ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η τουριστική σεζόν ξεκινά φέτος νωρίτερα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με “πρό­ω­ρη εκ­κί­νη­ση” για ακόμα μία χρο­νιά φαί­νε­ται να ανοί­γει η αυ­λαία της φε­τι­νής του­ρι­στι­κής σεζόν, επι­βε­βαιώ­νο­ντας μια τάση που πα­γιώ­νε­ται τα τε­λευ­ταία χρό­νια. Από τα τέλη Μαρ­τί­ου με­γά­λοι του­ρι­στι­κοί προ­ο­ρι­σμοί της χώρας κα­τα­γρά­φουν αυ­ξη­μέ­νες αφί­ξεις, οι αε­ρο­πο­ρι­κές συν­δέ­σεις πλη­θαί­νουν και η πλειο­νό­τη­τα των επο­χι­κών ξε­νο­δο­χεί­ων ξε­κι­νούν να λει­τουρ­γούν νω­ρί­τε­ρα από το πα­ρα­δο­σια­κό χρο­νο­διά­γραμ­μα.

Η εξέ­λι­ξη αυτή έρ­χε­ται ως φυ­σι­κή συ­νέ­χεια της περ­σι­νής χρο­νιάς-ορό­ση­μο, κατά την οποία ο ελ­λη­νι­κός του­ρι­σμός κα­τέ­γρα­ψε ιστο­ρι­κό ρεκόρ αφί­ξε­ων και εσό­δων, με πάνω από 23 δισ. ευρώ στο κα­λά­θι.

Επαγ­γελ­μα­τί­ες του κλά­δου συμ­φω­νούν ότι ο βα­σι­κός στό­χος για το 2026 δεν είναι απλώς η επα­νά­λη­ψη των περ­σι­νών επι­δό­σε­ων, αλλά η ποιο­τι­κή ανα­βάθ­μι­ση του του­ρι­στι­κού προ­ϊ­ό­ντος και η επι­μή­κυν­ση της σεζόν. Η νω­ρί­τε­ρη έναρ­ξη λει­τουρ­γεί προς αυτή την κα­τεύ­θυν­ση, ενι­σχύ­ο­ντας προ­ο­ρι­σμούς που μέχρι πρό­τι­νος εξαρ­τιό­νταν σχε­δόν απο­κλει­στι­κά από τους κα­λο­και­ρι­νούς μήνες.

Ήδη πε­ριο­χές όπως η Κρήτη, τα Δω­δε­κά­νη­σα και η Ατ­τι­κή κα­τα­γρά­φουν ισχυ­ρή ζή­τη­ση για city breaks και ορ­γα­νω­μέ­να τα­ξί­δια εκτός υψη­λής πε­ριό­δου. Πα­ράλ­λη­λα, οι αε­ρο­πο­ρι­κές εται­ρεί­ες επεν­δύ­ουν σε πε­ρισ­σό­τε­ρες απευ­θεί­ας συν­δέ­σεις, κυ­ρί­ως από αγο­ρές της Κε­ντρι­κής και Βό­ρειας Ευ­ρώ­πης, αλλά και από τις Ηνω­μέ­νες Πο­λι­τεί­ες.

Οι προσ­δο­κί­ες της αγο­ράς μετά το ρεκόρ

Η περ­σι­νή χρο­νιά ανέ­βα­σε τον πήχη ψηλά, δη­μιουρ­γώ­ντας εύ­λο­γα υψη­λές προσ­δο­κί­ες αλλά και πίεση για δια­τή­ρη­ση της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας. Οι επι­χει­ρη­μα­τί­ες του του­ρι­σμού εμ­φα­νί­ζο­νται συ­γκρα­τη­μέ­να αι­σιό­δο­ξοι, επι­ση­μαί­νο­ντας ωστό­σο ότι το διε­θνές πε­ρι­βάλ­λον πα­ρα­μέ­νει ρευ­στό: γε­ω­πο­λι­τι­κές εξε­λί­ξεις, πλη­θω­ρι­στι­κές πιέ­σεις και αυ­ξη­μέ­νο κό­στος λει­τουρ­γί­ας επη­ρε­ά­ζουν τόσο την προ­σφο­ρά όσο και τη ζή­τη­ση.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται πως, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία της Τρά­πε­ζας της Ελ­λά­δος, στο εν­δε­κά­μη­νο, οι τα­ξι­διω­τι­κές ει­σπρά­ξεις δια­μορ­φώ­θη­καν στα 23 δισ. ευρώ, αυ­ξη­μέ­νες σε σύ­γκρι­ση με τα 21,1 δισ. ευρώ της αντί­στοι­χης πε­ριό­δου του 2023 και τα 20,2 δισ. ευρώ του 2022. Είναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό πως στο σύ­νο­λο του 2024 τα του­ρι­στι­κά έσοδα είχαν ανέλ­θει στα 21,7 δισ. ευρώ, γε­γο­νός που απο­τυ­πώ­νει τη φε­τι­νή δυ­να­μι­κή της αγο­ράς.

Ανο­δι­κή πο­ρεία πα­ρου­σί­α­σαν οι βα­σι­κές αγο­ρές προ­έ­λευ­σης επι­σκε­πτών. Οι ει­σπρά­ξεις από τη Γερ­μα­νία αυ­ξή­θη­καν κατά 2,4%, φθά­νο­ντας τα 3,7 δισ. ευρώ, ενώ από τη Γαλ­λία ση­μειώ­θη­κε άνο­δος 6,2%, με τα έσοδα να δια­μορ­φώ­νο­νται στα 1,3 δισ. ευρώ. Θε­τι­κό πρό­ση­μο κα­τέ­γρα­ψε και η Ιτα­λία, με αύ­ξη­ση 4,2% και ει­σπρά­ξεις ύψους 1,26 δισ. ευρώ.

Ιδιαί­τε­ρα ισχυ­ρή ήταν η συμ­βο­λή του Ηνω­μέ­νου Βα­σι­λεί­ου, από όπου τα έσοδα ενι­σχύ­θη­καν κατά 17%, αγ­γί­ζο­ντας τα 3,66 δισ. ευρώ. Αντί­στοι­χα, από τις Ηνω­μέ­νες Πο­λι­τεί­ες κα­τα­γρά­φη­κε αύ­ξη­ση 8,5%, με τις τα­ξι­διω­τι­κές ει­σπρά­ξεις να ανέρ­χο­νται στα 1,66 δισ. ευρώ.

Ιδιαί­τε­ρη ανη­συ­χία προ­κα­λεί, ωστό­σο, το ζή­τη­μα του αν­θρώ­πι­νου δυ­να­μι­κού, καθώς οι ελ­λεί­ψεις προ­σω­πι­κού εξα­κο­λου­θούν να τα­λα­νί­ζουν τον κλάδο, ει­δι­κά σε δη­μο­φι­λείς νη­σιω­τι­κούς προ­ο­ρι­σμούς.

Συ­ντο­μό­τε­ρες δια­κο­πές, υψη­λό­τε­ρη δα­πά­νη

Μι­κρό­τε­ρης διάρ­κειας δια­κο­πές, αλλά με αυ­ξη­μέ­νη ημε­ρή­σια δα­πά­νη, πραγ­μα­το­ποιούν πλέον οι ξένοι του­ρί­στες στην Ελ­λά­δα, σύμ­φω­να με νέα με­λέ­τη του ΙΝ­ΣΕ­ΤΕ, η οποία απο­τυ­πώ­νει τις αλ­λα­γές στη συ­μπε­ρι­φο­ρά των επι­σκε­πτών την τε­λευ­ταία δε­κα­ε­τία. Η με­λέ­τη, με τίτλο “Η Μέση κατά Κε­φα­λή Δα­πά­νη των ει­σερ­χό­με­νων του­ρι­στών στην Ελ­λά­δα, 2015-2024”, ανα­δει­κνύ­ει τη διάρ­κεια πα­ρα­μο­νής ως τον κα­θο­ρι­στι­κό πα­ρά­γο­ντα που επη­ρε­ά­ζει τε­λι­κά τη συ­νο­λι­κή δα­πά­νη ανά τα­ξι­διώ­τη.

Τα στοι­χεία, που βα­σί­ζο­νται στην Έρευ­να Συ­νό­ρων της Τρά­πε­ζας της Ελ­λά­δος και αφο­ρούν τους ει­σερ­χό­με­νους του­ρί­στες πλην κρουα­ζιέ­ρας, δεί­χνουν ότι την πε­ρί­ο­δο 2015-2024 η Μέση Δα­πά­νη ανά Δια­νυ­κτέ­ρευ­ση (ΜΔΔ) αυ­ξή­θη­κε κατά 20,6%, φτά­νο­ντας τα 89,1 ευρώ το 2024 από 73,9 ευρώ το 2015. Την ίδια στιγ­μή, ωστό­σο, η Μέση κατά Κε­φα­λή Δα­πά­νη (ΜΚΔ) κα­τέ­γρα­ψε ορια­κή μεί­ω­ση 1,2%, πε­ριο­ρι­ζό­με­νη στα 572,8 ευρώ από 579,6 ευρώ, εξέ­λι­ξη που απο­δί­δε­ται απο­κλει­στι­κά στη μεί­ω­ση της Μέσης Διάρ­κειας Πα­ρα­μο­νής.

Ει­δι­κό­τε­ρα, η μέση πα­ρα­μο­νή των ξένων επι­σκε­πτών μειώ­θη­κε κατά 1,4 δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις μέσα στη δε­κα­ε­τία, από 7,8 δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις το 2015 σε 6,4 δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις το 2024. Όπως επι­ση­μαί­νε­ται στη με­λέ­τη, η αύ­ξη­ση του ημε­ρή­σιου κό­στους δια­κο­πών είτε οδη­γεί τους τα­ξι­διώ­τες σε πε­ριο­ρι­σμό της διάρ­κειας των δια­κο­πών τους, ώστε να συ­γκρα­τή­σουν το συ­νο­λι­κό κό­στος, είτε αντα­να­κλά τη με­τα­τό­πι­ση της ζή­τη­σης προς τα­ξί­δια σύ­ντο­μης διάρ­κειας, όπως τα city breaks, τα οποία κερ­δί­ζουν συ­νε­χώς έδα­φος ένα­ντι των πα­ρα­δο­σια­κών δια­κο­πών πα­ρα­θε­ρι­σμού.

Κατά τη φάση της παν­δη­μί­ας (2020-2021), παρά τη δρα­στι­κή μεί­ω­ση των αφί­ξε­ων, όλοι οι δεί­κτες κι­νή­θη­καν ανο­δι­κά. Η Μέση Διάρ­κεια Πα­ρα­μο­νής αυ­ξή­θη­κε στις 8,9 δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις το 2021, η ημε­ρή­σια δα­πά­νη ενι­σχύ­θη­κε στα 78,6 ευρώ και η Μέση κατά Κε­φα­λή Δα­πά­νη εκτι­νά­χθη­κε στα 702,4 ευρώ, κα­τα­γρά­φο­ντας αύ­ξη­ση 24,5%. Η εξέ­λι­ξη αυτή απο­δί­δε­ται στο επι­τυ­χη­μέ­νο άνοιγ­μα της ελ­λη­νι­κής του­ρι­στι­κής αγο­ράς και στο ισχυ­ρό αί­σθη­μα ασφά­λειας που καλ­λιερ­γή­θη­κε διε­θνώς χάρη στην απο­τε­λε­σμα­τι­κή δια­χεί­ρι­ση της υγειο­νο­μι­κής κρί­σης.

Από το 2022 και μετά, με την ομα­λο­ποί­η­ση των τα­ξι­διών, επα­νήλ­θαν στα­δια­κά οι προ παν­δη­μί­ας τά­σεις. Η Μέση Διάρ­κεια Πα­ρα­μο­νής μειώ­θη­κε εκ νέου, φτά­νο­ντας τις 6,4 δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις το 2024. Παρά την αύ­ξη­ση της ημε­ρή­σιας δα­πά­νης στα 89,1 ευρώ, η Μέση κατά Κε­φα­λή Δα­πά­νη υπο­χώ­ρη­σε κατά 18,5% σε σύ­γκρι­ση με το 2021.

Σύμ­φω­να με το ΙΝ­ΣΕ­ΤΕ, οι βα­σι­κοί λόγοι της μεί­ω­σης αυτής είναι η αλ­λα­γή στο μείγ­μα των αγο­ρών προ­έ­λευ­σης, με πε­ριο­ρι­σμό του με­ρι­δί­ου των πα­ρα­δο­σια­κών αγο­ρών υψη­λής δα­πά­νης και ενί­σχυ­ση των όμο­ρων βαλ­κα­νι­κών και ανα­το­λι­κο­ευ­ρω­παϊ­κών χωρών, η αυ­ξη­μέ­νη βα­ρύ­τη­τα των τα­ξι­διών city break ένα­ντι των πο­λυ­ή­με­ρων δια­κο­πών πα­ρα­θε­ρι­σμού, αλλά και οι πλη­θω­ρι­στι­κές πιέ­σεις, που ωθούν τα νοι­κο­κυ­ριά σε πιο συ­γκρα­τη­μέ­νες επι­λο­γές ως προς τη διάρ­κεια των δια­κο­πών τους.

Πηγή: capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.