Τοπικές Ειδήσεις

Το Κυνοκομείο Ρόδου λειτουργεί χάρις στην εθελοντική προσφορά

Μόνον με την εθελοντική προσφορά, καταφέρνει να λειτουργεί πλέον, το Δημοτικό Κυνοκομείο Ρόδου.

Παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις για ευαισθητοποίηση του κοινού, οι δημότες της Ρόδου δεν λένε να αλλάξουν νοοτροπία.
Το Δημοτικό Κυνοκομείο Ρόδου αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα τα τελευταία χρόνια και στους χώρους του, φιλοξενούνται πάνω από 400 σκυλιά, ενώ κανονικά ο μέγιστος αριθμός χωρητικότητας ανέρχεται στα 100!
Μόνη φροντίδα είναι αυτή των εθελοντών που με την στήριξη πολλών φιλόζωων συμπολιτών μας, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, των ξένων επισκεπτών μας και του Δήμου Ρόδου, προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στο δύσκολο έργο τους για εξασφάλιση τροφής, εμβολιασμούς, στειρώσεις και καλές συνθήκες φιλοξενίας.
Παρ’ όλα αυτά, οι ίδιοι οι Ροδίτες επιμένουν να μην θέλουν να αλλάξουν νοοτροπία, και εγκαταλείπουν συστηματικά τα σκυλιά τους κάτω από άθλιες συνθήκες (υποσιτισμένα, δεμένα με αλυσίδες σε μπαλκόνια ή σε απόμερους τόπους, σε χωράφια, σε άθλια μέρη, κακοποιημένα, άρρωστα ή ακόμη και παράλυτα).
Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» ο κ. Γιώργος Κρητικός, που είναι διασώστης σκυλιών:
«Ο αριθμός των σκυλιών αυξάνεται συνεχώς. Όσο και να προωθούμε τις υιοθεσίες, μας φέρνουν ή εγκαταλείπουν καθημερινά στο Κυνοκομείο κι άλλα. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε με τις τροφές, με τους εμβολιασμούς και με τις στειρώσεις. Οι ανάγκες όμως, αυξάνονται συνεχώς.
Κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι το Κυνοκομείο δεν είναι το καταλληλότερο μέρος για ένα σκυλί. Θα πρέπει να είναι ένα πέρασμα μέχρι την υιοθεσία.
Προσωπικά, αντιμετωπίζω πολλά περιστατικά, από τα κουτάβια που μας αφήνουν εδώ, μέχρι τα σκυλιά που βρίσκουμε δεμένα σε μπαλκόνια, σε βουνά και σε απόμερα μέρη υποσιτισμένα, με αναπηρίες ή άρρωστα».
Με δωρεές από διάφορους ιδιώτες, κατασκευάστηκε ένα μεγάλο πάρκο όπου φιλοξενούνται πάνω από 300 σκυλιά. Δυστυχώς, ο αριθμός δεν είναι σταθερός αφού ενώ υπάρχουν πολλές υιοθεσίες, οι εγκαταλείψεις ζώων συντροφιάς δεν περιορίζεται.
Όλα λειτουργούν χάρη στο φιλότιμο και τους συνανθρώπους μας που αγαπούν τα ζώα ενώ ο Δήμος Ρόδου, καταβάλλει προσπάθειες είτε με οικονομική ενίσχυση, είτε με προγράμματα υιοθεσιών, είτε με στειρώσεις.
Τα προγράμματα στειρώσεων μόνον σε αδέσποτα ζώα, πραγματοποιούνται συνεχώς και συστηματικά από την οργάνωση ‘Flying Cats’ στον χώρο του Δημοτικού Κυνοκομείου Ρόδου.
Τα ζώα προς στείρωση τα παίρνουν εθελοντές και ελέγχουν εάν είναι πράγματι, αδέσποτα. Οι στειρώσεις γίνονται δωρεάν και από την οργάνωση “Daps”. Τα προγράμματα των στειρώσεων δεν σταματούν καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και αποτελούν ένα δείγμα, ότι οι συμπολίτες μας επέδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν τα αδέσποτα που βρίσκουν για στείρωση, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο στην μεγάλη προσπάθεια της δημοτικής αρχής για την ρύθμιση των ανεξέλεγκτων γεννήσεων του πληθυσμού των ζώων συντροφιάς.
Αυτές οι προσπάθειες ωστόσο, δεν επαρκούν. Παρά τις συνεχείς προσπάθειες η ανθρώπινη ανευθυνότητα και βαναυσότητα αποδεικνύεται πιο ισχυρή και καθρεφτίζεται στην εικόνα των εγκαταλελειμμένων και κακοποιημένων ζώων.
Επιπλέον, το πρόβλημα με τους κυνηγούς δεν λέει να λυθεί. Πολλοί από αυτούς προτιμούν είτε να σκοτώνουν τα σκυλιά που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν στο κυνήγι ή να παρατάνε τα κουτάβια ή να τα πετάνε στα σκουπίδια σε άθλια κατάσταση. Και φυσικά, δεν είναι μόνον αυτή η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα που κακοποιεί τα ζώα.
Να σημειωθεί πως ενώ η δημοτική αρχή προσπαθεί να βρει χώρους για να κατασκευάσει ένα νέο Κυνοκομείο μεγαλύτερο και με σύγχρονες προδιαγραφές, όλα μαρτυρούν πως η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί εάν δεν αλλάξουν οι ίδιοι οι άνθρωποι νοοτροπία.
Το Δημοτικό Κυνοκομείο Ρόδου έχει και πάλι ανάγκη σε τροφές. Γι αυτό και οι εθελοντές που προσφέρουν εκεί τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς, προσπαθούν με την διοργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων να συγκεντρώσουν χρήματα γι αυτό τον σκοπό.
Σύμφωνα με πληροφορίες και μέσα από αναρτήσεις στα social media αναζητείται ένας χώρος σε κοντινή περιοχή σχετικά που να διαμορφωθεί ώστε να φιλοξενούνται επείγοντα περιστατικά ζώων σε κίνδυνο.
Οι εθελοντές πάντως, έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στη νέα δημοτική αρχή Ρόδου που θα αναλάβει από 1η Σεπτεμβρίου 2019 τα καθήκοντά της, ώστε να συνδράμει για να βρεθούν λύσεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου