλλά και για επιμέρους προορισμούς εντός αυτών. Συγκεκριμένα, ακολουθούν οι πίνακες για Κρήτη, Ρόδο, Χαλκιδική, Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, Χανιά, Γεωργιούπολη, Κέρκυρα, Φαληράκι, Χερσόνησο, Κολύμπια, Κω, Μύκονο, Νάξο, Πελοπόννησο, Ρέθυμνο, Σάμο, Σαντορίνη, Θάσο και Ζάκυνθο.

Ενδεικτικό της έντονης μεταβολής του κλίματος, όσον αφορά στην ροή των κρατήσεων είναι το γεγονός ότι προορισμοί που «έτρεχαν» στο 5μηνο 2018, με υψηλούς διψήφιους ρυθμούς αύξησης, τον Ιούνιο εμφανίζουν κατακόρυφη μείωση. Τα Χανιά, παραδείγματος χάριν, από 100% αύξηση κρατήσεων στο 5μηνο, τον Ιούνιο εμφανίζουν μείωση 80% (!!!), η Κρήτη συνολικά από το +17%, βρέθηκε στο -6%, το Φαληράκι από το +42%, στο -10%, η Κως από το +14%, στο -22%, το Ρέθυμνο από το +17% , στο -38%, η Ρόδος από το +14%, στο -6%, κ.ο.κ..

Δείτε τους πίνακες στο money-tourism.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ