ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Κυνοκομείο Ρόδου λειτουργεί χάρις στην εθελοντική προσφορά

news room 1 λεπτό ανάγνωση
κυνοκομείο

Μόνον με την εθε­λο­ντι­κή προ­σφο­ρά, κα­τα­φέρ­νει να λει­τουρ­γεί πλέον, το Δη­μο­τι­κό Κυ­νο­κο­μείο Ρόδου.

Παρά τις αλ­λε­πάλ­λη­λες εκ­κλή­σεις για ευαι­σθη­το­ποί­η­ση του κοι­νού, οι δη­μό­τες της Ρόδου δεν λένε να αλ­λά­ξουν νο­ο­τρο­πία.

Το Δη­μο­τι­κό Κυ­νο­κο­μείο Ρόδου αντι­με­τω­πί­ζει πάρα πολλά προ­βλή­μα­τα τα τε­λευ­ταία χρό­νια και στους χώ­ρους του, φι­λο­ξε­νού­νται πάνω από 400 σκυ­λιά, ενώ κα­νο­νι­κά ο μέ­γι­στος αριθ­μός χω­ρη­τι­κό­τη­τας ανέρ­χε­ται στα 100!

Μόνη φρο­ντί­δα είναι αυτή των εθε­λο­ντών που με την στή­ρι­ξη πολ­λών φι­λό­ζω­ων συ­μπο­λι­τών μας, της ιδιω­τι­κής πρω­το­βου­λί­ας, των ξένων επι­σκε­πτών μας και του Δήμου Ρόδου, προ­σπα­θούν να αντε­πε­ξέλ­θουν στο δύ­σκο­λο έργο τους για εξα­σφά­λι­ση τρο­φής, εμ­βο­λια­σμούς, στει­ρώ­σεις και καλές συν­θή­κες φι­λο­ξε­νί­ας.

Παρ’ όλα αυτά, οι ίδιοι οι Ρο­δί­τες επι­μέ­νουν να μην θέ­λουν να αλ­λά­ξουν νο­ο­τρο­πία, και εγκα­τα­λεί­πουν συ­στη­μα­τι­κά τα σκυ­λιά τους κάτω από άθλιες συν­θή­κες (υπο­σι­τι­σμέ­να, δε­μέ­να με αλυ­σί­δες σε μπαλ­κό­νια ή σε από­με­ρους τό­πους, σε χω­ρά­φια, σε άθλια μέρη, κα­κο­ποι­η­μέ­να, άρ­ρω­στα ή ακόμη και πα­ρά­λυ­τα).

Όπως δή­λω­σε στην «δη­μο­κρα­τι­κή» ο κ. Γιώρ­γος Κρη­τι­κός, που είναι δια­σώ­στης σκυ­λιών:

«Ο αριθ­μός των σκυ­λιών αυ­ξά­νε­ται συ­νε­χώς. Όσο και να προ­ω­θού­με τις υιο­θε­σί­ες, μας φέρ­νουν ή εγκα­τα­λεί­πουν κα­θη­με­ρι­νά στο Κυ­νο­κο­μείο κι άλλα. Εμείς κά­νου­με ό,τι μπο­ρού­με με τις τρο­φές, με τους εμ­βο­λια­σμούς και με τις στει­ρώ­σεις. Οι ανά­γκες όμως, αυ­ξά­νο­νται συ­νε­χώς.

Κά­ποιοι πρέ­πει να κα­τα­λά­βουν ότι το Κυ­νο­κο­μείο δεν είναι το κα­ταλ­λη­λό­τε­ρο μέρος για ένα σκυλί. Θα πρέ­πει να είναι ένα πέ­ρα­σμα μέχρι την υιο­θε­σία.

Προ­σω­πι­κά, αντι­με­τω­πί­ζω πολλά πε­ρι­στα­τι­κά, από τα κου­τά­βια που μας αφή­νουν εδώ, μέχρι τα σκυ­λιά που βρί­σκου­με δε­μέ­να σε μπαλ­κό­νια, σε βουνά και σε από­με­ρα μέρη υπο­σι­τι­σμέ­να, με ανα­πη­ρί­ες ή άρ­ρω­στα».

Με δω­ρε­ές από διά­φο­ρους ιδιώ­τες, κα­τα­σκευά­στη­κε ένα με­γά­λο πάρκο όπου φι­λο­ξε­νού­νται πάνω από 300 σκυ­λιά. Δυ­στυ­χώς, ο αριθ­μός δεν είναι στα­θε­ρός αφού ενώ υπάρ­χουν πολ­λές υιο­θε­σί­ες, οι εγκα­τα­λεί­ψεις ζώων συ­ντρο­φιάς δεν πε­ριο­ρί­ζε­ται.

Όλα λει­τουρ­γούν χάρη στο φι­λό­τι­μο και τους συ­ναν­θρώ­πους μας που αγα­πούν τα ζώα ενώ ο Δήμος Ρόδου, κα­τα­βάλ­λει προ­σπά­θειες είτε με οι­κο­νο­μι­κή ενί­σχυ­ση, είτε με προ­γράμ­μα­τα υιο­θε­σιών, είτε με στει­ρώ­σεις.

Τα προ­γράμ­μα­τα στει­ρώ­σε­ων μόνον σε αδέ­σπο­τα ζώα, πραγ­μα­το­ποιού­νται συ­νε­χώς και συ­στη­μα­τι­κά από την ορ­γά­νω­ση ‘Flying Cats’ στον χώρο του Δη­μο­τι­κού Κυ­νο­κο­μεί­ου Ρόδου.

Τα ζώα προς στεί­ρω­ση τα παίρ­νουν εθε­λο­ντές και ελέγ­χουν εάν είναι πράγ­μα­τι, αδέ­σπο­τα. Οι στει­ρώ­σεις γί­νο­νται δω­ρε­άν και από την ορ­γά­νω­ση “Daps”. Τα προ­γράμ­μα­τα των στει­ρώ­σε­ων δεν στα­μα­τούν καθ’ όλη την διάρ­κεια του έτους και απο­τε­λούν ένα δείγ­μα, ότι οι συ­μπο­λί­τες μας επέ­δει­ξαν ζωηρό εν­δια­φέ­ρον μέχρι σή­με­ρα, με απο­τέ­λε­σμα να πη­γαί­νουν τα αδέ­σπο­τα που βρί­σκουν για στεί­ρω­ση, βοη­θώ­ντας με αυτό τον τρόπο στην με­γά­λη προ­σπά­θεια της δη­μο­τι­κής αρχής για την ρύθ­μι­ση των ανε­ξέ­λεγ­κτων γεν­νή­σε­ων του πλη­θυ­σμού των ζώων συ­ντρο­φιάς.

Αυτές οι προ­σπά­θειες ωστό­σο, δεν επαρ­κούν. Παρά τις συ­νε­χείς προ­σπά­θειες η αν­θρώ­πι­νη ανευ­θυ­νό­τη­τα και βα­ναυ­σό­τη­τα απο­δει­κνύ­ε­ται πιο ισχυ­ρή και κα­θρε­φτί­ζε­ται στην ει­κό­να των εγκα­τα­λε­λειμ­μέ­νων και κα­κο­ποι­η­μέ­νων ζώων.

Επι­πλέ­ον, το πρό­βλη­μα με τους κυ­νη­γούς δεν λέει να λυθεί. Πολ­λοί από αυ­τούς προ­τι­μούν είτε να σκο­τώ­νουν τα σκυ­λιά που δεν μπο­ρούν να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν στο κυ­νή­γι ή να πα­ρα­τά­νε τα κου­τά­βια ή να τα πε­τά­νε στα σκου­πί­δια σε άθλια κα­τά­στα­ση. Και φυ­σι­κά, δεν είναι μόνον αυτή η συ­γκε­κρι­μέ­νη κοι­νω­νι­κή ομάδα που κα­κο­ποιεί τα ζώα.

Να ση­μειω­θεί πως ενώ η δη­μο­τι­κή αρχή προ­σπα­θεί να βρει χώ­ρους για να κα­τα­σκευά­σει ένα νέο Κυ­νο­κο­μείο με­γα­λύ­τε­ρο και με σύγ­χρο­νες προ­δια­γρα­φές, όλα μαρ­τυ­ρούν πως η κα­τά­στα­ση δεν θα βελ­τιω­θεί εάν δεν αλ­λά­ξουν οι ίδιοι οι άν­θρω­ποι νο­ο­τρο­πία.

Το Δη­μο­τι­κό Κυ­νο­κο­μείο Ρόδου έχει και πάλι ανά­γκη σε τρο­φές. Γι αυτό και οι εθε­λο­ντές που προ­σφέ­ρουν εκεί τις υπη­ρε­σί­ες τους αφι­λο­κερ­δώς, προ­σπα­θούν με την διορ­γά­νω­ση εκ­δη­λώ­σε­ων και δρά­σε­ων να συ­γκε­ντρώ­σουν χρή­μα­τα γι αυτό τον σκοπό.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες και μέσα από αναρ­τή­σεις στα social media ανα­ζη­τεί­ται ένας χώρος σε κο­ντι­νή πε­ριο­χή σχε­τι­κά που να δια­μορ­φω­θεί ώστε να φι­λο­ξε­νού­νται επεί­γο­ντα πε­ρι­στα­τι­κά ζώων σε κίν­δυ­νο.

Οι εθε­λο­ντές πά­ντως, έχουν ενα­πο­θέ­σει τις ελ­πί­δες τους στη νέα δη­μο­τι­κή αρχή Ρόδου που θα ανα­λά­βει από 1η Σε­πτεμ­βρί­ου 2019 τα κα­θή­κο­ντά της, ώστε να συν­δρά­μει για να βρε­θούν λύ­σεις.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.