Με δύο παρεμβάσεις, η μια από την πρεσβεία της Ελλάδος στο Βερολίνο και η δεύτερη από την Χάγη, επιχειρήθηκε μέσω επιστολών προς το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, για την ενημέρωση των μελών του, να τεθεί φραγμός στην καλοστημένη απάτη με την χρήση του συμβατικού και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από εταιρεία της Ολλανδίας, που τιτλοφορείται «EU Business Register».

Όπως έγραψε η «δημοκρατική» το θέμα έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις στο νησί με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί ήδη η διαδικτυακή ομάδα παρέμβασης λογιστών και φοροτεχνικών, που ενημέρωσε τα μέλη της στην Ρόδο αλλά και η πρεσβεία της Ελλάδας στην Ολλανδία, που ενημέρωσε με επιστολή της τα επιμελητήρια όλης της χώρας.
Η ιστοσελίδα ζητεί από επιχειρηματίες να υπογράψουν ένα τριετές συμβόλαιο για να γίνει η καταχώριση του καταστήματος στην ιστοσελιδα e-b-n.eu.
Μόνο που στα ψιλά γράμματα καταγράφονταν, ότι το ετήσιο κόστος είναι 771 ευρώ, το οποίο πληρώνεται κάθε χρόνο και το συμβόλαιο θα ανανεώνεται αυτόματα.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία EU Business Register δεν είναι εγγεγραμμένη στο ολλανδικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Υπάρχουν σύνδεσμοι και συζητήσεις στο διαδίκτυο, όπου αναφέρεται ότι πρόκειται περί απάτης.
Ανάλογα αιτήματα έχουν αποσταλεί και ταχυδρομικά σε επιχειρήσεις κι αυτό που ζητούν είναι να δώσει η κάθε επιχείρηση τον αριθμό ΑΦΜ ή αλλα στοιχεία της επιχείρησης για να συμπεριληφθεί και να επικαιροποιηθεί το μητρώο της συγκεκριμένης εταιρίας, μέσα σε μια σύντομη προθεσμία.
Η επιστολή είναι γραμμένη στα αγγλικά με τίτλο European Business Number (Ευρωπαϊκός Αριθμός Επιχειρήσεων) και γραφικά παρόμοια με αυτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην επιστολή παρόλα αυτά αναγράφεται πως η εταιρία δεν έχει καμία σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κομισιόν ή κάποιο οργανισμό που σχετίζεται με αυτές.
Σε περίπτωση που κάποιος πειστεί ότι πρόκειται απλά για μια επικαιροποίηση στοιχείων, αυτόματα δεσμεύεται να πληρώσει τα 771 ευρώ και σε αντίθετη περίπτωση η εταιρία απειλεί με νομικές κυρώσεις, όπως αναφέρεται σαφώς στο συμβόλαιο αλλά και μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα.
Στην επιστολή της πρεσβείας της Ελλάδος στο Βερολίνο αναφέρονται τα εξής:
«ΘΕΜΑ: «Ενημέρωση σχετικά με κρούσματα παραπλάνησης ελληνικών επιχειρήσεων από γερμανική εταιρεία»
ΣΧΕΤ: Έγγραφό μας υπ’ αριθ. Α.Π. Φ.700/191/12-05-2017 (μη προς όλους)
Σε συνέχεια ανωτέρω σχετικού (μη προς όλους), καθώς και συναφούς ανάρτησής μας στο portal Agora του Υπουργείου Εξωτερικών (στη σελίδα του Γραφείου ΟΕΥ Βερολίνου, από 22-05-2017), αναφορικά με κρούσματα παραπλάνησης ελληνικών επιχειρήσεων από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην γερμανική αγορά, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Το Γραφείο μας έχει γίνει επανειλημμένως αποδέκτης καταγγελιών ελληνικών εταιρειών, οι οποίες έχουν πέσει θύματα παραπλάνησης της εταιρείας DAD – Deutscher Adressdienst GmbH (με έδρα το Αμβούργο).
Η συγκεκριμένη εταιρεία, διαφημίζοντας την προσφορά υποτιθέμενης υπηρεσίας που αφορά σε καταχώρηση (συμπλήρωση ή διόρθωση) των εκάστοτε εταιρικών στοιχείων σε ένα παραπλανητικό «Ευρωπαϊκό Επιχειρηματικό Αριθμό» (“European Business Number”), μετέρχεται αθέμιτων πρακτικών, όπως η αναγραφή των όρων της «διαφημιστικής καταχώρησης» με μικρότερους χαρακτήρες εντός μιας μεγαλύτερης παραγράφου.
Η συμπλήρωση των στοιχείων και η αποστολή του υπογεγραμμένου εντύπου εκ μέρους των εταιρειών, εκλαμβάνεται από την εταιρεία DAD αυτομάτως ως δεσμευτικό «συμβόλαιο» διάρκειας τριών (3) ετών, με την χρέωση των «διαφημιστικών υπηρεσιών» να ανέρχεται σε €771 ετησίως, την εξόφληση των οποίων απαιτεί με αλλεπάλληλες αποστολές τιμολογίων, αρνούμενη ταυτοχρόνως την μονομερή ακύρωση του «συμβολαίου» εκ μέρους των εταιρειών.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εν λόγω γερμανικής εταιρείας, η «βασική εγγραφή» (διόρθωση/συμπλήρωση στοιχείων) στο European Business Number, προσφέρεται χωρίς χρέωση (http://www.e-b-n.eu/entry.php). Ωστόσο, η ενυπόγραφη αποστολή του σχετικού εντύπου εκλαμβάνεται από την DAD ως αποδοχή συμβατικής υποχρέωσης της εκάστοτε ελληνικής εταιρείας, να καταβάλει ετησίως το ως άνω χρηματικό ποσό για παροχή διαφημιστικών υπηρεσιών τριετούς διάρκειας.
Επισημαίνεται συναφώς ότι παρόμοιες υποθέσεις με θύματα ελληνικές επιχειρήσεις τελούν ήδη εις γνώσιν ελληνικών επιμελητηρίων και φορέων, καθώς και του Enterprise Europe Network Ελλάδος, το οποίο, μετά από επικοινωνία με το αντίστοιχο Γραφείο του Enterprise Europe Network στο Αμβούργο, προτρέπει τις επισπεύδουσες εταιρείες να μην υπογράφουν τα σχετικά παραπλανητικά έντυπα και, σε περίπτωση που έχουν ήδη προχωρήσει σε υπογραφή, να αγνοούν τα σχετικά τιμολόγια. Ταυτόχρονα, πλήθος φορέων και επιμελητηρίων άλλων ευρωπαϊκών χωρών (π. χ. Ολλανδία, Μάλτα), όπως και σειρά ιστοσελίδων καταγγελίας απάτης (spam/scam report sites), δημοσιοποιούν και καταγγέλλουν τις πρακτικές αυτές, ενώ συναφώς έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί και γερμανικές δικηγορικές εταιρείες.
Εφιστάται, τέλος, η προσοχή σε περιπτώσεις συναφών αθέμιτων πρακτικών, ήτοι με παραπλανητική προσφορά καταχώρησης σε «Ευρωπαϊκούς Εταιρικούς Καταλόγους», τις οποίες μετέρχονται εταιρείες δραστηριοποιούμενες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως επί παραδείγματι η “EU Business Register” (http://eu-business-register.eu/) με έδρα το Zeist (Κάτω Χώρες).
Υπό το φως των ανωτέρω, παρακαλούμε για άμεση ενημέρωση των επιχειρήσεων- μελών σας και την ευρύτερη δυνατή κοινοποίηση του παρόντος Δελτίου, προς αποφυγή νέων κρουσμάτων παραπλάνησης ελληνικών εταιρειών με παρόμοιες πρακτικές».
Στην δεύτερη επιστολή από την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Χάγη αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η EU Business Register προφανώς χρησιμοποιεί τον τίτλο αυτόν για να δημιουργήσει σύγχυση με Ευρωπαϊκό Μητρώο Επιχειρήσεων ( European Business Register http://www.ebr.org/ ).
Η εν λόγω εταιρεία (EU Business Register) αποστέλλει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε εταιρίες με σκοπό δήθεν την δωρεάν εγγραφή σε ένα μητρώο επιχειρήσεων.
Ωστόσο, στο έντυπο που αποστέλλεται στις εταιρίες προς συμπλήρωση, αναφέρεται ότι πρόκειται για τριετή συνδρομή, με ετήσιο τέλος 995 ευρώ και αυτόματη ανανέωση εάν ο συνδρομητής δεν ακυρώσει εγκαίρως τη συνδρομή.
Σας ενημερώνουμε ότι το σχετικό e-mail από την εταιρεία EU Business Register χρησιμοποιείται ως παράδειγμα αποστολής e-mail εξαπάτησης στην σχετική ολλανδική ιστοσελίδα βοήθειας για την απάτη https://www.fraudhelpdesk.org/».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ