Τοπικές Ειδήσεις

Αναβιώνει η υπόθεση πλαστογραφίας στον πρώτο διαγωνισμό αποκομιδής σκουπιδιών στο Δήμο Ρόδου

Για την 24η Φεβρουαρίου 2023 έχει προσδιοριστεί η εκδίκαση ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών υπόθεσης με κατηγορούμενο έναν Κύπριο που έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών με τριετή αναστολή διότι φέρεται να συνέταξε πλαστό δικαιολογητικό και να εξαπάτησε για την γνησιότητά του εκπρόσωπο της εταιρείας που μετείχε στον στον ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου «Εργασίες Αποκομιδής και Μεταφοράς Απορριμμάτων και Ογκωδών Αντικειμένων, Μηχανικής και Χειρωνακτικής Σάρωσης και Αποψιλώσεων Κοινοχρήστων Χώρων, περιόδου 2016-2018», με ενδεικτικό προϋπολογισμό 12.681.241,95 €.
Ο κατηγορούμενος για χρήση πλαστού εγγράφου από υπαίτιο που σκόπευε να προσπορίσει σε άλλον περιουσιακό όφελος βλάπτοντας τρίτο, με συνολικό όφελος και αντίστοιχη συνολική ζημία που υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 120.000 ευρώ στρεφόμενη σε βάρος Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) και της απόπειρας απάτης με περιουσιακό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ στρεφόμενη σε βάρος Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) ήταν εκπρόσωπος εταιρείας που κρίθηκε ήδη από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων αθώος.
Οι συνήγοροι υπεράσπισής του κ.κ. Μιχάλης Καντιδενός και Νικόλαος Βιτώρος κατέστησαν από την έναρξη της διαδικασίας σαφές ότι ο εντολέας τους υπήρξε και ο ίδιος θύμα εκπροσώπου εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων της Κύπρου στον οποίο απευθύνθηκε για να εξασφαλίσει εγκαίρως βεβαίωση πιστοληπτικής ικανότητας μετά από πρόταση του τότε υπουργού Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η εταιρεία του κατηγορούμενου προκειμένου να μπορέσει να καταθέσει προσφορά στον διαγωνισμό του Δήμου Ρόδου απευθύνθηκε αρχικά στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος αιτούμενη την έκδοση εγγυητικής επιστολής ύψους 206.199,06 ευρώ που εξασφάλισε και ακολούθως απευθύνθηκε εν συνεχεία στον Κύπριο εκπρόσωπο ομίλου εταιρειών που παρέχει ελεγκτικές, φορολογικές, χρηματοπιστωτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, για την έκδοση επιστολής πιστοληπτικής ικανότητας μέχρι του ποσού των 3.500.000 ευρώ.
Στον τελευταίο καταβλήθηκε αμοιβή ύψους 15.000 ευρώ και απέστειλε με το από 28.12.2015 ηλεκτρονικό μήνυμά του στην εταιρεία του κατηγορούμενου το πιστοποιητικό που φερόταν να έχει εκδοθεί από την Τράπεζα EURO EXIM BANK.
Με το έγγραφο αυτό πιστοποιείτο ότι η τελευταία έχει δεσμεύσει κεφάλαια ικανά να εξασφαλίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας του κατηγορούμενου μέχρι του ποσού των 3.500.000 ευρώ για την υλοποίηση του δημοσίου έργου και στην πορεία αποδείχτηκε πλαστό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου