Ειδήσεις

Eurostat: Στο 4,5% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – 13,6% στα τρόφιμα

Στο 7% διαμορφώθηκε τον Απρίλιο του 2023 ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, από 6,9% τον Μάρτιο, σύμφωνα με έκτακτη εκτίμηση της Eurostat.

Στο 4,5% συρρικνώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κατά τον μήνα Απρίλιο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat. Πρόκειται για τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι στο 5,4% έφτασε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2023 (από 6,5% τον Φεβρουάριο), ενώ στο 6,9% είναι το αντίστοιχο ποσοστό σε επίπεδο ευρωζώνης, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat για τον προηγούμενο μήνα.

Στην Κύπρο ο πληθωρισμός τον Απρίλιο διαμοφώθηκε στο 3,8% κατατάσσοντας την χώρα στην τρίτη θέση της ευρωζώνης πίσω από  Λουξεμβούργο (2,7%), Βέλγιο (3,3%) και μαζί με την Ισπανία.

Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται σε Λετονία (15%), Σλοβακία (14%), Λιθουανία (13,3%) και Εσθονία (13,2%).

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ευρωζώνης, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Απρίλιο (13,6%, έναντι 15,5% τον Μάρτιο), ακολουθούμενα από τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,2%, έναντι 6,6% τον Μάρτιο), τις υπηρεσίες (5,2%, έναντι 5,1% τον Μάρτιο) και την ενέργεια (2,5%, έναντι 0,9% τον Μάρτιο).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου