ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μιχ. Βολονάκης: «Ο εμβολιασμός και τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι τα μόνα όπλα που έχουμε απέναντι στον κορωνοϊό»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΒΟΛΟΝΑΚΗΣ DR
Ο εμβολιασμός και τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι τα μόνα όπλα που έχουμε απέναντι στον κορωνοϊό

ΜΙΧ. ΒΟΛΟΝΑΚΗΣ

Ο εμβο­λια­σμός και τα μέτρα ατο­μι­κής προ­στα­σίας είναι τα μόνα όπλα που έχουμε απέ­να­ντι στον κορω­νοϊό. Αυτό υπο­γραμ­μί­ζει σε συνέ­ντευξή του στην «δημο­κρα­τική» ο κ. Μιχάλης Βολο­νά­κης –γενικός γραμ­μα­τέας του Ιατρι­κού Συλ­λό­γου Ρόδου, πνευ­μο­νο­λό­γος – φυμα­τιο­λό­γος, με αφορμή την έξαρση των κρου­σμά­των του covid που παρου­σιά­ζο­νται στην Ρόδο τον τελευ­ταίο καιρό.

Κύριε Βολο­νάκη, θέλουμε να μας δώσετε μια εικόνα για την κατά­σταση με τον κορω­νοϊό στην Ρόδο. Βρι­σκό­μα­στε ήδη στην καρδιά του καλο­και­ριού και παρου­σιά­ζε­ται έξαρση στα κρού­σματα.

Είναι αλήθεια ότι στο τελευ­ταίο διά­στημα, παρα­τη­ρεί­ται μια αύξηση των αριθμών των νέων δια­γνώ­σεων σχετικά με τον covid, ο οποίος απο­τυ­πώ­νε­ται και σε αυξη­μένο δείκτη θετι­κό­τη­τας των τεστ αλλά και στην αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα. Επίσης, σιγά σιγά οι σκληροί δείκτες της παν­δη­μίας –όπως συνη­θί­ζουμε να τους ονο­μά­ζουμε εμείς- σε νέες εισα­γω­γές, δια­σω­λη­νώ­σεις αλλά και θανά­τους, παρου­σιά­ζει μια αύξηση. Το γεγονός αυτό, δυστυ­χώς, δεν παρα­τη­ρεί­ται μόνον σε τοπικό επίπεδο. Παρα­τη­ρεί­ται και σε πανελ­λα­δικό, αλλά και σε παγκό­σμιο επίπεδο –εν μέρει ανα­με­νό­μενο από την στιγμή που εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διά­στημα τα μέτρα που είχαμε την περα­σμένη διετία για τον περιο­ρι­σμό της νόσου, έχουν αρθεί.

Το γεγονός πως χαλά­ρω­σαν τα μέτρα όμως, δεν σημαί­νει ότι δεν πρέπει να είμαστε προ­σε­κτι­κοί. Για παρά­δειγμα, η μάσκα σε κλει­στούς χώρους ή σε χώρους με μεγάλο συνω­στι­σμό κ.λπ. παρα­μέ­νει απα­ραί­τητη λόγω της μεγάλης δια­σπο­ράς του ιού.

Κατά την άποψή μου, η αύξηση των κρου­σμά­των στο χρονικό διά­στημα αυτό που δια­νύ­ουμε, είναι απο­τέ­λε­σμα δύο κυρίως παρα­γό­ντων: ο ένας παρά­γο­ντας είναι ότι οι νέες υπο-παραλλαγές του στε­λέ­χους Όμικρον (Ο4 και Ο5) είναι αρκετά μετα­δο­τι­κές και ο άλλος, είναι ότι όλα τα μέτρα έχουν αρθεί. Ειδικά η μάσκα που αφορά στην «ασπίδα» μας απέ­να­ντι στο ιό, καταρ­γή­θηκε σε όλους τους χώρους. Βέβαια, δεν είναι ένα μέτρο που εφαρ­μό­σαμε μόνον εμείς στην Ελλάδα.

Η μάσκα καταρ­γή­θηκε σε πολλές χώρες του κόσμου και μάλιστα η χώρα μας, ήταν από τις τελευ­ταίες που την κατάρ­γησε.

Να σας πω ότι από την πρώτη φάση της παν­δη­μίας, λέγαμε ότι πολύ σημα­ντικό ρόλο πέρα από τις δράσεις και απο­φά­σεις της Πολι­τείας, παίζει η ‘ατομική ευθύνη’ του καθενός από εμάς. Επο­μέ­νως, παρόλο που δεν είναι πλέον υπο­χρε­ω­τική η μάσκα, το να την χρη­σι­μο­ποιούμε σε κλει­στούς χώρους, σε χώρους όπου υπάρχει μεγάλος συγ­χρω­τι­σμός (όπως το σούπερ μάρκετ, η τράπεζα, τα μέσα μαζικής μετα­φο­ράς, το αερο­δρό­μιο, το ταξίδι με αερο­πλάνο κ.λπ.) νομίζω ότι μας προ­στα­τεύει επαρκώς.

Με την μεγάλη μετα­δο­τι­κό­τητα, έχουν αυξηθεί οι εισα­γω­γές και οι νοση­λείες στις μονάδες covid;

Πράγ­ματι. Βλέ­πουμε ότι η αύξηση των κρου­σμά­των απο­τυ­πώ­νε­ται με αύξηση των εισα­γω­γών στις μονάδες covid, των δια­σω­λη­νώ­σεων και των θανάτων. Η πίεση στις μονάδες covid έχει αυξηθεί κι έχουν επι­στρα­τευ­τεί ξανά, οι κλι­νι­κές covid σε περιο­χές όπως η Αθήνα, τις οποίες χρη­σι­μο­ποιού­σαν κατά την παν­δη­μία. Συνεπώς, παρα­τη­ρεί­ται αυξη­μένη πίεση στο ΕΣΥ –η οποία προς το παρόν είναι δια­χει­ρί­σιμη. Βέβαια, μπορεί τώρα να λέμε κάτι τέτοιο, αλλά μην ξεχνάμε ότι το ΕΣΥ έχει σηκώσει το μεγα­λύ­τερο φορτίο της παν­δη­μίας τα δύο αυτά χρόνια.

Το ό,τι έχουμε μεγάλη αύξηση στην του­ρι­στική κίνηση, παίζει ρόλο;

Σίγουρα. Ειδικά σε τοπικό επίπεδο που γνω­ρί­ζουμε ότι το καλο­καίρι ο πλη­θυ­σμός στη Ρόδο τρι­πλα­σιά­ζε­ται και οι επι­σκέ­πτες μας δεν χρη­σι­μο­ποιούν μάσκες και δεν έρχο­νται με αρνη­τικά δια­γνω­στικά τεστ ή πιστο­ποι­η­τικό εμβο­λια­σμού όπως γινόταν στα προη­γού­μενα χρόνια, επη­ρε­ά­ζει την δια­σπορά. Πολλοί ασυμ­πτω­μα­τι­κοί μπορεί να ταξι­δέ­ψουν και να παρου­σιά­σουν συμ­πτώ­ματα όταν θα είναι εδώ για δια­κο­πές, οπότε θα συμ­βά­λουν στην μετά­δοση του ιού.

Για τους εμβο­λια­σμούς: άλλοι δεν έχουν εμβο­λια­στεί καθόλου, άλλοι δεν έκαναν όλες τις δόσεις, κ.λπ. Τι λέτε γι αυτό;

Κοι­τάξτε, πλέον έχουμε 2,5 χρόνια εμπει­ρίας σε ό,τι αφορά στην παν­δη­μία του covid. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι τον ιό, τον έχουμε απο­κω­δι­κο­ποι­ή­σει σε πολύ μεγάλο βαθμό ενώ γνω­ρί­ζουμε πώς να προ­φυ­λα­χτούμε. Πέρα από τα μέτρα ατο­μι­κής προ­στα­σίας, το βασι­κό­τερο όπλο που έχουμε είναι ο εμβο­λια­σμός.

Μετά από δισε­κα­τομ­μύ­ρια δόσεις που έχουν γίνει παγκο­σμίως, δεν γεν­νά­ται θέμα ασφά­λειας του εμβο­λίου. Είναι ασφαλές, δοκι­μα­σμένο και απο­τε­λε­σμα­τικό. Πλέον, στις νέες παραλ­λα­γές του ιού, το εμβόλιο μπορεί να μην είναι τόσο απο­τε­λε­σμα­τικό, εξα­κο­λου­θεί όμως να είναι εξαι­ρε­τικά απο­τε­λε­σμα­τικό στην βαριά νόσηση –αποφυγή στις ΜΕΘ, θανά­τους.

Αυτό αφορά και κυρίως σε όσους ανήκουν στις μεγάλες ηλικίες, έχουν υπο­κεί­μενα νοσή­ματα, είναι ευπα­θείς ομάδες.

Έχετε δίκιο. Τώρα που παρα­τη­ρεί­ται πάλι έξαρση των κρου­σμά­των, οι εισα­γω­γές αφορούν σε ανθρώ­πους άνω των 70 ετών. Αυτό αφορά κυρίως σε όσους ανήκουν στις μεγάλες ηλικίες, έχουν υπο­κεί­μενα νοσή­ματα ή ανήκουν στις ευπα­θείς ομάδες. Είναι αυτοί που οδηγούν το νέο αυτό κύμα της παν­δη­μίας. Επο­μέ­νως, είναι επι­βε­βλη­μένο να εμβο­λιά­ζο­νται και με την 4η δόση. Αυτό όμως, ισχύει και για νεό­τε­ρες ηλικίες.

Είπατε ότι οι επι­στή­μο­νες, τον έχουν απο­κω­δι­κο­ποι­ή­σει τον ιό. Άρα… ήρθε για να μείνει, μεταλ­λάσ­σε­ται συνεχώς και δεν θα ξεμπερ­δέ­ψουμε εύκολα με τον κορω­νοϊό!

Είναι εύλογη αυτή η απορία. Η εξέλιξη του ιού πραγ­μα­τικά, απα­σχο­λεί πολύ τους επι­στή­μο­νες. Σε πρώτη φάση μας ενδια­φέ­ρει από παν­δη­μι­κός, να γίνει ενδη­μι­κός. Νομίζω ότι ήμασταν σε καλό δρόμο αλλά τώρα, βλέ­πουμε ότι βρι­σκό­μα­στε στο 6ο κύμα, το οποίο μάλιστα ήρθε νωρί­τερα. Υπο­θέ­τουμε ότι ήρθε για να… μείνει. Οι επι­στή­μο­νες λένε ότι μια παν­δη­μία θέλει τρία χρόνια για να αρχίσει να υπο­χω­ρεί. Δια­νύ­ουμε ήδη τον τρίτο χρόνο και οι εξε­λί­ξεις θα μας δείξουν τι θα γίνει.

Από την δική μας πλευρά, αυτό που μπο­ρούμε να κάνουμε είναι να τηρούμε τα Μέτρα Ατο­μι­κής Προ­στα­σίας όσο καλύ­τερα μπο­ρούμε, να εμβο­λια­ζό­μα­στε, να φοράμε μάσκα και να είμαστε πολύ προ­σε­κτι­κοί. Επίσης, να ελέγ­χουμε τον εαυτό μας με δια­γνω­στικά τεστ. Αν έχουμε κάποιο σύμ­πτωμα, να πραγ­μα­το­ποιούμε κατά καιρούς κάποιο τέστ για να επι­βε­βαιώ­σουμε αν νοσούμε και κυρίως για να μην συμ­βάλ­λουμε στην δια­σπορά του ιού.

Για να κλεί­σουμε κύριε Βολο­νάκη, παρα­τη­ρούμε έξαρση και σε άλλες ιώσεις το τελευ­ταίο διά­στημα.

Πράγ­ματι. Εδώ και σχεδόν ένα μήνα, παρα­τη­ρούμε ότι υπάρ­χουν ιώσεις οι οποίες έχουν τυπική συμ­πτω­μα­το­λο­γία –παρό­μοια με αυτή του κορωνοϊού- αλλά δεν είναι αυτός και τα τεστ είναι αρνη­τικά. Οι ιώσεις αυτές έχουν έντονη κλινική εικόνα, με πυρετό που μπορεί να κρα­τή­σει από δύο έως και πέντε μέρες, με κατα­πό­νηση κ.λπ. Επο­μέ­νως, εννο­εί­ται ότι οποιοσ­δή­ποτε πυρετός, βήχας ή πονο­κέ­φα­λος δεν είναι απα­ραί­τητα κορω­νο­ϊός, αλλά πρέπει να σπεύ­σουμε να εξε­τα­στούμε.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.