Ειδήσεις

Αερομεταφορές: Τι ισχύει για τις επιβατικές πτήσεις

Σε γρίφο μετατρέπονται οι αεροπορικές συνδέσεις σε διεθνές επίπεδο λόγω των μέτρων πρόληψης μετάδοσης της COVID-19. Οι οδηγίες (ΝΟΤΑΜ) που επιβάλλονται από την ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) τροποποιούνται συνεχώς ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σε αναστολή παραμένουν μέχρι και τις 14 Ιουνίου όλες οι επιβατικές πτήσεις που συνδέουν την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία. Παράλληλα, εξακολουθεί να ισχύει η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς την Τουρκία, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία έως τις 14 Ιουνίου. Απαγορεύεται η είσοδος μη Ευρωπαίων πολιτών έως τις 15 Ιουνίου.

Αναστέλλονται επίσης όλες οι επιβατικές πτήσεις από και προς όλα τα αεροδρόμια μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ, έως τις 14 Ιουνίου, μετά την ανίχνευση 12 κρουσμάτων στην τελευταία πτήση από την Ντόχα.

Καραντίνα

Παράταση έχει δοθεί στην υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για επιβάτες όλων των εθνικοτήτων που φτάνουν στη χώρα μας από το σύνολο των διεθνών προορισμών. Η καραντίνα χωρίζεται σε δύο φάσεις, μία για το πρώτο δεκαπενθήμερο και μια φάση «γέφυρα» για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Σε πρώτη φάση, μέχρι τις 14 Ιουνίου όλοι οι επιβάτες υποχρεωτικά, ακόμη και οι Ελληνες που έρχονται από το εξωτερικό, πρέπει να κάνουν τεστ και αν αυτό είναι αρνητικό οφείλουν να μείνουν σε αυτοπεριορισμό (καραντίνα) για επτά ημέρες. Εάν είναι θετικοί, οφείλουν να μείνουν σε υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για 14 ημέρες.

Σε δεύτερη φάση, από τις 15 Ιουνίου η μέθοδος αυτή του υποχρεωτικού τεστ και καραντίνας θα εξακολουθήσει να γίνεται για τους επιβάτες που έρχονται από χώρες με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης της COVID-19, όπως αξιολογούνται από τον οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αεροπορική ασφάλεια (EASA). Η λίστα ανανεώνεται διαρκώς και οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι πριν ταξιδέψουν, καθώς αν αρνηθούν το τεστ δεν θα γίνονται δεκτοί στο αεροδρόμιο άφιξης.

Ολοι οι άλλοι πολίτες θα γίνονται δεκτοί χωρίς περιορισμούς, ενδέχεται όμως να υποβληθούν σε δειγματοληπτικά τεστ κατά την άφιξή τους, καθώς από όλες τις πτήσεις ένας συγκεκριμένος αριθμός επιβατών θα κάνει το τεστ.

Εξαιρέσεις

Από τους περιορισμούς λόγω COVID-19 εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες επιβατών:

• Επιβάτες πτήσεων διαμετακόμισης (Passengers in transit).

• Ολα τα πληρώματα αεροσκαφών (Flight Crew).

• Επιβάτες κρατικών πτήσεων (State Flights), πτήσεων υγειονομικού (Sanitary Flights), ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (Humanitarian Flights), πτήσεων που αναφέρουν ότι βρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (Emergency Flights), στρατιωτικών (Military Flights), εμπορευματικών πτήσεων (Cargo Flights), πτήσεων του Frontex και επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών.

Οσον αφορά τις πτήσεις εξωτερικού όλες οι διεθνείς πτήσεις που καταφθάνουν στη χώρα προσγειώνονται μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελ. Βενιζέλος» και από τις 15 Ιουνίου και στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία». Η συγκεκριμένη οδηγία ισχύει έως τις 30 Ιουνίου και αποκλείει τις πτήσεις εξωτερικού από τα υπόλοιπα αεροδρόμια της Ελλάδας.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου