Ειδήσεις

Ευρωπαϊκό New Deal προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας

Ευρωπαϊκό New Deal ζητάει ο Αλέξης Τσίπρας καλώντας τους 9 Ευρωπαίους ηγέτες -μεταξύ των οποίων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης – να προχωρήσουν στην έκδοση ευρωομολόγου ή ανάλογων εναλλακτικών λύσεων, ακόμα και χωρίς τη Γερμανία.

New Deal και Σχέδιο Μάρσαλ

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει στο προσκήνιο τη ρητορική περί ενός ευρωπαϊκού New Deal την ώρα που στις Βρυξέλλες γίνεται λόγος από την πρόεδρο της Κομισιόν για ένα ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι η λύση στην επερχόμενη κρίση δεν είναι ο ευρωσκεπτικισμός ούτε ο εθνικός απομονωτισμός.

Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα για ένα νέο New Deal:

«Η δημόσια στήριξη του ευρωομολόγου από τον Συμπρόεδρο του SPD στη Γερμανία, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, επιβεβαιώνει ότι σημαντικό μέρος και των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων, μετά τους Πράσινους, πιέζουν για μία προοδευτική απάντηση στην κρίση που φέρνει η πανδημία του κοροναϊού.

Εδώ και χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει γι’ αυτήν τη λύση απέναντι στις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις της λιτότητας και της αδράνειας.

Η εμμονική επιμονή σε χρυσούς κανόνες και λιτότητα διαρκείας την επόμενη μέρα, δεν θα δώσει λύσεις ούτε στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα ούτε στις κοινωνίες της Ευρώπης.

Θα δώσει όμως ώθηση στις ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις να εντείνουν την αποσύνθεσή της.

Τα κράτη-μέλη λοιπόν, που ορθώς συνυπέγραψαν την κοινή επιστολή ζητώντας ευρωομόλογο, δεν πρέπει να αρκεστούν στην καταγραφή μίας διαφωνίας.

Πρέπει να είναι έτοιμα να το επιβάλλουν. Είτε με τη Γερμανία, είτε χωρίς αυτήν. Είτε με τη μορφή του ευρωομολόγου, είτε με εναλλακτικές, όπως η έκδοση ενός μεγάλου ομολόγου του EMΣ, ο οποίος με τη σειρά του θα δημιουργήσει ανοιχτή γραμμή χρηματοδότησης προς τα κράτη-μέλη, χωρίς αιρεσιμότητες.

Με μοναδικό προαπαιτούμενο η ρευστότητα αυτή να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση των κρίσεων στην υγεία και την οικονομία, με επίκεντρο τους ανθρώπους.

Γιατί μοναδική λύση τελικά απέναντι στην επερχόμενη κρίση δεν είναι ούτε ο ευρωσκεπτικισμός και ο εθνικός απομονωτισμός, ούτε η συνέχιση αποτυχημένων πολιτικών. Αλλά ένα μεγάλο και προοδευτικό ευρωπαϊκό New Deal». 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου