Ειδήσεις

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου: Ραγδαία αύξηση των περιστατικών

Τα στοιχεία προκαλούν σοκ όταν συνειδητοποιεί κάποιος ότι οι αριθμοί που αυξάνονται ραγδαία αντιστοιχούν σε ανθρώπους που νοσούν από κάποια μορφή νεοπλασίας.

Το 2016 τα νέα περιστατικά καρκίνου παγκοσμίως ήταν 14 εκατομμύρια. Το 2030, σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση για τον Έλεγχο του Καρκίνου, εκτιμάται ότι θα έχουν φτάσει τα 22 εκατομμύρια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει όσο περισσότερους μπορεί σε ό,τι αφορά την πρόληψη, φέτος έχει ως κεντρικό σύνθημα της καμπάνιας του για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, στις 4 Φεβρουαρίου «Μαζί μπορούμε να νικήσουμε τον καρκίνο».

Το 2015, 8.8 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχασαν τη ζωή τους από νεοπλασία. Υπολογίζεται ότι οι θάνατοι από καρκίνο το 2030 θα έχουν αγγίξει τα 13 εκατομμύρια.

Η πιο συχνή αιτία θανάτου παγκοσμίως είναι ο καρκίνος του πνεύμονα· ακολουθούν ο καρκίνος του μαστού, του παχέως εντέρου, του προστάτη, του στομάχου, του ήπαρ και του τραχήλου της μήτρας.

Στις Σκανδιναβικές χώρες έχει μειωθεί σημαντικά η θνησιμότητα στους άνδρες σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του πνεύμονα, έχει όμως αυξηθεί στις γυναίκες και αυτό οφείλεται, όπως λένε οι ογκολόγοι, στο κάπνισμα.

Το 70% των παιδιών που νοσούν από καρκίνο καταφέρνουν να το ξεπεράσουν.

Ο καρκίνος είναι μια νόσος που επιβαρύνει σημαντικά την οικονομία των κρατών. Το 2010 το συνολικό ετήσιο οικονομικό κόστος για την θεραπεία των καρκινοπαθών έφτασε τα 1.16 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το 30% με 50% των περιστατικών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θα μπορούσε να είχε προληφθεί.

Ελλάδα

 Στη χώρα μας τα περιστατικά καρκίνου του παχέως εντέρου, του προστάτη και του μαστού έχουν περιοριστεί σημαντικά.

Παραμένει όμως υψηλό το ποσοστό θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα αφού πολλοί Έλληνες επιμένουν στην βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος.

Η ιδιαίτερη γεωγραφική μορφολογία της Ελλάδας πολλές φορές κάνει την πρόσβαση στη θεραπεία να μοιάζει με «γολγοθάς» ιδιαίτερα για τους ασθενείς που ζουν σε νησιά με υποστελεχωμένες δομές και παλιά ιατρικά μηχανήματα. Δεν είναι όμως το μοναδικό πρόβλημα λέει στο CNN Greece, o Ευάγγελος Φιλόπουλος, xειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Μαστού του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» και Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας:

«Η οικονομική κατάσταση των ασθενών επηρεάζει την προσβασιμότητα τους σε εξετάσεις, για δύο λόγους. Ο φτωχός άνθρωπος δεν δίνει τόση σημασία στον εαυτό του και δεύτερον στην Ελλάδα η δημόσια υγεία συχνά δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες».

Τα πιο εξελιγμένα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα βοηθούν σημαντικά στην αντιμετώπιση της νόσου όμως είναι ελάχιστα στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν λίστες αναμονής όπως τονίζει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας:

«Η Ελλάδα έχει ένα έλλειμμα σε ό,τι αφορά τα μηχανήματα. Στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας η αναμονή για ακτινοθεραπείες είναι περίπου 3 μήνες καμιά φορά μπορεί να φτάσει και περισσότερο. Εάν η καθυστέρηση είναι μέχρι τρεις μήνες συνήθως δεν παίζει ρόλο στην εξέλιξη της νόσου αλλά αν για παράδειγμα μια γυναίκα έχει καρκίνο του μαστού και περάσουν οι τρείς μήνες δεν έχει νόημα να κάνει ακτινοθεραπεία, χάνει την αποτελεσματικότητα της.»

Οι γυναίκες είναι πιο ευαισθητοποιημένες σε ό,τι αφορά την πρόληψη ενώ οι άνδρες όχι μόνο δεν κάνουν προληπτικές εξετάσεις άλλα είναι και δύσκολοι ως ασθενείς, διότι δεν συμμορφώνονται με τις συστάσεις των γιατρών.

Η έγκαιρη διάγνωση σε ορισμένες μορφές καρκίνου αφήνει περιθώριο για την καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου σε ό,τι αφορά την θεραπεία, με τον ασθενή να αυξάνει τις πιθανότητες ίασης.

Γι αυτό όλη η επιστημονική κοινότητα λέει διαρκώς ότι η πρόληψη σώζει ζωές.

Τι είναι ο καρκίνος

Χαρακτηριστικό του καρκίνου είναι ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός των κυττάρων. Σε αντίθεση με τα φυσιολογικά κύτταρα στο σώμα μας, τα οποία αυξάνονται, διαιρούνται και πεθαίνουν με έναν αυστηρά ελεγχόμενο τρόπο, τα καρκινικά κύτταρα συνεχίζουν να διαιρούνται ανεξέλεγκτα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη μιας μάζας κυττάρων, που ονομάζεται όγκος. Οι όγκοι μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου