Τοπικές Ειδήσεις

Καταρτίστηκαν οι όροι δημοπράτησης 126 κοινόχρηστων χώρων στη Ρόδο

Σε κατάρτιση των όρων δημοπράτησης των προς παραχώρηση 126 κοινόχρηστων χώρων (δημοπρασία για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για χώρους που εμπίπτουν στις διατάξεις της Κ.Υ.Α 38609 ΕΞ 2023) προχώρησε χθες η Οικονομική Επιτροπή.
Με την υπ’ αριθμό 38609 ΕΞ 2023 Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών – Εσωτερικών – Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Καθορισμός όρων, προϋποθέσεων, τεχνικών θεμάτων, αναγκαίων λεπτομερειών και διαδικασίας για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης, παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και πλεύσιμου ποταμού» αποφασίστηκε η παραχώρηση στους Δήμους της χώρας με δικαίωμα περαιτέρω παραχώρησης του δικαιώματος της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης, παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και πλεύσιμου ποταμού, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 13 και 15 του ν. 2971/2001 (Α’ 285), όπως ισχύουν, έναντι ανταλλάγματος, με τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία, που προβλέπονται από τις ως άνω διατάξεις.
Η εν λόγω παραχώρηση γίνεται υπό το πρίσμα της προστασίας των ακτών, και του οικοσυστήματος των παράκτιων ζωνών, με την προϋπόθεση ότι διασφαλίζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ως άνω κοινόχρηστων χώρων και δεν παραβλάπτεται η κατά προορισμό χρήση του ως κοινόχρηστου αγαθού.
Ειδικά για τις παραλίες και τις παρόχθιες ζώνες, το δικαίωμα απλής χρήσης παραχωρείται εφόσον έχει συντελεσθεί η προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 7 του ν. 2971/2001, όπως ισχύει, απαλλοτρίωση ή έχουν αυτές αποκτήσει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους με άλλο τρόπο.
Η παραχώρηση του δικαιώματος της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης, παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και πλεύσιμου ποταμού, γίνεται για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού, ιδίως για εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών, ξαπλώστρων και την λειτουργία αυτοκινούμενου ή ρυμουλκούμενου τροχήλατου αναψυκτηρίου, με τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία, που προβλέπονται από τις διατάξεις των άρθρων 13 και 15 του ν. 2971/2001.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, το δημοτικό συμβούλιο καθορίζει τις προς δημοπράτηση παραχωρούμενες θέσεις ενώ η οκονομική επιτροπή καθορίζει το αντάλλαγμα των προς παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων ανά τετραγωνικό μέτρο και καταρτίζει τους όρους της διακήρυξης της Δημοπρασίας.
Λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για τον καθορισμό των χώρων και της οικονομικής επιτροπής για τον καθορισμό του ανταλλάγματος χθες εγκρίθηκε το σχέδιο διακήρυξης και ο πίνακας ανά περιοχή προς δημοπράτηση θέσεων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου