ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίσημη Παρουσίαση του Εκπαιδευτικού Πακέτου “Πού πας καραβάκι με τέτοιον καιρό; – Η Ναυτική παράδοση της Ελλάδος”

news room 3 λεπτά ανάγνωση
853

Με μεγάλη επι­τυ­χία πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε στον Βόλο, την Τρίτη 22 Μαρτίου η παρου­σί­αση του εκπαι­δευ­τι­κού πακέτου «Πού πας καρα­βάκι με τέτοιον καιρό; – Η Ναυτική παρά­δοση της Ελλάδος», το οποίο υπήρξε προϊόν εξά­χρο­νης ερευ­νη­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας 80 μάχιμων εκπαι­δευ­τι­κών της Δημό­σιας Εκπαί­δευ­σης του Νομού Μαγνη­σίας, υπό την επι­στη­μο­νική ευθύνη της Ομό­τι­μης Καθη­γή­τριας του Πανε­πι­στη­μίου Αιγαίου κ. Μαρίας Γκα­σούκα και του διδά­κτορα του Τμή­μα­τος Προ­σχο­λι­κής Αγωγής & Εκπαι­δε­τι­κού Σχε­δια­σμού κ. Αλέ­ξαν­δρου Καπα­νιάρη. Η συγκε­κρι­μένη ερευ­νη­τική δρα­στη­ριό­τητα εντάσ­σε­ται στη συμ­φω­νία συνερ­γα­σίας που υπο­γρά­φηκε το 2015 μεταξύ του Τμή­μα­τος Επι­στη­μών της Προ­σχο­λι­κής Αγωγής και του Εκπαι­δευ­τι­κού Σχε­δια­σμού του Πανε­πι­στη­μίου Αιγαίου και του φορέα Πολι­τι­σμού της Ιεράς Μητρό­πο­λης Δημη­τριά­δος και Αλμυρού, «Μαγνή­των Κιβωτός, για τη διάσωση του πολι­τι­στι­κού απο­θέ­μα­τος». Το εκπαι­δευ­τικό αυτό πακέτο τελεί υπό την Αιγίδα της Επι­τρο­πής «ΕΛΛΑΔΑ 2021», η οποία και χρη­μα­το­δό­τησε την εξαι­ρε­τική έκδοσή του, ενώ έχει εντα­χθεί από το Ινστι­τούτο Εκπαι­δευ­τι­κής Πολι­τι­κής, ως εκπαι­δευ­τικό υλικό στις και­νο­τό­μες θεμα­τι­κές των «Εργα­στη­ρίων Δεξιο­τή­των» και βρί­σκε­ται ήδη στη διάθεση των εκπαι­δευ­τι­κών της χώρας.

Η παρου­σί­αση έλαβε χώρα στο Συνε­δριακό Κέντρο Θεσ­σα­λίας και σε αυτήν παρέ­στη­σαν, εκ μέρους της «Μαγνή­των Κιβωτός», ο Σεβα­σμιό­τα­τος Μητρο­πο­λί­της Δημη­τριά­δος και Αλμυρού και Πρό­ε­δρός της «Μαγνή­των Κιβωτού» κ. Ιγνά­τιος, εκ μέρους του Πανε­πι­στη­μίου Αιγαίου η Πρυ­τά­νισσα, Καθη­γή­τρια Χρυσή Βιτσι­λάκη, εκ μέρους της «Επι­τρο­πής Ελλάδα 2021» η Πρό­ε­δρος κ. Γιάννα Αγγε­λο­πού­λου. Όπως

επε­σή­μανε ο κ. Ιγνά­τιος, «Ένα μικρό καρα­βάκι έπιασε λιμάνι για να ξεκι­νή­σει για και­νούρ­για ταξίδια. Μια προ­σπά­θεια των Εκπαι­δευ­τι­κών μας που ξεκί­νησε εδώ και λίγα χρόνια, για ένα Εκπαι­δευ­τικό Πρό­γραμμα με τη δημιουρ­γία ενός υλικού, που ανα­δει­κνύει τη ναυ­το­σύνη της περιο­χής μας και ολό­κλη­ρης της Ελλάδας, που μπορεί να διδα­χτεί στα σχολεία». Από την πλευρά της η κ. Αγγε­λο­πού­λου τόνισε πως η Ολο­μέ­λεια της Επι­τρο­πής απο­δέ­χτηκε την πρόταση της Μαγνή­των Κιβωτού, στην προ­σπά­θεια ανά­δει­ξης του παρελ­θό­ντος για να προ­χω­ρή­σουμε στο μέλλον. «Απο­δε­χτή­καμε την πρόταση αυτή γιατί είχε σχέση με τη θάλασσα, τη θάλασσα που μας ανέ­θρεψε, που καθό­ρισε την ιστορία μας, τον πολι­τι­σμό μας και με έναν εμβλη­μα­τικό τίτλο που είναι εξαι­ρε­τικά επί­και­ρος αυτές τις ημέρες. Ο τίτλος «Που πας καρα­βάκι με τέτοιο καιρό;» ήθελε να δείξει τον ανα­στο­χα­σμό του παρελ­θό­ντος, να βρεθούν τα θεμέλια που έστησαν αυτό το νεο­σύ­στατο κράτος 200 χρόνια πριν, που ανέ­θρεψε γενιές Ελλήνων και που ετοι­μά­ζε­ται να προ­χω­ρή­σει στο μέλλον».

 

Η Πρυ­τά­νισσα του Πανε­πι­στη­μίου Αιγαίου στην τοπο­θέ­τησή της ανα­φέρ­θηκε στη στενή και γόνιμη συνερ­γα­σία μεταξύ του Πανε­πι­στη­μίου Αιγαίου και του πολι­τι­στι­κού φορέα της Ιεράς Μητρό­πο­λης Δημη­τριά­δος & Αλμυρού «Μαγνή­των Κιβωτός, για τη διάσωση του πολι­τι­στι­κού απο­θέ­μα­τος», η οποία συνε­χί­ζε­ται και σε άλλους τομείς, ανα­φέ­ρο­ντας ενδει­κτικά την τιμη­τική για το Πανε­πι­στή­μιο τοπο­θέ­τηση της Μαρίας Γκα­σούκα, αλλά και του Αλέ­ξαν­δρου Καπα­νιάρη, στην Επι­στη­μο­νική Επι­τροπή της «Ακα­δη­μίας Λαϊκού Πολι­τι­σμού & Τοπικής Ιστο­ρίας», που έχει δημιουρ­γη­θεί στο πλαίσιο της «Μαγνή­των Κιβωτού», η οποία ανα­πτύσ­σει ενδια­φέ­ρουσα πολι­τι­στική και εκπαι­δευ­τική δρα­στη­ριό­τητα. Ακόμα, η κ. Πρυ­τά­νισσα τόνισε το πόσο σημα­ντικό γεγονός απο­τέ­λεσε η οικο­νο­μική υπο­στή­ριξή της «Επι­τρο­πής Ελλάδα 2021» για την έκδοσή του ανωτέρω εκπαι­δευ­τι­κού πακέτου στο πλαίσιο των Επε­τεια­κών Εορ­τα­σμών του περα­σμέ­νου έτους, καθώς και η έγκρισή του από το ΙΕΠ ως εκπαι­δευ­τι­κού υλικού και για χρήση στα «Εργα­στή­ρια Δεξιο­τή­των», γεγονός που απο­δει­κνύει την επι­στη­μο­νική του αρτιό­τητα. Τέλος, συνε­χάρη την Ομότιμη Καθη­γή­τρια κ. Μαρία Γκα­σούκα και τον Δρ. Αλέ­ξαν­δρο Καπα­νιάρη για το εξαι­ρε­τικό έργο τους, ενώ εξήρε και το εκπαι­δευ­τικό και ερευ­νη­τικό έργο των Ομάδων των δημό­σιων εκπαι­δευ­τι­κών, γυναι­κών και ανδρών, της Μαγνη­σίας που συνέ­βα­λαν στην παρα­γωγή του υλικού του πακέτου.

Η εκδή­λωση ολο­κλη­ρώ­θηκε με την παρου­σί­αση της φιλο­σο­φίας, των σκοπών, των στόχων και ευρύ­τερα της ταυ­τό­τη­τας της Δράσης, καθώς και

της μεθο­δο­λο­γίας υλο­ποί­η­σής της από την/τον επι­στη­μο­νικά υπεύ­θυνη/ο Ομότιμη Καθη­γή­τρια κ. Μαρία Γκα­σούκα και τον δρ. Αλέ­ξαν­δρο Καπα­νιάρη.

 

Στην εκδή­λωση παρα­βρέ­θη­καν και χαι­ρέ­τη­σαν η Υφυ­πουρ­γός Παι­δείας κ. Ζέτα Μακρή, ο Περι­φε­ρειάρ­χης Θεσ­σα­λίας κ. Αγο­ρα­στός, ο Δήμαρ­χος Βόλου, καθως και ο Πρύ­τα­νης και η Αντι­πρυ­τά­νισσα του Πανε­πι­στη­μίου Θεσ­σα­λίας, βου­λευ­τές, η πρώην υφυ­πουρ­γός Ισό­τη­τας κ. Μαρίνα Χρυ­σο­βε­λόνη, εκπρό­σω­ποι της Τοπικής Αυτο­διοί­κη­σης, Εκπαι­δευ­τι­κών υπη­ρε­σιών και φορέων κ.ά.

 

Καθη­γή­τρια Χρυσή Βιτσι­λάκη

Πρυ­τά­νισσα Πανε­πι­στη­μίου Αιγαίου

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.