Ειδήσεις

Η «σύναξη των Χανίων» και η αγωνία για τις προκλήσεις Ερντογάν

Έντονη ανησυχία επικρατεί στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας από τις συνεχείς, κλιμακούμενες, προκλήσεις της Άγκυρας, η οποία ξεπερνά κατά πολύ τα εσκαμμένα και αμφισβητεί ευθέως την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.

Το γεγονός ότι, πέρα από τις συνεχείς παρεμβάσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατεγράφη για πρώτη φορά και σε γραπτό κείμενο η τουρκική αμφισβήτηση, δηλ. με το άρθρο στη Milliyet του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου  που ισχυρίστηκε ότι τα Ίμια αποτελούν τουρκικό έδαφος, αλλάζει άρδην τα δεδομένα.

Η Τουρκία στήνει σκηνικό Ιμίων, ενώ είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, ένα στοιχείο που ανησυχεί την Αθήνα, που εμφανίζεται κοινή γραμμή μεταξύ της Τουρκικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης που διαγκωνίζονται στην προκλητικότητα. Και μόνο η αναφορά Τσαβούσογλου ότι η η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί τη δημιουργία ενδεχόμενων de facto καταστάσεων από την Ελλάδα επί γεωγραφικών σχηματισμών με αμφισβητούμενο καθεστώς ήταν αρκετή για να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της ελληνικής πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας.

H συζήτηση Παυλόπουλου-Βούτση-Μπακογιάννη

Η διαμορφωθείσα κατάσταση λόγω της κλιμακούμενης έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, ήταν και στο επίκεντρο της χθεσινοβραδινής συζήτησης, όπως πληροφορήθηκε το TheTOC μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και της συντονίστριας Ανάπτυξης της Ν.Δ. και έχουσα εμπειρία επί των εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη.

Η συζήτηση έγινε στο περιθώριο του δείπνου που παρέθεσε η Ντ. Μπακογιάννη στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη στα Χανιά, επ’ ευκαιρία της παρουσίας των δυο Προέδρων, της Δημοκρατίας και της Βουλής, για την επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

Στο τραπέζι ετέθη το θέμα της προκλητικότητας της Τουρκίας και εκφράστηκε από όλους ανησυχία για το βαθμό της έντασης που επιδιώκει η γειτονική χώρα, ενώ σημειώθηκε πως κινδυνεύει και η πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Ο Πρ. Παυλόπουλος φέρεται να είπε και συμφώνησαν όλοι οι συνδαιτυμόνες, ότι όλες οι κινήσεις της Τουρκίας συνιστούν προκλήσεις εναντίον του διεθνούς δικαίου και απόπειρες αποσταθεροποίησης της περιοχής, σε μια ευαίσθητη χρονικά στιγμή και με το πρόβλημα του μεταναστευτικού – προσφυγικού να είναι τεράστιο. Ο ίδιος νωρίτερα στις εκδηλώσεις στα Χανιά είχε πει με ένταση ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης, μέγα επίτευγμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, ισχύει και θα ισχύει στο διηνεκές».

Ανοιχτή γραμμή Παυλόπουλου – Τσίπρα

Σε αυτό το κλίμα υπάρχει ανοικτή γραμμή μεταξύ της Προεδρίας της Δημοκρατίας και του Μεγάρου Μαξίμου, με τον Πρ. Παυλόπουλο να έχει στενή συνεργασία για το συγκεκριμένο ζήτημα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που συνομίλησε χθες με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, θέτοντας το ζήτημα των προκλήσεων της Τουρκίας.

Ο Αλ. Τσίπρας επέλεξε να τηλεφωνήσει στην Καγκελάριο ώστε να καταδικάσει τις προκλητικές δηλώσεις της Τουρκικής ηγεσίας και να εκφράσει την ανησυχία του για την ρητορική της και σύμφωνα με πληροφορίες της υπογράμμισε την απολύτως σαφή ελληνική θέση, ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται στην κατεύθυνηση να μην προκληθεί ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει, κατά την Αθήνα, ότι θα πρέπει να μείνουν αναπάντητες οι προκλήσεις της Άγκυρας, καθώς η αμφισβήτηση των ελληνικών νησιών, συνιστά και αμφισβήτηση των ευρωπαϊκών συνόρων.

Στην ελληνική πολιτική ηγεσία δεν είναι κυρίαρχη πλέον η άποψη ότι οι «κορώνες» Ερντογάν είναι για εσωτερική κατανάλωση, αν και με την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης λέγεται από έμπειρους διπλωμάτες, ο Τούρκος Πρόεδρος θέλει να εξουδετερώσει τον πυρήνα του κεμαλισμού και ενδεχομένως να τον ενταφιάσει.Βεβαίως υπάρχει και η εκτίμηση ότι οι κινήσεις του Ερντογάν γίνονται με τα βλέμματα στο μαλακό νοτιοανατολικό γεωγραφικό υπογάστριο της Τουρκίας στη Συρία και στο Ιράκ όπου γίνεται και το μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι.

Το Κυπριακό

Την ίδια στιγμή η κινητικότητα είναι έντονη στο Κυπριακό, καθώς μετά και την χθεσινοβραδινή τετράωρη συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Ακιντζί τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής πλευράς συμφωνήθηκε να υπάρξουν νέες συζητήσεις 9 και 11 Ιανουαρίου και στις 12 να γίνει πολυμερής διάσκεψη.

Σύμφωνα με την εκτίμηση στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν θα αποφύγει υπερβολικές παραχωρήσεις στο Κυπριακό όσο διάστημα βρίσκεται σε «άγραν εθνικιστικών ψήφων» για να προωθήσει το δημοψήφισμα που θα γίνει το καλοκαίρι του 2017. Παράλληλα, εκτιμάται ότι στο ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα παραμείνει σκληρός και δύσκολα μπορούν να αναμένονται δραματικές εξελίξεις εντός του 2016.

Το Κυπριακό εάν υπάρξει συμφωνία, δηλ. ένα νέο σχέδιο Αναν, ενδεχομένως να είναι θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων, καθώς υπάρχουν και διαφορετικές γραμμές εντός της κυβέρνησης. Πάντως το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Νίκο Κοτζιά που είναι σε σκληρή γραμμή, εμμένει ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται ούτε νέες εγγυήσεις ούτε παραμονή κατοχικών στρατευμάτων και μετά τη «λύση».

Η Αθήνα, σύμφωνα με όσα έχουν συζητηθεί και στο Μαξίμου, παραμένει σταθερή σ’ αυτή τη θέση, γιατί η «λύση» του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα και επιπλέον με εγγυήσεις και παραμονή Τουρκικών στρατευμάτων, θα ισοδυναμούσε -κατά μια εκτίμηση- με παράδοση ολόκληρης της Κύπρου στον γεωπολιτικό και στρατηγικό έλεγχο της Άγκυρας.

Με αυτά τα δεδομένα ο προβληματισμός είναι έντονος στην κυβέρνηση, ενώ και το σύνολο της αντιπολίτευσης έχει εκθέσει τις ανησυχίες του, με τη Ν.Δ. μάλιστα να ζητεί και τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ενώ υπάρχουν και πιο προωθημένες εισηγήσεις για τη διεξαγωγή σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Υποεκτίμησαν τα εξωτερικά

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, και με δεδομένη την ποιοτική αναβάθμιση του τουρκικού αναθεωρητισμού που αποτελεί σαφή πλέον στρατηγική επιλογή της Άγκυρας, θεωρούν κεντρικά πολιτικά πρόσωπα με διπλωματική εμπειρία ότι και η πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κούβα δεν βοηθάει, υπό την έννοια ότι οι σύμμαχοι της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη, ενώ την ίδια στιγμή η νέα αμερικανική ηγεσία δεν είδε με καλό μάτι την παρουσία του Αλ. Τσίπρα στην Αβάνα για να τιμήσει τον Φιντέλ Κάστρο.

Η στάση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ έχει την ιδιαίτερη σημασία της, καθώς υπάρχουν και στενοί δεσμοί μελών της αμερικανικής ηγεσίας με το σύστημα Ερντογάν, με ότι αυτό σημαίνει για τα μελλούμενα.

Το άκρως ανησυχητικό όμως για την ελληνική κυβέρνηση που είχε υποεκτιμήσει τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, λόγω ιδεοληψιών, αλλά και της εμμονής με το ζήτημα του χρέους, ωσάν αυτό να είναι πανάκεια, είναι ότι η Τουρκία για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες αμφισβήτησε (εκτός από τις πάγιες αμφισβητήσεις της υφαλοκρηπίδας, της ΑΟΖ και του Εναέριου χώρου) τη συνθήκη της Λωζάνης, την Ελληνική κυριαρχία επί δεκάδων νησιών και νησίδων, την κρατική υπόσταση (ακόμα και τη σημαία) της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Αλβανία αμφισβήτησε την κυριαρχία μας επί του Ιονίου Πελάγους, εγείροντας παράλληλα επί της ουσίας (εδαφικό) θέμα Τσαμουριάς, ενώ Βούλγαροι και Σκοπιανοί ύψωναν τείχη στα Βόρεια σύνορά μας, απομονώνοντάς μας με αυτόν τον τρόπο από την κεντρική Ευρώπη.

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου