Συνεντεύξεις

Χρ. Ευστρατίου: «Ιστορική ευκαιρία η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ»

Ικανοποιημένος από την άμεση αντίδραση της περιφερειακής αρχής Νοτίου Αιγαίου σε ό,τι αφορά την υγειονομική θωράκιση των νησιών αλλά και αισιόδοξος για την επανεκκίνηση της οικονομίας, την ‘επόμενη μέρα’ της κρίσης του κορωνοϊού, εμφανίζεται σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος και Εθελοντισμού κ. Χρήστος Ευστρατίου.
Σχετικά με την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, δηλώνει σύμφωνος ότι πρόκειται για μία ‘ιστορική ευκαιρία’ να το καταφέρουμε ως νησιώτες και ως τοπική κοινωνία, ενώ μιλάει και για τα δύο θέματα που συζητήθηκαν στο περιφερειακό συμβούλιο –το Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών των Συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών της ΠΝΑι και β. το Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών των Συνεπειών από την εκδήλωση Δασικών Πυρκαγιών της ΠΝΑι.

• Κύριε Ευστρατίου, να ξεκινήσουμε από το ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού. Η Πολιτική Προστασία κλήθηκε εξ αρχής να συνδράμει στο δύσκολο έργο για την προστασία των πολιτών –τόσο κεντρικά όσο και σε τοπικό επίπεδο.
Πράγματι, η Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες, ανέλαβε το έργο της ιχνηλάτισηςτων επαφών και της επιτήρησης των κρουσμάτων και όσων ήταν ύποπτοι για νόσηση από covid-19. Όλα έγιναν (και γίνονται) σε συνεργασία με τα Νοσοκομεία μας, τον ΕΟΔΥ και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Οι λιμενικές, αστυνομικές αρχές και οι υπεύθυνοι των αεροδρομίων των νησιών μας στήριξαν στο μέγιστο αυτήν την προσπάθεια. Δεν μπορώ όμως να παραβλέψω την συνεργασία των νησιωτών.
Δεν μιλώ μόνο για την πλειοψηφία των πολιτών μας που τήρησαν ενσυνείδητα όλα τα μέτρα αλλά και για τους φορείς της νόσου στα νησιά μας και τον ανθρώπινο περίγυρο αυτών με τους οποίους είχαμε εξαιρετική συνεργασία. Ολοκληρώσαμε την Α΄φάση αντιμετώπισης της πανδημίας με πολύ καλά αποτελέσματα. Γι’ αυτό και τα κρούσματα στην Περιφέρειά μας ήταν ελάχιστα, μόνο δέκα χωρίς καμία απώλεια ζωής.

• Όσον αφορά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά και έλαβε μέτρα, ίσως νωρίτερα και από άλλες Περιφέρειες. Είστε ικανοποιημένος;
Ασφαλώς και είμαστε ικανοποιημένοι. Ο περιφερειάρχης και τα στελέχη μας, έδειξαν εξαιρετικά αντανακλαστικά σε μια ομολογουμένως πρωτόγνωρη κατάσταση. Αξιοποιήσαμε αυτή την δύσκολη συγκυρία για να στηρίξουμε τις δομές υγείας των νησιών μας και όχι μόνο, σε ό,τι μας ζητήθηκε. Είναι αλήθεια ότι λειτουργήσαμε σαν παράδειγμα για άλλες Περιφέρειες που είδαμε να προβαίνουν στις ίδιες δράσεις. Εννοείται ότι αυτό θα συνεχιστεί το ίδιο εντατικά και στην Β’ φάση της πανδημίας και ας τονίσουμε εδώ ότι ο εξοπλισμός αυτός θα παραμείνει στην διάθεση των νησιωτών μας και μετά την κρίση.
Η Περιφέρειά μας διαθέτει ήδη 5εκ. ευρώ για το σκοπό αυτό κι αν κριθεί αναγκαίο θα διαθέσουμε ακόμη περισσότερα. Η υγειονομική θωράκιση της περιοχής μας λόγω νησιωτικότητας είναι πιο απαιτητική, κοστοβόρα και ευάλωτη από τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας μας, γεγονός που είχαμε αναδείξει από την πρώτη μας θητεία χωρίς να έχουμε όμως αρμοδιότητα επ’ αυτού. Η κρίση του κορωνοιού μας έδωσε την ευκαιρία να συνδράμουμε στο έργο αυτό και όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο πήραμε μεγάλη χαρά. Τη χαρά αυτού που προσφέρει.

• Πώς σχολιάζετε το θέμα με την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ; Είναι μια ιστορική ευκαιρία να επανέλθουν;
Είναι σε όλους γνωστό ότι δεν έχουμε σταματήσει ούτε στιγμή τον αγώνα για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος «τώρα είναι μια ιστορική ευκαιρία, να αποκατασταθεί μια ιστορική αδικία» και συμφωνώ απόλυτα μ’ αυτό. Τη στιγμή αυτή, όλοι οι φορείς του τόπου μας είμαστε σε ενιαίο μέτωπο για την διεκδίκηση της επαναφοράς και πιστεύω ότι θα το πετύχουμε όχι μόνο γιατί είναι δίκαιο αλλά και αναγκαίο για να δοθεί ώθηση στην οικονομία την επόμενη μέρα. Τι θέλω να πω με αυτό; Ότι ακόμα κι αν δεν υπήρχαν ποτέ οι μειωμένοι συντελεστές, τώρα έπρεπε να τους εφεύρουμε.

Στον τομέα των έργων, συνεχίζετε τις δράσεις σας –έστω και με λιγότερο προσωπικό εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού.
Αυτές τις μέρες υπάρχει αντικειμενική δυσκολία στις περιπτώσεις έργων που έχουν αναλάβει ανάδοχοι που η έδρα τους είναι εκτός του νησιού που γίνεται το έργο. Αυτό συμβαίνει λόγω των απαγορεύσεων μετακίνησης που ισχύουν για τα νησιά μας εξαιτίας της πανδημίας. Μόλις αρθούν οι περιορισμοί των μετακινήσεων, οι εργασίες θα επανεκκινήσουν.
Βεβαίως, εμείς συνεχίζουμε τις δράσεις, και τις παρεμβάσεις σε περιβαλλοντικό επίπεδο και εργασίες όπως αντικατάσταση φωτισμού οδικού δικτύου, ασφαλτοστρώσεις, καθαρισμούς, απολυμάνσεις κτηρίων και χώρων κ.λπ.

• Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ήρθαν προς συζήτηση α. το Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών της Π.Ν.Αι. και β. το Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την εκδήλωση Δασικών Πυρκαγιών της Π.Ν.Αι. Μιλήστε μας γι’ αυτά.
Οι Περιφέρειες σύμφωνα με το σχέδιο «Ξενοκράτης», καλούνται να ολοκληρώσουν το σχεδιασμό εκτάκτων αναγκών για τις δασικές πυρκαγιές και τους σεισμούς. Τα σχέδια αυτά θα αφορούν την άμεση και βραχεία διαχείριση των συμβάντων και των συνέπειών τους. Βασικός σκοπός είναι η απόκριση των εμπλεκομένων οργανικών μονάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να είναι άμεση και συντονισμένη ώστε να πετυχαίνουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες ή ζημίες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου