Ειδήσεις

Με «ξένα κόλλυβα» το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου

Τους λόγους για τους οποίους διαφώνησε και ψήφισε ‘παρών’ τόσο κατά την συζήτηση του εεχνικού προγράμματος όσο και για τον προϋπολογισμό έτους 2017 του Δήμου Ρόδου, εξηγεί σήμερα με δηλώσεις του στην «δημοκρατική», ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψηλάντης.
«Το τεχνικό πρόγραμμα που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία για το 2017, απλά καταγράφει την ‘φτώχεια’ αλλά και την αδυναμία του Δήμου Ρόδου να παράξει έργο. Βλέποντας κανείς το τεχνικό πρόγραμμα καταλαβαίνει ότι περιλαμβάνει έργα που είτε χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είτε από χρηματοδοτικά ανταλλάγματα της ΔΕΗ (ελάχιστα) καθώς και λίγα έργα που έχουν χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων –κρατικούς πόρους. Από εκεί και πέρα, χρήματα του Δήμου Ρόδου για κατασκευή έργων δεν φαίνονται πουθενά. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: για ολόκληρη την Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, διατίθεται ένα κονδύλι της τάξης μόλις των 170.000 ευρώ –και όχι για να εκτελεστούν κάποια έργα, αλλά για να γίνουν κάποιες συντηρήσεις (πλακόστρωτα, ηλεκτροφωτισμός κ.ά). Κανένα έργο όμως δεν υπάρχει για την Μεσαιωνική Πόλη! Εάν αυτό το κονδύλι διατίθεται για την Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, πόσα θα διατεθούν για έργα σε χωριά, σε μεγάλες και μικρές δημοτικές ενότητες; Συνεπώς, για ποιο τεχνικό πρόγραμμα μιλάμε; Ειδικά για τη Νέα Αγορά, δεν περιλαμβάνεται απολύτως τίποτα…», τόνισε ο κ. Γ. Υψηλάντης.
Ο κ. Υψηλάντης εξέφρασε παράλληλα την αμφιβολία του σχετικά με τον βαθμό που θα είναι ‘υλοποιήσιμο’ αυτό το τεχνικό πρόγραμμα για το 2017 καθώς όσα έργα προγραμματίζονται δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν ολοκληρωτικά.
«Αν ανατρέξουμε στο φετινό τεχνικό πρόγραμμα που ήταν πιο φιλόδοξο από του επομένου έτους, να δούμε τι πραγματικά ξοδεύτηκε και τι προχώρησε και υλοποιήθηκε, μάλλον θα…. απογοητευτούμε όλοι. Πόσω μάλλον για το 2017, που θα πρέπει να κρατάμε πάρα πολύ μικρό καλάθι –για να μην πω ότι ούτε καν καλάθι δεν πρέπει να κρατάμε! Καταλαβαίνω το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο στο οποίο έχουν οδηγηθεί όλοι οι Δήμοι της χώρας –μεταξύ αυτών και ο Δήμος Ρόδου- αλλά αυτό το τεχνικό πρόγραμμα, εμείς ως παράταξη δεν μπορούμε να το νομιμοποιήσουμε γι αυτό ψηφίσαμε ‘παρών’. Θα ψηφίζαμε ‘όχι’ αλλά ήταν τόσο αδιάφορο και μίζερο που δεν υπήρχε περιθώριο», όπως είπε.
Σε ερώτηση εάν τον ικανοποίησε η τοποθέτηση του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Δώρου Κωνσταντίνου, ο οποίος έφερε ως επιχειρήματα την πολύμηνη αποχή των μηχανικών στις αρχές του 2016 και την ψήφιση του Νόμου 4412/16 που έχει ‘παγώσει’ τις διαδικασίες σε διαγωνισμούς, δημοπρατήσεις, έργα κλπ ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ δήλωσε: «Ο αντιδήμαρχος έφερε αυτή την δικαιολογία (η οποία έχει βέβαια, βάση) αλλά αφορά το 2016. Προσπάθησε να βρει κάποιες αιτιάσεις, που μπορούν να σταθούν. Το μείζον ζήτημα όμως είναι ότι για το 2016, δεν διατέθηκε τίποτε από ίδιους πόρους για το τεχνικό πρόγραμμα. Και για το 2017, η εικόνα είναι η ίδια. Μάλλον θα πρέπει να βρεθεί κάποιο άλλο εμπόδιο για να το χρησιμοποιήσει η δημοτική αρχή σαν δικαιολογία για ό,τι δεν πρόκειται να πράξει!»
Γεγονός πάντως είναι ότι το τεχνικό πρόγραμμα για το 2017, έχει ρίξει περισσότερο το βάρος στα κονδύλια που προέρχονται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μέσω προγραμματικών συμβάσεων και σχεδόν καθόλου από ίδιους πόρους.
Κληθείς να σχολιάσει και τον προϋπολογισμό του Δήμου Ρόδου για το 2017, ο κ. Υψηλάντης υπογράμμισε τα εξής:
«Έχουμε έναν προϋπολογισμό που συντάσσεται στο πλαίσιο των μνημονιακών επιταγών. Θέλουμε να διαθέσουμε π.χ. ένα κονδύλι 300.000 ευρώ για την αντιμετώπιση προβλημάτων της κοινωνίας. Δεν υπάρχει περιθώριο να κάνεις κάτι τέτοιο, διότι παρεμβαίνει το Οικονομικό Παρατηρητήριο και δεν επιτρέπει τέτοιες δράσεις. Πώς, λοιπόν, να ψηφίσει κάποιος έναν προϋπολογισμό που συντάσσεται με βάση τις οδηγίες μιας υπηρεσίας και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει δικαίωμα παρέμβασης και να διαθέσει πόρους εκεί που θέλει και πρέπει για να ασκήσει πολιτικές; Έναν τέτοιο προϋπολογισμό σε καμία περίπτωση εμείς δεν μπορούμε να τον νομιμοποιήσουμε. Ωστόσο υπάρχουν και επιλογές της ίδιας της δημοτικής αρχής, όπως η ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτη –κάτι που για εμάς είναι παράτυπο. Με τα χρήματα αυτά θα μπορούσε να αλλάξει εντελώς την υπηρεσία καθαριότητας και να την ενισχύσει με εξοπλισμό….».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου