Στην εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης κάνναβης και κοκαΐνης, σε περιοχές των Ιωαννίνων, της Αττικής και της Ρόδου, προχώρησαν σε κοινή επιχείρηση αστυνομικοί από τις 3 περιοχές, ταυτόχρονα την Τετάρτη.
Οι συλληφθέντες δραστηριοποιούνταν σε περιοχές των Ιωαννίνων, της Ρόδου, της Κω και της Αττικής
Σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές των Ιωαννίνων, της Ρόδου και της Αττικής, συνελήφθησαν συνολικά 19 άτομα, μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα ηγετικά της στελέχη.
Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκαν συγκεκριμένα, παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές των Ιωαννίνων, της Ρόδου και της Αττικής, ενώ η επιχείρηση οργανώθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων, με τη συμμετοχή και αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου.
Συνελήφθησαν συγκεκριμένα στα Ιωάννινα, δέκα ημεδαποί (εννέα άνδρες και μία γυναίκα, ηλικίας 63, 39, 52, 24, 62, 37, 33, 37, 35, και 44 ετών αντίστοιχα).
Στη Ρόδο, οκτώ άτομα (δύο ημεδαποί, 40 και 56 ετών, τέσσερις υπήκοοι Αλβανίας (τρεις άνδρες, 32, 37 και 29 ετών και μία 38χρονη), ένας 30χρονος υπήκοος Μολδαβίας και μία 31χρονη υπήκοος Ρουμανίας) και στην Αττική, ένας 61χρονος υπήκοος Αλβανίας.
Οι συλληφθέντες τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2017, διακίνησαν τουλάχιστον 150 κιλά ακατέργαστης κάνναβης και 1 περίπου κιλό κοκαΐνης.
Ο πρώτος πυρήνας, με αρχηγό τον 63χρονο ημεδαπό συλληφθέντα και μέλη εννέα από τους συλληφθέντες (ημεδαποί, ηλικίας 24 έως 62 ετών), διακινούσε ποσότητες ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων.
Ο δεύτερος πυρήνας, με αρχηγό τον 32χρονο υπήκοο Αλβανίας και μέλη τους υπολοίπους οκτώ συλληφθέντες (δύο ημεδαποί, 40 και 56 ετών), τέσσερις υπήκοοι Αλβανίας (τρεις άνδρες, 37, 29 και 61 ετών και μία 38χρονη), ένας 30χρονος υπήκοος Μολδαβίας και μία 31χρονη υπήκοος Ρουμανίας, διακινούσε ποσότητες ναρκωτικών στις περιοχές της Ρόδου, της Κω και της Αττικής.
Σημειώνεται ότι ο 40χρονος Ελληνας κρίθηκε μόλις πρόσφατα αθώος για την εμπλοκή του στην πολύκροτη υπόθεση διακίνησης συνθετικών ναρκωτικών από την Ινδία και την Κίνα στη Ρόδο και στη Μεγάλη Βρετανία, από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων, αφού οι ουσίες δεν υπάγονται στις διατάξεις του Κώδικα Νόμων για τα Ναρκωτικά (Ν. 3459/2006).
Σύμφωνα με το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής το συνολικό βάρος των δεμάτων που διακινήθηκαν με εμπλοκή του κι ακόμη 3 κατηγορουμένων ανέρχεται σε 345,5 κιλά και όπως προκύπτει από τις αναλύσεις μόνο μια ποσότητα 27,2 γραμμαρίων, που βρέθηκε στην κατοχή ενός εκ των τεσσάρων, υπάγεται στο νόμο και συγκεκριμένα στον πίνακα Α’ (πρόκειται για μεφεδρόνη).
Προσέφυγε μάλιστα στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου ζητώντας αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο για την προσωρινή του κράτηση επί 7μηνο περίπου.
Το εγκληματικό δίκτυο, υπό τον συντονισμό των δύο αρχηγικών μελών και έχοντας ως βασικό προμηθευτή τον αρχηγό της δεύτερης ομάδας, προμηθευόταν ποσότητες κάνναβης και κοκαΐνης από την Αλβανία, ενώ ακολούθως τα ναρκωτικά αποθηκεύονταν σε ειδικούς χώρους αποθήκευσης «καβάτζες» (υπαίθριους χώρους, κρύπτες σε σπίτια) και μεταφέρονταν στους τόπους προορισμού – διάθεσης με διάφορους τρόπους (π.χ. μέσω μεταφορικών εταιρειών σε δέματα ή αποθηκευμένες μέσα σε έπιπλα), όπου επιμερίζονταν και παραδίδονταν στους διακινητές, με σκοπό την περαιτέρω πώλησή τους στις παράνομες αγορές ναρκωτικών.
Τα παράνομα κέρδη τους υπολογίζονται τουλάχιστον σε 350.000 ευρώ, ενώ διερευνώνται συνολικά τουλάχιστον 235 περιπτώσεις συναλλαγών ναρκωτικών ουσιών, από τα μέλη της οργάνωσης.
Προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους, χρησιμοποιούσαν πλήθος τηλεφωνικών συνδέσεων, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων»), ενώ στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.
Κατά τη διάρκεια των συντονισμένων αστυνομικών ερευνών, πραγματοποιήθηκαν έρευνες, με την συνδρομή δικαστικών λειτουργών και τη συμμετοχή αστυνομικών σκύλων ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών σε διάφορους χώρους (σπίτια, αποθήκες, οχήματα, υπαίθριους και λοιπούς χώρους), σε περιοχές των Ιωαννίνων, της Ρόδου και της Αττικής, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, βάρους 930,7 γραμμαρίων, λευκή σκόνη άγνωστης χημικής σύστασης, βάρους 61,8 γραμμαρίων, τέσσερις ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, πληθώρα νάιλον συσκευασιών για αποθήκευση ναρκωτικών ουσιών, μία κυνηγετική καραμπίνα, ένα αεροβόλο πιστόλι, δύο μαχαίρια, δύο σιδερογροθιές, μία συσκευή tazer και ένα σπρέι πιπεριού, δύο φυσίγγια, ένα tablet, ένας φορητός υπολογιστής και χειρόγραφες σημειώσεις, το χρηματικό ποσό των 4.565,51 ευρώ, των 15 δολαρίων και 200 λεκ Αλβανίας, το χρηματικό ποσό των (650) ευρώ σε πλαστά χαρτονομίσματα, πληθώρα κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM, τρία αυτοκίνητα.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ