Τοπικές Ειδήσεις

Επίκειται η εφαρμογή της συμφωνίας για την καθαριότητα στο Δήμο Ρόδου

Μέχρι τα τέλη Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας-πλαίσιο για την καθαριότητα στον Δήμο Ρόδου, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Νίκο Καραμαρίτη. Η νέα και πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα σύμβαση θα συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση των υπηρεσιών καθαριότητας, ώστε να ανταποκρίνονται πλέον στα ευρωπαϊκά στάνταρτς.
Όπως έγραψε η «δ», με την υπ’ αρίθμ. 1023/2022 πράξη του Ζ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίθηκε ότι δεν κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου συμφωνίας – πλαίσιο του Δήμου Ρόδου με αντικείμενο την «Παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών καθαριότητας, καλλωπισμού, πρασίνου και ευταξίας του Δήμου Ρόδου» για τα τμήματα 1 και 2 του οικείου διαγωνισμού. Το Ελεγκτικό Συνέδριο καθιστά σαφές με την απόφασή του ότι ο Δήμος Ρόδου μπορεί να προβεί άμεσα στην υπογραφή του σχεδίου σύμβασης.
«Το 2022 η τουριστική κίνηση παρουσίασε σημαντική άνοδο σε σύγκριση με το 2019. Τα απορρίμματα αυξήθηκαν κατά 20% και παρά τις αυξημένες ανάγκες, ανταποκριθήκαμε με απόλυτη επάρκεια στις επικρατούσες συνθήκες.
Σε ένα με δύο μήνες από τώρα, θα ξεκινήσει και η εφαρμογή της σύμβασης-πλαίσιο για την καθαριότητα που έχει ήδη πάρει το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Τότε τα πράγματα θα αλλάξουν άρδην προς το καλύτερο, αφού θα έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερους εργαζόμενους, περισσότερα μέσα, οχήματα κ.ο.κ. Είμαστε λοιπόν αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε οδηγηθούμε σε ένα υψηλό επίπεδο καθαριότητας που θα ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα», είπε ο κ. Καραμαρίτης.
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Ρόδου προέβη στην προμήθεια και τοποθέτηση 2.600 καινούριων κάδων απορριμμάτων οι οποίοι αντικατέστησαν παλιούς και κατεστραμμένους. Στο προσεχές διάστημα, σύμφωνα με τον κ. Καραμαρίτη, θα τοποθετηθούν άλλοι 1000, ώστε σταδιακά να αντικατασταθούν όλοι οι παλιοί. Παράλληλα, θα τοποθετηθούν περισσότερα νέα μπλε καλαθάκια σκουπιδιών, κυρίως σε τουριστικές περιοχές, όπως στο Φαληράκι και στα Κολύμπια. Επίσης, θα τοποθετηθούν περισσότερα καλαθάκια για τα περιττώματα των ζώων συντροφιάς.
Ο κ. Καραμαρίτης αναφέρθηκε και στον ενδιάμεσο σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων στ’ Αφάντου (στην περιοχή Τραπεζία). Όπως είπε, πρόκειται για μία προσωρινή και απολύτως νόμιμη λύση που έχει πρακτικό υπόβαθρο. Όπως εξήγησε, έπειτα από το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Βορείας Ρόδου προκειμένου να κατασκευαστεί νέο κύτταρο, τα απορρίμματα μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ Νότιας Ρόδου, τον οποίο διαχειρίζεται ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου. Ωστόσο ο δήμος δεν διαθέτει επαρκή αριθμό απορριμματοφόρων για την αποκομιδή και μεταφορά των απορριμμάτων. Γι’ αυτό χρειάστηκε να βρεθεί προσωρινά ένας ενδιάμεσος σταθμός μεταφόρτωσης. Σύντομα ο χώρος αυτός θα καθαριστεί και θα παραδοθεί στους κατοίκους της περιοχής σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που βρισκόταν πριν. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την κατασκευή του νέου κυτάρου στον ΧΥΤΑ Β. Ρόδου, θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, ένας προβλεπόμενος Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε κατάλληλη για το σκοπό αυτό περιοχή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου