Τοπικές Ειδήσεις

Πλήρες ρεπορτάζ από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κάρπαθο

Επίτιμος δημότης Καρπάθου ανακηρύχθηκε σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο του νησιού.
Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί το νησί ως έναν ζηλευτό τόπο φιλοξενίας, ενώ με την παρουσία του επιδιώκει να στείλει το μήνυμα ότι τα ακριτικά μας νησιά δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται μόνο ως φύλακες των συνόρων, αλλά και ως πρεσβευτές της φιλίας με τους γείτονές μας. Άλλωστε, ειδικά στα Δωδεκάνησα, η παρουσία Τούρκων επισκεπτών είναι κάτι εξαιρετικά συνηθισμένο.
Ο Πρωθυπουργός εντυπωσίασε στην ομιλία του για την γνώση των προβλημάτων του νησιού και για το γεγονός ότι δεν μοίρασε, ως είθισται, υποσχέσεις αλλά δεσμεύτηκε να δώσει λύσεις μέσα από μια συλλογική προσπάθεια με συνεργασία της κυβέρνησης, των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας.
Ειδικότερα ο Πρωθυπουργός έφτασε στο νησί της Καρπάθου το βράδυ της Παρασκευής και έτυχε θερμής υποδοχής από τους κατοίκους.
Τον Πρωθυπουργό υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο ο Περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος, ο υφυπουργός Τουρισμού Μ. Κόνσολας, οι Βουλευτές Δωδεκανήσου της ΝΔ, Βασίλης Υψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη και Ιωάννης Παππάς, ο Δήμαρχος και φορείς του νησιού
Ο Πρωθυπουργός συνοδεύεται από τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη και από την σύζυγό του.
Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του επεσήμανε ότι το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών απορριμμάτων πρέπει να λυθεί τονίζοντας ότι δεν αναφέρεται μόνο στον ΧΥΤΑ αλλά στην υλοποίηση ενός συνολικού σχεδίου που θα πρέπει να προτάξει η νέα δημοτική αρχή σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το κεντρικό κράτος ώστε η διαχείριση των απορριμμάτων να είναι βιώσιμη και να μην φτάσει ποτέ η Κάρπαθος να αντιμετωπίζει εικόνες όπως αντιμετωπίζουν άλλα νησιά.
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο Ιόνιο και το νησί της Κέρκυρας επισημαίνοντας ότι όλο το πακέτο της τουριστικής ανάπτυξης υπονομεύεται από την σκληρή πραγματικότητα μιας άκρως προβληματικής και άκρως επικίνδυνης για τη δημόσια υγεία διαχείρισης των απορριμμάτων.
«Αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί ποτέ να συμβεί εδώ» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας πως «αν αυτό σημαίνει και κάποιες τοπικές παραχωρήσεις και συνεννοήσεις σε επίπεδο νησιού είστε υποχρεωμένοι να το κάνετε. Εγώ θα ζητήσω από τον αρμόδιο γενικό γραμματέα να επικοινωνήσει άμεσα μαζί σας για να αρχίσουμε να δρομολογούμε αυτό το σχέδιο αλλά χρειάζεται και η δική σας συμμετοχή κυρίως σε δράσεις ανακύκλωσης, σε δράσεις πολτοποίησης των οργανικών αποβλήτων. Έχετε την δυνατότητα, είστε μεγάλο νησί σε έκταση αλλά μικρό σε πληθυσμό να μπορείτε τέτοιες δράσεις να τις υλοποιήσετε και να τις σχεδιάσετε σωστά».
Σε ότι αφορά το θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχει πληροφορηθεί για τις εκκρεμότητες που υφίστανται και τόνισε ότι αποτελεί ένα ζήτημα πρώτης προτεραιότητας ενώ για τα θέματα ενεργειακής αξιοποίησης τόνισε ότι θα πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά πως η Κάρπαθος μπορεί να ενισχύσει το δικό της δυναμικό σε επίπεδο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είτε αιολικών είτε φωτοβολταϊκών και να μπορέσει με νέες τεχνολογίες να καλύψει ένα κομμάτι των ενεργειακών της αναγκών παράγοντας το ίδιο το νησί την ενέργεια η οποία απαιτείται.
Πρόσθεσε εξάλλου ότι θα εξετάσει σχέδια που του παρουσιάστηκαν για τη δημιουργία θαλάσσιων αιολικών πάρκων μεταξύ Καρπάθου και Κάσου.
Σχετικά με το ζήτημα του νοσοκομείου ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρόθεση του δεν είναι να κάνει εγκαίνια ενός κτηρίου χωρίς το απαραίτητο προσωπικό που θα το λειτουργήσει με επάρκεια. Ξεκαθάρισε πως έχει ζητήσει από τον Υπουργό Υγείας να του δώσει ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε μπορεί να εγκαινιαστεί το νοσοκομείο στο σύνολο του…
«Δεν πρόκειται να έρθουμε εδώ να κάνουμε εγκαίνια νοσοκομείου, αν το νοσοκομείο δεν είναι πλήρως στελεχωμένο. Να κόβουμε κορδέλες» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος περαιτέρω δεσμεύτηκε ότι θα μεριμνήσει για να δρομολογηθεί και η λειτουργία μονάδας νοσηλείας και περίθαλψης νεφροπαθών στο νησί.
«Σε μια δευτεροβάθμια μονάδα υγείας δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει μια μικρή δομή τεχνητού νεφρού, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι νεφροπαθείς και να μην χρειάζεται να πηγαίνουν είτε στη Ρόδο είτε στην Αθήνα» τόνισε.
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που αφορούν στην αναβάθμιση του λιμανιού ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν είναι έτοιμος να δεσμευτεί για κάτι συγκεκριμένο προσθέτοντας ότι κανείς δεν είναι έτοιμος ακόμη να πει τι πρέπει να γίνει με τις λιμενικές υποδομές.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις επενδύσεις που πρέπει ενδεχομένως να γίνουν στο αεροδρόμιο και συγκράτησε το γεγονός ότι στην Κάρπαθο δρομολογούνται σημαντικές τουριστικές επενδύσεις έτσι ώστε να προστεθούν δωμάτια σε υψηλές κατηγορίες και να μπορεί η Κάρπαθος να προσελκύσει τουρισμό υψηλής ποιότητας ο οποίος θα μπορεί να αφήνει στο νησί περισσότερα χρήματα.
Αναφέρθηκε επίσης στο πρώτο μέλημα της κυβέρνησης που αφορά την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας τονίζοντας ότι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία στα νησιά και κυρίως στα ακριτικά νησιά και αυτό συνδέεται άμεσα με την ανάγκη να δρομολογηθούν στην Κάρπαθο νέες επενδύσεις.
«Συνολικά η πολιτική μας είναι μια πολιτική απελευθέρωσης της υγειούς επιχειρηματικότητας από τα περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια τα οποία συχνά το Ελληνικό κράτος βάζει σε οποιονδήποτε θέλει να επιχειρήσει σε αυτήν τη χώρα. Αυτό δεν σημαίνει ανάπτυξη χωρίς κανόνες. Πολλές φορές όταν έχουν ένα πλαίσιο με πάρα πολλούς κανόνες τελικά η ανάπτυξη που ακολουθεί είναι άναρχη γιατί κανείς δεν μπορεί να σεβαστεί την πολυπλοκότητα της Ελληνικής γραφειοκρατίας» τόνισε ο πρωθυπουργός που ενθάρρυνε τους αιρετούς του νησιού να εξετάσουν την υλοποίηση σχεδίων για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού αναφερόμενος μάλιστα στο επιτυχές πρόγραμμα αναρριχητικού τουρισμού της Καλύμνου που της εξασφάλισε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Πρότεινε να εξεταστεί το ενδεχόμενο ανάπτυξης ορνιθοτουρισμού στην Κάρπαθο.
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον απερχόμενο δήμαρχο για την προσφορά του στα κοινά του νησιού, ευχήθηκε καλή δύναμη στον νέο δήμαρχο και σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους και ενθάρρυνε στο πλαίσιο της δημοκρατίας να θέτουν σε προτεραιότητα πάντα το καλό του νησιού στην πρώτη γραμμή των αποφάσεων και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα δρομολογήσει μια τολμηρή μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία εντός των επόμενων 6 μηνών και συγκεκριμένα την μεταφορά περισσότερων αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση δεύτερου και πρώτου βαθμού.
Απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκο ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κρατά αυτό που του είπε και συγκεκριμένα ότι «Δεν ζητάμε περισσότερα χρήματα αλλά περισσότερη ευθύνη και αρμοδιότητα να μπορεί να υλοποιεί έργα και πρωτοβουλίες που του αναλογούν χωρίς να μπλέκεται με συναρμοδιότητες η κεντρική διοίκηση».
«Αυτό θα το κάνουμε μέσα από ένα νομοσχέδιο το οποίο δουλεύουμε με τον αρμόδιο Υπουργό, τον κ. Γεραπετρίτη και θα κατατεθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο το επόμενο 6μηνο» τόνισε ο πρωθυπουργός που αναφέρθηκε στην πρώτη παρέμβαση που υπήρξε για την εξασφάλιση της κυβερνησιμότητας στην αυτοδιοίκηση.
Ο πρωθυπουργός τόνισε τέλος ότι γυρίζοντας όλη την Ελλάδα ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, πράγμα που έχει πρόθεση να ξανακάνει ως πρωθυπουργός, δεν βλέπει προβλήματα αλλά ευκαιρίες να γίνουν τα πράγματα καλύτερα απ’ ότι ήταν μέχρι σήμερα και αυτή είναι η δουλειά μας που δίνει έμφαση στην αποτελεσματικότητα και στην απελευθέρωση των δυνάμεων των τοπικών κοινωνιών ώστε ελεύθερες από τα δεσμά ενός γραφειοκρατικού κράτους να μπορούν οι ίδιες να αποφασίσουν για το μέλλον τους.
«Θα δώσουμε όλες τις μάχες που πρέπει να δώσουμε, δεν εγγυώμαι ότι θα τις κερδίσουμε όλες αλλά θα τις δώσουμε όλες μέσα από ένα αξιακό πλαίσιο και είμαι σίγουρος ότι τις περισσότερες θα τις κερδίσουμε με μια κοινωνία που μας εμπιστεύθηκε την ψήφο της στις εκλογές και κερδίζοντας και την εμπιστοσύνη συμπολιτών μας που επέλεξαν τελικά να μην μας στηρίξουν. Υποχρέωση μας είναι να είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Δεν πρόκειται να ξαναδιχαστεί η χώρα και να γυρίσουμε πίσω στις πολιτικές της αχρείαστης πόλωσης. Επιβάλλεται να είμαστε ενωμένοι για να μπορούμε να προχωρήσουμε με αυτοπεποίθηση μπροστά. Δεν θα υποστείλουμε την σημαία της ελπίδας και να είστε απολύτως σίγουροι ότι εργαστούμε πάρα πολύ σκληρά πάρα πολύ μεθοδικά για να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών. Έχουμε πλήρη αίσθηση του βάρους της ευθύνης και θέλω να γνωρίζετε ότι στην επόμενη επίσκεψη μου στο νησί σας θα μπορούμε να μιλάμε με συγκεκριμένα λόγια και όχι με αφηρημένα λόγια» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος εξέφρασε στην ομιλία του την αισιοδοξία του γιατί όπως τόνισε απέναντι στην κοινωνία βρίσκεται πλέον ένας άνθρωπος που καταλαβαίνει την σημασία της οικονομίας, των αριθμών, των ανθρώπων.
«Έχοντας τη χαρά να έχω εσάς πολιτικό προϊστάμενο και αρχηγό και πρωθυπουργό θέλω να μιλήσουμε για τις ευκαιρίες που αν τις αξιοποιήσουμε θα δώσουμε όχι μόνο στα νησιά αλλά και στη χώρα θέσεις εργασίας και χαμόγελο. Τις ευκαιρίες που κρύβονται στην Περιφέρεια μας πάρα πολλές πίσω από αντιλήψεις νοοτροπίες, από μια διοίκηση η οποία αδυνατεί να παρακολουθήσει την πραγματικότητα και αυτό το σερί των χαμένων ευκαιριών πρέπει να το σπάσουμε για να βγούμε από το τέλμα».
Με το πέρας της τελετής ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε περιοδεία στο κέντρο του νησιού, χαιρέτησε τον κόσμο και για το απόγευμα περί ώραν 19.00 έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του στην Ολυμπο Καρπάθου.
Πρόγραμμα για το πρωί της Κυριακής δεν έχει ανακοινωθεί ενώ αναμένεται να αναχωρήσει από το νησί το απόγευμα με προορισμό την Αθήνα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Σεβα    05.08.2019 14:28

    Tωρα καλα μοιαζουνε ολα, τι ερχεται θα θελα να ξερα ;

Σχολιασμός άρθρου