Τοπικές Ειδήσεις

Συνεχής η παρουσία του Τμήματος Εμπορίου στην τοπική αγορά

Την κεντρική λαχαναγορά της Ρόδου επισκέφτηκε το Τμήμα Εμπορίου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για να διαπιστώσει την διαμόρφωση των τιμών και την επάρκεια των αγαθών. Η παρουσία της Υπηρεσίας θα συνεχιστεί και το Σαββατοκύριακο ενώ σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης και ο Προϊστάμενος του Τμήματος κ. Χρήστος Καραϊσαρίδης αποφάσισαν να πραγματοποιηθούν στοχευμένοι έλεγχοι και το προσεχές διάστημα.

Οι τιμές στην κεντρική λαχαναγορά διαμορφώνονται σε κανονικά και ικανοποιητικά επίπεδα. Υπάρχει επάρκεια αγαθών και διαμόρφωση της ζήτησης σε νέα μειωμένα επίπεδα λόγω των περιορισμών πλην όμως σταθερά, γεγονός που δείχνει ισορροπημένη λειτουργία της αγοράς.

Κατ’ εξαίρεσιν διαπιστώθηκε ότι συγκεκριμένα προϊόντα που η Ελληνίδα νοικοκυρά επιδιώκει κατά κανόνα να βρίσκονται στο τραπέζι της οικογένειας, εμφανίζουν υψηλές τιμές ενώ δυστυχώς δεν υπάρχουν ντόπια Ελληνικά προϊόντα, πράγμα που προβληματίζει.

Συγκεκριμένα τα κρεμμύδια, τα μπρόκολα και τα κουνουπίδια προέρχονται μόνο από διάφορες τρίτες χώρες και προβληματίζει το γεγονός ότι η κεντρική λαχαναγορά του μεγαλύτερου νησιού της Περιφέρειας και μιας μεγάλης Ελληνικής πόλης δεν διαθέτει τοπικά και Ελληνικά προϊόντα των ειδών αυτών.

Πέραν τούτου οι τιμές είναι υψηλές και είναι μια επισήμανση αυτή για την οποία θα ενημερωθεί το αρμόδιο Υπουργείο για τις δικές του ενέργειες. Σίγουρα δημιουργεί προβληματισμό το γεγονός ότι σε μια χώρα σαν την Ελλάδα με ανεπτυγμένο τον αγροτικό τομέα δεν υπάρχουν στην αγορά Ελληνικά κρεμμύδια και ο καταναλωτής οδηγείται στην αγορά ξένων προϊόντων και μάλιστα σε υψηλή τιμή.

Το Τμήμα Εμπορίου ελέγχει την κατάσταση στην αγορά, την δημοσιοποιεί και ενημερώνει το Υπουργείο Εμπορίου, αλλά εκ του νόμου δεν μπορεί να διαμορφώνει

τις τιμές αφού αυτές διαμορφώνονται από την αγορά και εποπτεύονται από την Κυβέρνηση.

Στη συνέχεια το Τμήμα Εμπορίου επισκέφτηκε την λαϊκή αγορά Αγ. Δημητρίου στην Ρόδο, όπου οι τιμές παραμένουν χαμηλές και σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα ενώ διαπιστώθηκε μειωμένη παρουσία καταναλωτών, πράγμα εύλογο λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις. Μετέπειτα ο κ. Φλεβάρης και ο κ. Καραϊσαρίδης επισκέφτηκαν διάφορα οπωροπαντοπωλεία και μανάβικα όπου και εκεί διαπιστώθηκε η επάρκεια αγαθών και καλή τροφοδοσία της αγοράς με φρούτα και λαχανικά.

Τέλος τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φλεβάρης όσο και ο κ. Καραϊσαρίδης επισκέφτηκαν κρεοπωλεία εντός και εκτός πόλεως καθώς και κρεοπωλεία εντός μεγάλων Σούπερ Μάρκετ διαπιστώθηκε ότι οι τιμές είναι συγκρατημένες και δεν έχουν ανεβεί λόγω των εορτών του Πάσχα που παρά την κρίση του Covid-19 αναμένεται να δημιουργήσουν τηρουμένου των αναλογιών μια σχετικά αυξημένη ζήτηση. Ο Προϊστάμενος του Τμήματος εξέτασε επίσης τιμολόγια αγοράς και δελτία αποστολής από παραγωγούς των νησιών του Νοτίου Αιγαίου και επιβεβαιώθηκε το συμπέρασμα της συγκράτησης των τιμών και της επάρκειας κρέατος. Οι τιμές θα είναι φυσιολογικές.

Στην αγορά παγιώνεται το συμπέρασμα ότι η αγοραστική κίνηση θα είναι μειωμένη πράγμα απολύτως λογικό και αναμενόμενο αφού η πανδημία του κορωνοϊού, η αβεβαιότητα για την κατάσταση και τον χρόνο επιστροφής στην κανονικότητα επηρεάζει οριζόντια την αγορά κρέατος και ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.

Στο θέμα της μείωσης των τιμών των καυσίμων στην Διεθνή αγορά και την υποχρεωτική άμεση μετακύληση της μείωσης στον τελικό καταναλωτή, οδηγό Ι.Χ., νοικοκυριό, ή επαγγελματία, το Τμήμα Εμπορίου έχει αναφερθεί από την πρώτη στιγμή και έχει καλέσει όσους τυχόν δεν έχουν διαμορφώσει στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σύμφωνα με τα νέα μειωμένα τιμολόγια προμηθειών, άμεσα να το πράξουν. Για το σκοπό αυτό αναμένεται άμεσα ελεγκτικό κλιμάκιο του Υπουργείου για αυτοψίες και επιβολή αυστηρών ποινών όπως έχει γίνει ήδη σε νησιά της περιοχής. Ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες μέρες όλοι πρέπει να συμβάλλουν απ’ την δική τους πλευρά στην υγιή λειτουργία της αγοράς και στην συγκράτηση των τιμών.

Για την λειτουργία της αγοράς ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννη Πάππου, ο οποίος εξέφρασε και αιτιολόγησε την αναμενόμενη μειωμένη ζήτηση κρέατος και των ανάλογων παραγγελιών που δεν θα ξεπεράσουν το 50% της περσινής χρονιάς. Πράγματι λόγω των Κυβερνητικών περιορισμών που ενδεχομένως επεκταθούν το Πάσχα στον τρόπο παραδοσιακού ψησίματος του οβελία στις αυλές ή τους κήπους ή πολύ περισσότερο στις άτυπες οικογενειακές εορταστικές

συγκεντρώσεις, η κατανάλωση θα περιοριστεί σημαντικά. Επίσης οι μετακινήσεις στα χωριά και στα νησιά δεν επιτρέπονται. Τα ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά όπου και εκεί υπήρχε απορρόφηση μεγάλου μέρους του προϊόντος λόγω Πασχαλινών διακοπών και παραδοσιακού σουβλίσματος. Αν προσθέσει κανείς όλα τα παραπάνω οδηγείται στο συμπέρασμα της ιδιαίτερα μειωμένης συνολικής κατανάλωσης λόγω του Πάσχα.

Ο κ. Φλεβάρης στις συζητήσεις του με τους επαγγελματίες της αγοράς τόνισε ότι οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας, ο ίδιος ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος και η Περιφερειακή Αρχή, με αμείωτους ρυθμούς εξακολουθούν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, κοντά στους συμπολίτες μας και στην κοινωνία των νησιών μας

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου