ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μίκα Ιατρίδη: «Οι ευρωεκλογές να δώσουν σαφές μήνυμα για την αλλαγή πολιτικής».

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
Mίκα Ιατρίδη 2

Με άρθρο της στην εφη­με­ρίδα το «Παρόν της Κυρια­κής», η Μίκα Ιατρίδη σημεί­ωσε ότι οι ευρω­ε­κλο­γές είναι μια μεγάλη ευκαι­ρία για τους Ευρω­παί­ους πολίτες, ώστε να δείξουν την αντί­θεση τους στην εφαρ­μο­ζό­μενη πολι­τική.

Η βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου, επε­σή­μανε ότι η αποχή των πολιτών στις ευρω­ε­κλο­γές οφεί­λε­ται, μεταξύ άλλων, και στην πεποί­θηση τους ότι οι επι­λο­γές της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης έχουν φέρει σε δεύτερη μοίρα τα συμ­φέ­ρο­ντα των λαών της.

Η Μίκα Ιατρίδη τονίζει ότι οι επερ­χό­με­νες ευρω­ε­κλο­γές είναι πολύ σημα­ντι­κές γιατί με βάση τα απο­τε­λέ­σματα θα καθο­ρι­στεί η μετέ­πειτα πορεία της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης και η αλλαγή μιας πολι­τι­κής σκληρής λιτό­τη­τας, η οποία οδηγεί σε αδιέ­ξοδα.

Το κείμενο του άρθρου, όπως δημο­σιεύ­τηκε στο «Παρόν της Κυρια­κής», 2 Μαρτίου 2014, σελ. 14, έχει ως εξής:

«Οι ευρω­ε­κλο­γές ως μήνυμα για αλλαγή πολι­τι­κής σε όλη την Ευρώπη»

Άρθρο της Μίκας Ιατρίδη

Βου­λευτή Δωδε­κα­νή­σου και Υπεύ­θυ­νης Τομέα Ναυ­τι­λίας των Ανε­ξάρ­τη­των Ελλήνων.

Στην επίσημη ιστο­σε­λίδα της η Ευρω­παϊκή Επι­τροπή έχει ήδη ξεκι­νή­σει μια μεγάλη προ­σπά­θεια προ­κει­μέ­νου να προ­κα­λέ­σει το ενδια­φέ­ρον των Ευρω­παίων πολιτών για την ανά­δειξη των Ευρω­βου­λευ­τών.

Ένα από τα βασικά της επι­χει­ρή­ματα είναι ότι με τη Συνθήκη της Λισα­βό­νας, το Ευρω­παϊκό Κοι­νο­βού­λιο έχει απο­κτή­σει, πλέον, σημα­ντι­κές αρμο­διό­τη­τες και επιρροή στη χάραξη της ευρω­παϊ­κής πολι­τι­κής.

Η πραγ­μα­τι­κό­τητα είναι ότι από το 1979, όταν και διε­ξή­χθη­σαν οι πρώτες ευρω­ε­κλο­γές, μέχρι και τις ευρω­ε­κλο­γές του 2009 το ποσοστό συμ­με­το­χής των Ευρω­παίων πολιτών κυμαι­νό­ταν γύρω στο 50%. Ειδικά για το 2009 η συμ­με­τοχή ανήλθε στο εξαι­ρε­τικά χαμηλό ποσοστό του 43%, γεγονός που έχει οδη­γή­σει, εδώ και πολλά χρόνια, στη δια­πί­στωση ότι οι εκλογές για το Ευρω­κοι­νο­βού­λιο θεω­ρού­νται εκλογές «δεύ­τε­ρης δια­λο­γής» (second order elections).

Η ουσία είναι ότι οι Ευρω­παίοι πολίτες έχουν πλήρως αντι­λη­φθεί ότι το οικο­δό­μημα της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης έχει μετα­τρα­πεί περισ­σό­τερο σε όχημα εξυ­πη­ρέ­τη­σης ιδιω­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων, παρά μέσο για την πρόοδο των ευρω­παϊ­κών λαών και την ευη­με­ρία τους.

Η χαμηλή συμ­με­τοχή δεν είναι μόνο το απο­τέ­λε­σμα της ελλι­πούς πλη­ρο­φό­ρη­σης των λαών, όπως δια­τεί­νε­ται η Ευρω­παϊκή Επι­τροπή. Αντί­θετα, είναι το απο­τέ­λε­σμα της δια­πί­στω­σης των πολιτών, των ψηφο­φό­ρων του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λίου, ότι η Ευρω­παϊκή Ένωση εφαρ­μό­ζει πολι­τι­κές που δεν βελ­τιώ­νουν τη θέση τους, που δεν τους δίνουν προ­ο­πτική.

Η δια­πί­στωση αυτή είναι σαφώς πιο έντονη στις χώρες του ευρω­παϊ­κού νότου, εξαι­τίας και της παρου­σίας της Τρόικας, στην οποία συμ­με­τέ­χουν, άλλωστε, δυο βασικοί θεσμοί της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης. Περαι­τέρω, είναι διάχυτη, πλέον, η εντύ­πωση στους ευρω­παϊ­κούς λαούς, ότι το οικο­δό­μημα για την πρόοδο όλων των κρατών μελών της Ένωσης, έχει μετα­τρα­πεί, αυτήν την περίοδο, σε μέσο για την επί­τευξη των οικο­νο­μι­κών, γεω­πο­λι­τι­κών και γεω­στρα­τη­γι­κών επι­διώ­ξεων της Γερ­μα­νίας.

Για τους παρα­πάνω λόγους, όμως, αυτές οι ευρω­ε­κλο­γές πρέπει να απο­τε­λέ­σουν και μια μονα­δική ευκαι­ρία, ώστε με τη συμ­με­τοχή τους και την ψήφο τους οι Ευρω­παίοι πολίτες να δείξουν την αντί­θεση τους στην εφαρ­μο­ζό­μενη πολι­τική.

Οι Ευρω­ε­κλο­γές, λοιπόν, είναι πολύ σημα­ντι­κές γιατί με βάση τα απο­τε­λέ­σματα θα καθο­ρι­στεί και η μετέ­πειτα πορεία της Ένωσης. Γιατί, πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην αλλο­πρό­σαλλη νεο­φι­λε­λεύ­θερη πολι­τική της πλήρους ισο­πέ­δω­σης του κοι­νω­νι­κού κράτους και των αυτο­νό­η­των, μέχρι πριν λίγο καιρό, δικαιω­μά­των του ανθρώ­που. Για να στα­μα­τή­σουν οι αδιέ­ξο­δες πολι­τι­κές σκληρής λιτό­τη­τας.

Για να παρα­μεί­νει ζωντανό το δικαί­ωμα στην αξιο­πρεπή δια­βί­ωση, την εργασία, την πρό­σβαση στην υγεία και την παιδεία, για όλους τους ευρω­παί­ους πολίτες. Για να παρα­μεί­νει ζωντανή η ελπίδα για μια Ευρώπη που ενδια­φέ­ρε­ται για τους λαούς της και το μέλλον τους.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.