ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Αν δεν υπήρχαν οι καραβομαραγκοί, δεν θα υπήρχε η ανθρωπότης»

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Χατζηνικολάου καραβομαραγκός

Οταν πέρασα από τη Ρόδο, πριν από λίγες ημέρες, είχα σχε­διά­σει να ξαναβρώ έναν από τους τελευ­ταί­ους μάστο­ρες του Αιγαίου, τον μαστρο-Μιχάλη Χατζη­νι­κο­λάου. Μεγάλος πια σε ηλικία, μου είχε διη­γη­θεί ολό­κληρη τη ζωή του το 2015, σε μια συναρ­πα­στική συνέ­ντευξη. Οι ώρες παρα­μο­νής στο νησί ήταν ελά­χι­στες. Δεν πρόλαβα. Χθες, έφθασε το άγγελμα του θανάτου του. Φαντά­στηκα πως ο μαστρο-Μιχάλης πρέπει να «ταξί­δεψε» στον άλλο κόσμο πάνω σε ένα πέραμα, σαν εκείνα που έφτια­χνε 16 ετών στη Σύμη. Αμού­στακο παλι­κα­ράκι μαθή­τευσε κοντά στους παλιούς και πολύ γρήγορα κατά­φερε να σκα­ρώ­νει μόνος του καΐκια. Γεν­νη­μέ­νος το 1926 στο νησί, έχασε τον πατέρα του στον Β΄ Παγκό­σμιο Πόλεμο και αμέσως ανέλαβε χρέη οικο­γε­νειάρχη για τα επτά αδέλφια και τη μάνα του.

an-den-ypirchan-oi-karavomaragkoi-den-tha-ypirche-i-anthropotis0
Ο Μιχάλης Χατζη­νι­κο­λάου στο καρ­νά­γιο του, στη Ρόδο (φωτ. ΘΕΟΔΩΡΑ ΠΑΠΑΝΙΚΗΤΑ).

Ηταν ένας πολυ­μή­χα­νος Οδυσ­σέας. Εγινε και ναυ­τι­κός, ταξί­δεψε σε όλον τον κόσμο. Γύρισε στη Ρόδο, παντρεύ­τηκε και άνοιξε έναν από τους πρώτους θερι­νούς κινη­μα­το­γρά­φους, το «Τιτάνια». Ολες οι επι­τυ­χίες του ελλη­νι­κού σινεμά προ­βλή­θη­καν εκεί. Το 1964 αγόρασε ένα του­ρι­στικό πλοιά­ριο και άνοιξε τη γραμμή Σύμη – Ρόδος. Υστερα πήρε και ένα σιδε­ρέ­νιο καράβι από την Ιταλία και το έβαλε στην άγονη γραμμή.

an-den-ypirchan-oi-karavomaragkoi-den-tha-ypirche-i-anthropotis1
Παρέα με ένα από τα σκαριά του (φωτ. ΘΕΟΔΩΡΑ ΠΑΠΑΝΙΚΗΤΑ).

Το 1980, οι δου­λειές του δεν πήγαι­ναν καλά ούτε στον κινη­μα­το­γράφο –λόγω της έλευσης του βίντεο– ούτε στα του­ρι­στικά. Επέ­στρεψε στην πρώτη του τέχνη, αν και ήταν περίπου 60 ετών. Εκανε το δικό του καρ­νά­γιο μέσα στο λιμάνι της Ρόδου. Με γνώση εμπει­ρική και πολύ μεράκι έφτιαξε ωραία σκαριά. Ο μεγα­λύ­τε­ρος καημός του ήταν να γίνει ένα μουσείο στη Ρόδο για την παρα­δο­σιακή ναυ­πη­γική: «Εγώ σε λίγο καιρό θα πεθάνω, αν δεν περάσω σε κάποιον αυτά που ξέρω θα πάνε χαμένες γνώσεις και τεχνι­κές αιώνων», έλεγε. Η άλλη μεγάλη στε­νο­χώ­ρια του ήταν το σπάσιμο των καϊκιών για να εισπρά­ξουν οι ψαράδες τις ευρω­παϊ­κές επι­δο­τή­σεις.

an-den-ypirchan-oi-karavomaragkoi-den-tha-ypirche-i-anthropotis2
Νεαρός καρα­βο­μα­ρα­γκός, τη δεκα­ε­τία του 1950.

«Να σου πω πώς νιώθω όταν έρχεται η μπουλ­ντόζα και τα τσα­κί­ζει; Τρέχουν δάκρυα από τα μάτια μου», μου είχε πει. «Ξέρεις γιατί πονάω; Γιατί ξέρω πώς φτιά­χνε­ται ένα σκαρί. Παίρνω ένα στρα­βό­ξυλο. Το πασπα­τεύω, το χαϊδεύω, το ξανα­χαϊ­δεύω, το ακούω. Το φτιάχνω, ένα χρόνο, δύο χρόνια, κάθε μέρα. Είμαι εκεί δα πάνω συνεχώς. Και όταν είναι να φύγει από το καρ­νά­γιο το καΐκι, αρρω­σταίνω. Για μέρες δεν μιλάω σε άνθρωπο. Λέω από μέσα μου, “κάποιος μου παίρνει το παιδί μου, τη χαρά μου”. Οπως παντρεύ­εις το κορι­τσάκι σου και σου το παίρνει κάποιος και εσύ σκέ­φτε­σαι πώς το νανού­ρι­ζες μωρό. Δεν φτιά­χνεις πόρτες. Φτιά­χνεις ένα πράγμα που μπαί­νεις μέσα και του λες “πάρε με εδώ, πάρε με εκεί”. Και αυτό σε πάει. Αν δεν υπήρχαν οι καρα­βο­μα­ρα­γκοί, δεν θα υπήρχε η ανθρω­πό­της. Διότι αυτοί ενώνουν τους τόπους, όχι ο καπτα-Μιχάλης και ο καπτα-Γιάννης. Εμείς τους κάνουμε καρα­βο­κύ­ρη­δες. Οι Ελληνες, με ένα κάμποτο πανί ραμμένο στο χέρι και περα­σμένο με ρετσι­νό­λαδο, φτάσανε στην άλλη άκρη της Γης, χωρίς πυξίδα, μόνο με τον Θεό και ένα γερό ξύλινο σκαρί. Και είμαστε έτοιμοι να το ξεχά­σουμε αυτό;».

Πηγή: kathimerini.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.