Ρεπορτάζ

Απροετοίμαστη και φέτος η Ρόδος για την τουριστική σεζόν!

Μπορεί η τουριστική σεζόν να έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα, το νησί μοιάζει όμως ανέτοιμο για την υποδοχή και τη φιλοξενία των επισκεπτών. Έντονη είναι η δυσαρέσκεια των επαγγελματιών για την εικόνα του νησιού, που για μία ακόμη φορά δεν κατάφερε να προετοιμαστεί εγκαίρως για τη θερινή σεζόν.
Προβλήματα υπάρχουν σε κάθε περιοχή με έντονη τουριστική δραστηριότητα, στα Κολύμπια, στο Φαληράκι, στη Λίνδο…
Για την κατάσταση που επικρατεί, ο πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών, Δωδεκανήσου, Αλέξης Κολιάδης, δήλωσε σχετικά: «Μία ακόμη χρονιά που το νησί είναι απροετοίμαστο για τη σεζόν. Θέλουμε να έχουμε κόσμο, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι δυστυχώς. Θα έλεγα ότι η κατάσταση είναι χειρότερη, απ’ ότι στη λήξη της περσινής τουριστικής περιόδου. Μοιάζει σαν να ξεκίνησε αιφνιδιαστικά η σεζόν τον Δεκέμβριο χωρίς να το περιμένει κανείς, σαν να ήρθαν απροειδοποίητα οι επισκέπτες και να μας κατέλαβαν εξ’ απίνης.
Στα Κολύμπια δεν μπορούν καν να μπουν τα τουριστικά λεωφορεία. Οι δρόμοι γεμάτοι λακκούβες, μοιάζουν με βομβαρδισμένο τοπίο. Ακούμε τους οδηγούς να λένε ότι έχουν πάθει βλάβες τα λεωφορεία… Στη Μεσαιωνική Πόλη τα οχήματα εισέρχονται ανεξέλεγκτα, ενώ περιμετρικά των τειχών δεν υπάρχει παντού ελεύθερος χώρος στάθμευσης. Χάος επικρατεί στη Λίνδο, όπου συνωστίζονται τα οχήματα με την πλατεία να είναι απροσπέλαστη! Στηριζόμαστε στην ιδιωτική πρωτοβουλία για να κλείσουν λακκούβες, να γίνουν καθαρισμοί και κλαδέματα…, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα δεν έγινε τίποτε απολύτως».
Την κακή κατάσταση στο οδικό δίκτυο των Κολυμπίων επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος των οδηγών τουριστικών λεωφορείων, κ. Στέλιος Καπανταής, ο οποίος δηλώνει χαρακτηριστικά: «Στην περιοχή των Κολυμπίων ο δρόμος στην περιοχή Πορτοκαλιές προς Αρχάγγελο, όπου έγιναν κάποια έργα για να περάσει ένας αγωγός νερού, δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση. Μοιάζει πολύ περισσότερο με αγροτικό δρόμο με αποτέλεσμα να με ενημερώνουν συχνά συνάδελφοι για ζημιές που έχουν υποστεί τα λεωφορεία. Είχαμε ενημερώσει εδώ και καιρό τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου για την κατάσταση που επικρατεί, ζητώντας να δοθεί προτεραιότητα και να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις. Δεν είδαμε να έχει γίνει τίποτε ουσιαστικό. Και στο δρόμο των ευκαλύπτων πρέπει να γίνει κάτι, καθώς οι ρίζες των δέντρων έχουν απλωθεί πολύ με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος».

Παράνομες ξεναγήσεις
Στο μεταξύ με την έναρξη της τουριστικής σεζόν, εμφανίστηκε και πάλι το πρόβλημα των παράνομων ξεναγήσεων. Με τα ημερόπλοια από την Τουρκία καταφθάνουν γκρουπ που συνοδεύονται από άτομα που εκτελούν χρέη ξεναγού, χωρίς να έχουν καμία σχετική άδεια και χωρίς να μπορεί να γνωρίζει κανείς κατά πόσο μεταφέρουν σωστές πληροφορίες για τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου. Έπειτα από παρέμβαση του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων ενώ τους έγιναν συστάσεις. Οι ίδιο υποστήριξαν ότι δεν γνώριζαν τη νομοθεσία και ότι δεν ενέργησαν με δόλο. Στην περίπτωση όμως που συνεχιστεί το φαινόμενο, οι διπλωματούχοι ξεναγοί δηλώνουν αποφασισμένοι να προσφύγουν στην άσκηση ένδικων μέσων προστατεύοντας το έργο τους και τον τόπο από την παραπληροφόρηση και τις παράνομες ξεναγήσεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου