ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η συχνή χρήση οθονών από τους μαθητές επηρεάζει αρνητικά τις σχολικές επιδόσεις τους

news room 1 λεπτό ανάγνωση
υπολογιστής παιδί

Η πο­λύ­ω­ρη πα­ρα­κο­λού­θη­ση τη­λε­ό­ρα­σης και χρήση υπο­λο­γι­στών ή άλλης ηλε­κτρο­νι­κής συ­σκευ­ής από μα­θη­τές που πάνε στο Δη­μο­τι­κό, συν­δέ­ε­ται με χα­μη­λό­τε­ρες σχο­λι­κές επι­δό­σεις, σύμ­φω­να με μια νέα έρευ­να Αυ­στρα­λια­νών επι­στη­μό­νων. Η με­λέ­τη, που είναι επί­και­ρη ενό­ψει έναρ­ξης της νέας σχο­λι­κής χρο­νιάς, δεί­χνει ότι η χρήση οθο­νών από τους μα­θη­τές πρέ­πει να γί­νε­ται με μέτρο.

Προη­γού­με­νες έρευ­νες σε παι­διά και εφή­βους έχουν βρει σχέση ανά­με­σα στη χρήση τη­λε­ό­ρα­σης, υπο­λο­γι­στή ή κον­σό­λας βι­ντε­ο­παι­γνι­διών και στην υγεία (αύ­ξη­ση πα­χυ­σαρ­κί­ας, κίν­δυ­νος αϋ­πνί­ας κ.α.). Από την άλλη, η ενα­σχό­λη­ση αυτή βοηθά τα παι­διά να απο­κτούν πε­ρισ­σό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες, να βελ­τιώ­νουν τις τε­χνο­λο­γι­κές δε­ξιό­τη­τες και τις κοι­νω­νι­κές επα­φές τους.

Η νέα με­λέ­τη εστιά­ζει στη σχέση χρή­σης οθο­νών και σχο­λι­κών επι­δό­σε­ων, ένα θέμα που έχει με­λε­τη­θεί λι­γό­τε­ρο έως τώρα. Οι ερευ­νη­τές, με επι­κε­φα­λής την ψυ­χο­λό­γο δρα Λάιζα Μού­ντι του Ιν­στι­τού­του Ερευ­νών Παί­δων Μέρ­ντοχ της Μελ­βούρ­νης, που έκα­ναν τη σχε­τι­κή δη­μο­σί­ευ­ση στο πε­ριο­δι­κό “PLoS One”, με­λέ­τη­σαν 1.239 παι­διά ηλι­κί­ας οκτώ έως 11 ετών, συ­σχε­τί­ζο­ντας τις συ­νή­θειες των παι­διών με τις σχο­λι­κές επι­δό­σεις τους σε βάθος διε­τί­ας.

Δια­πι­στώ­θη­κε ότι η πα­ρα­κο­λού­θη­ση δύο ή πε­ρισ­σό­τε­ρων ωρών τη­λε­ό­ρα­ση τη μέρα σχε­τι­ζό­ταν με χει­ρό­τε­ρες επι­δό­σεις ανά­γνω­σης και κα­τα­νό­η­σης κει­μέ­νου, μια επι­δεί­νω­ση που αντι­στοι­χού­σε σε υστέ­ρη­ση μά­θη­σης κατά τέσ­σε­ρις μήνες. Η χρήση υπο­λο­γι­στή για πάνω από μια ώρα τη μέρα συν­δε­ό­ταν με μια πα­ρό­μοια υστέ­ρη­ση στο πεδίο της αριθ­μη­τι­κής. Από την άλλη, δεν βρέ­θη­κε αρ­νη­τι­κή συ­σχέ­τι­ση ανά­με­σα στα βι­ντε­ο­παι­γνί­δια και στις σχο­λι­κές επι­δό­σεις.

Οι ερευ­νη­τές επε­σή­μα­ναν ότι «η συ­ζή­τη­ση σχε­τι­κά με τις επι­πτώ­σεις των ηλε­κτρο­νι­κών συ­σκευών στη μά­θη­ση των παι­διών ποτέ δεν ήταν πιο ση­μα­ντι­κή, δε­δο­μέ­νων των συ­νε­πειών της ση­με­ρι­νής παν­δη­μί­ας, όσον αφορά το πώς τα παι­διά χρη­σι­μο­ποιούν το χρόνο τους. Πρό­κει­ται για την πρώτη με­γά­λη με­λέ­τη σε μα­θη­τές Δη­μο­τι­κού που δεί­χνει ότι όσοι κά­νουν τη με­γα­λύ­τε­ρη χρήση τη­λε­ό­ρα­σης και υπο­λο­γι­στών, έχουν ση­μα­ντι­κή μεί­ω­ση στις ικα­νό­τη­τες ανά­γνω­σης και αριθ­μη­τι­κής μετά από δύο χρό­νια, σε σχέση με όσα παι­διά αφιε­ρώ­νουν πολύ λι­γό­τε­ρο χρόνο στις οθό­νες».

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.