Λαχτάρησαν χθες οι κάτοικοι της Σαλάκου και όχι μόνον όταν ξέσπασε φωτιά σε αγροδασική έκταση στις παρυφές του χωριού. Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 11. 30 το πρωί κοντά στο παλιό εργοστάσιο «Φοντάνα». Στο σημείο έσπευσαν 14 οχήματα με 30 πυροσβέστες. Σημαντική ήταν, όπως πάντα, η βοήθεια της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και των εθελοντικών ομάδων.
Επιπλέον, το πυροσβεστικό ελικόπτερο που σταθμεύει κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου στο αεροδρόμιο των Μαριτσών πραγματοποίησε ρίψεις νερού από την πρώτη στιγμή και έτσι χάρη στον άψογο συντονισμό της ΠΥΡ και των επικουρικών δυνάμεων η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο στις 14.05. Ευτυχώς αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, καθώς χθες επικρατούσε υψηλός βαθμός επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιάς.
Αρχικά επικράτησαν φόβοι για την εξάπλωση της φωτιάς μέχρι και τη Διμυλιά λόγω των ανέμων που επικρατούσαν. Ευτυχώς όμως το πυροσβεστικό ελικόπτερο βοήθησε στην άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του συμβάντος.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση του συντονιστικού τοπικού οργάνου πολιτικής προστασίας του δήμου Ρόδου. Ήδη στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου άρχισαν να προσέρχονται οι εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και των αρμοδίων υπηρεσιών, οι οποίοι ενημερώθηκαν για το συμβάν και τη ματαίωση της συνεδρίασης, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή.

Μετά τα δραματικά γεγονότα των Αθηνών, τη συνεδρίαση αναμένεται να απασχολήσουν θέματα τα οποία αποδείχθηκαν καίριας σημασίας στην πυρκαγιά στο Μάτι. Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, τα θέματα που θα συζητηθούν έχουν να κάνουν με την ετοιμότητα του δυναμικού και των μέσων για την υποβοήθηση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος στην καταστολή δασικών πυρκαγιών, το συντονισμό σε τοπικό επίπεδο της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών που προκαλούνται από τις δασικές πυρκαγιές, στο πλαίσιο εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων, την εκτέλεση έργων και εργασιών προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης από τον Δήμο (καθ’ υπόδειξη και συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες), την υλοποίηση της δράσης της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών, την Οργάνωση Εθελοντισμού στο επίπεδο των δημοτικών Τοπικών Κοινοτήτων, τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας κατά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας βάσει του ημερήσιου χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς κ.α.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ