Στη δημοτική αρχή του Αντώνη Β. Καμπουράκη και στην αντιδημαρχία που του έχει ανατεθεί, αναφέρεται με τη συνέντευξή του στην «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ», ο αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Δρ. Στέφανος Ι. Δράκος, ξεκαθαρίζοντας πως στη δημοτική αρχή ΔΕΝ έχουν μαγικά ραβδιά, για να λύσουν το σύνολο των προβλημάτων του τόπου που δεν λύθηκαν εδώ και δεκαετίες σε επτά (7) μήνες, αλλά έχουν όραμα, σχέδιο και γνώσεις.
«Καμία πανδημία, καμία κρίση, καμία δυσχέρεια και κανένα εμπόδιο δεν θα μας σταματήσει. Δεν ψάχνουμε για δικαιολογίες. Έχουμε σχέδιο, έχουμε όραμα και έχουμε τις γνώσεις, αλλά και τη θέληση για να το υλοποιήσουμε. Μπορούν οι συγκυρίες να επιβραδύνουν, να καθυστερήσουν την υλοποίηση του Έργου μας, αλλά ποτέ μα ποτέ δεν θα το ματαιώσουν (!)», ξεκαθαρίζει ο κος Δράκος, ενώ τονίζει πως «Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι η στήριξη και η κατανόηση των πολιτών».
Ο ίδιος μιλά ακόμη για τη δημοτική αρχή του Αντώνη Β. Καμπουράκη, που σχεδιάζει για το δάσος και όχι για το δέντρο και προετοιμάζει το αναπτυξιακό άλμα της Ρόδου.
• Κύριε Δράκο, έχετε αναλάβει έναν νευραλγικό τομέα του Δήμου Ρόδου στην αντιδημαρχία Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης. Πριν από δύο μήνες είχατε αναφερθεί στις προτεραιότητες που έχετε θέσει. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε από την Μεσαιωνική Πόλη η οποία αποτελεί πάντα ένα πολύ βασικό κομμάτι για την εκάστοτε δημοτική αρχή. Πώς προετοιμάζεστε – με δεδομένο ότι βρισκόμαστε και εν μέσω κρίσης του κορωνοϊού.
«Κα Ντόκου, πρώτιστα θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς και την εφημερίδα που εκπροσωπείται για την πρόσκληση που μου απευθύνατε να μιλήσουμε για τα όσα αφορούν στο Δήμο της Ρόδου και κατά συνέπεια να γνωστοποιήσουμε στους πολίτες της Ρόδου, τους οποίους εκπροσωπούμε και υπηρετούμε, τα όσα πράττουμε.
Όπως πολλάκις έχω επαναλάβει νιώθω τιμή για την αντιδημαρχία που μου ανέθεσε ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Β. Καμπουράκης σε ότι αφορά στα Πολιτιστικά Μνημεία. Να υπηρετώ στον τομέα της ανάδειξης, αποκατάστασης και προστασίας των Μνημείων του συνόλου του νησιού της Ρόδου, αποτελεί για εμένα σπουδαία ευθύνη, αλλά και ξεχωριστή τιμή και αυτό διότι δεν υπάρχει κάτι σημαντικότερο από την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας. Αντίστοιχα συναισθήματα τιμής και ευθύνης, νιώθω και για την αντιδημαρχία μου που αφορά στο σκέλος της Υπηρεσίας Δόμησης, η οποία φέρει τεράστιες ευθύνες και υποχρεώσεις και για την οποία προετοιμάζουμε εξίσου σειρά δράσεων με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της και την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Όντως, προ δύο μηνών, εγώ και οι συνεργάτες μου, είχαμε προετοιμάσει μία παρουσίαση που αφορούσε στο ήδη εκτελεσθέν, αλλά και στο προγραμματισμένο έργο της δημοτικής αρχής του Αντώνη Β. Καμπουράκη σε ότι αφορά στην αντιδημαρχία μου. Το έργο αυτό, οφείλω να σας πω πως σήμερα έχει διευρυνθεί περαιτέρω. Έχει προστεθεί προγραμματισμός για δεκάδες περαιτέρω έργα, ενώ σειρά αυτών έχουν ήδη δρομολογηθεί.
Ενδεικτικά σας αναφέρω πως δημοπρατήσαμε ήδη τη δημιουργία δικτύου ΑμΕΑ στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, καθώς και την αναβάθμιση του συστήματος εισόδου, ενώ δημοπρατούμε εντός των επομένων ημερών α) τη συντήρηση του κτηρίου της Πινακοθήκης, προϋπολογισμού 1.096.023,00 ευρώ, για την οποία νωρίτερα κατά τη διάρκεια της θητείας μας, εξασφαλίσαμε από το Πράσινο Ταμείο 657.614,00 ευρώ, β) τη συνεχή αποκατάσταση των πλακοστρώσεων στη Μεσαιωνική πόλη, αλλά και στη Λίνδο και των χαλικοστρώσεων στη Μεσαιωνική πόλη, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (!), γ) την αποκατάσταση του δικτύου φωτισμού της Μεσαιωνικής πόλης, ώστε να σταματήσει το δίκτυο να «πέφτει» με την πρώτη κακοκαιρία και να ανάβει άξαφνα ακόμη και πρωινές ώρες, διασφαλίζοντας περαιτέρω και ορισμένα θέματα ασφάλειας εν γένει που έχουν διαπιστωθεί. Ακόμη, όπως ήδη γνωρίζετε, εξασφαλίσαμε την ένταξη της Πρότασης, που νωρίτερα στη θητεία μας είχαμε συντάξει, στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», που αφορά στην «Αποκατάσταση του Δημοτικού Σταδίου Ρόδου “ΔΙΑΓΟΡΑΣ”» ποσού 600.000,00 ευρώ. Για την οποία ευχαριστούμε τον Υφυπουργό Εσωτερικών Θεοδωρή Λιβάνιο και τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.
Πρώτιστα όμως, εγώ, αλλά και οι συνεργάτες μου, ευχαριστούμε το δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Β. Καμπουράκη, διότι χωρίς τη στήριξή του, την αρωγή του και την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό μας, τίποτε απ’ όλα αυτά δεν θα είχε καν αποτελέσει αντικείμενο σχεδιασμού ή προγραμματισμού.
Σε ό,τι αφορά στην πανδημία που πλήττει τον κόσμο, οφείλω να ενημερώσω τους κατοίκους της Ρόδου, ότι όντως αυτό έχει επιβραδύνει το έργο μας για τρεις λόγους α) διότι εμποδίζεται η άφιξη κλιμακίων των αναδόχων, για λόγους διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, β) διότι η Διεύθυνση λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας και γ) εξαιτίας της αδυναμίας πραγματοποίησης ευρειών επαφών με στόχο τη περαιτέρω διαβούλευση.
Παρόλα αυτά, επειδή ότι σχεδιάστηκε, σχεδιάζεται ή θα σχεδιαστεί, υλοποιείται στο μεγαλύτερο μέρος του από εμένα τον ίδιο και τους συνεργάτες μου, οι οποίοι δουλεύουμε ατελείωτες ώρες καθημερινά, θέλω να σας ενημερώσω ότι ό,τι πρέπει να γίνει για το καλό του τόπου μας, την ανάπτυξη της Ρόδου και την αναγέννησή της, συνεχίζει να συντελείται ώστε να υλοποιηθεί.
Θέλω όμως να επιστήσω την προσοχή προς τους πολίτες ξεκάθαρα σε δύο σημεία α) έχουμε όραμα, έχουμε σχέδιο, έχουμε γνώσεις, όμως μαγικά ραβδιά ΔΕΝ έχουμε! Δεν θα λύσουμε σε επτά μήνες, σε ένα χρόνο ή σε δύο χρόνια όσα δεν λύθηκαν δεκαετίες!
Απαιτείται η υπομονή και η στήριξη των πολιτών για να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί το Έργο μας. Εάν οι πολίτες συνεχώς εκφράζουν τη δυσφορία τους για τη λάμπα που έσβησε, για την πλάκα που έσπασε, για τη λακκούβα που δημιουργήθηκε, για τα κλαδιά που δεν απομακρύνθηκαν κτλ, αντί να αφιερώνουμε χρόνο για τη συνολική αντιμετώπιση όλων αυτών, που θα λύσει διαχρονικά το πρόβλημα και δεν θα επιτρέψει ο πολίτης να ανησυχεί για όλα αυτά, διότι θα είναι πλέον αυτονόητα και δεδομένα όπως θα έπρεπε, θα ασχολούμαστε για να λύσουμε το πρόβλημα στο δέντρο και θα χαθεί το δάσος. Εμείς όμως σχεδιάζουμε για το δάσος (!) Για τη συνολική αποκατάσταση των ανωτέρω διαχρονικά, αλλά και την εν γένει αναβάθμιση του νησιού και την ανάδειξή του σε σύγχρονο κέντρο πολιτισμού (!)
Ενδεικτικά για τη Μεσαιωνική πόλη εργαζόμαστε στην παρούσα φάση, για την επίτευξη των κάτωθι:
Α) Αναβάθμιση του συστήματος εισόδου με στόχο την προστασία του Μνημείου. Τοποθετούνται εντός των επομένων ημερών σύγχρονες κάμερες που θα αναγνωρίζουν τις πινακίδες μόνο των εγκεκριμένων οχημάτων και θα επιτρέπουν αποκλειστικά και μόνο την είσοδο αυτών από συγκεκριμένες πύλες. Το μέτρο αφορά στην έγκριση της εισόδου αποκλειστικά και μόνο των μονίμων κατοίκων και των οχημάτων έκτακτης ανάγκης.
Β) Δημιουργείται σύγχρονο κέντρο ελέγχου των συστημάτων εισόδου με απομακρυσμένη παρακολούθηση αυτών και
Γ) Με την αρωγή πρώτιστα του δημάρχου Ρόδου Αντώνη Β. Καμπουράκη και του προέδρου της ΔΕΣ ΡΟΔΑ Δημήτριου Τσίκκη, η Μεσαιωνική πόλη μετατρέπεται σε «κέντρο ηλεκτροκίνησης». Αποκτά αστική συγκοινωνία, με ηλεκτροκίνητα οχήματα, τα οποία θα εκτελούν μεταφορικό έργο σε κατοίκους, πολίτες, δραστηριοποιούντες, επισκέπτες, ΑμΕΑ κ.α. αποκλειστικά και μόνο εντός των τειχών.
Σε αυτά προστίθενται τα έργα που ήδη αναφέρθηκαν παραπάνω, ενώ εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος θα σας ανακοινώσουμε επίσημα και μία σειρά ακόμη από έργα και δράσεις που δημοπρατούμε/σχεδιάζουμε για τη όλη τη Ρόδο. Ενδεικτικά σας αναφέρω πως με τη συμβολή και τη στήριξη του δημάρχου Ρόδου Αντώνη Β. Καμπουράκη, σχεδιάζεται και η δημιουργία “Garden Park Theater» εντός των τειχών».
• Ο τέως δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του κατηγόρησε την δημοτική αρχή ότι υπάρχουν σταματημένες εργολαβίες και έλλειψη επικεφαλής αντιδημάρχου στις Τεχνικές Υπηρεσίες. Τι θα απαντούσατε σε αυτά;
«Οι Τεχνικές Υπηρεσίες έχουν επικεφαλής και αυτός είναι ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Β. Καμπουράκης.
Όσον αφορά δε το Έργο της δημοτικής αρχής για τη Ρόδο και τους κατοίκους της, αυτό αποδεικνύεται περίτρανα και από τα παραπάνω περιγραφόμενα».
• Εκτιμάτε ότι η νυν δημοτική αρχή θα καταφέρει (έστω και μετά την κρίση του κορωνοϊού) να προχωρήσει μια σειρά από σοβαρά θέματα που παρέμειναν εκκρεμή εδώ και χρόνια;
«Κα Ντόκου, καμία πανδημία, καμία κρίση, καμία δυσχέρεια και κανένα εμπόδιο δεν θα μας σταματήσει. Δεν ψάχνουμε για δικαιολογίες. Έχουμε σχέδιο, έχουμε όραμα και έχουμε τις γνώσεις, αλλά και τη θέληση για να το υλοποιήσουμε. Μπορούν οι συγκυρίες να επιβραδύνουν, να καθυστερήσουν την υλοποίηση του Έργου μας, αλλά ποτέ μα ποτέ δεν θα το ματαιώσουν!
Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι η στήριξη και η κατανόηση των πολιτών. Χωρίς αυτούς το αναπτυξιακό άλμα για τη Ρόδο δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί».

• Όσον αφορά την Προγραμματική Σύμβαση για την Μεσαιωνική Πόλη, είστε αισιόδοξος ότι μετά τις εξελίξεις και τις συναντήσεις που έλαβαν χώρα στην Ρόδο, θα έχουμε αποτελέσματα;
«Η δημοτική αρχή του Αντώνη Β. Καμπουράκη, δεν αισιοδοξεί, πράττει.
Οραματίζεται, σχεδιάζει, υλοποιεί.
Δουλεύει σκληρά, καθημερινά, αδιάκοπα και δεν αναγνωρίζει εμπόδια σε ότι αφορά στο καλό του τόπου.
Η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτιστικής Ανάπτυξης για τη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, είναι ήδη γεγονός.
Με την αρωγή της Υπουργού Πολιτισμού και των συνεργατών της, του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και του Δημάρχου Ρόδου κ.α., τους οποίους φυσικά θα ευχαριστήσουμε ονομαστικά και δημόσια και με την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών, έχουμε ήδη καταρτίσει την Προγραμματική Σύμβαση για τη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου.
Περιλαμβάνει έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν στο λαμπρό μέλλον της Μεσαιωνικής πόλης, της Ρόδου και στο μετασχηματισμό της σε παγκόσμιο κέντρο ευφυΐας, που θα αποτελέσει πρότυπο για το σύνολο των Μεσαιωνικών πόλεων παγκοσμίως.
Τις επίσημες όμως ανακοινώσεις θα κάνουμε όλοι μαζί και όχι μόνος, όπως όλοι μαζί, ενωμένοι, εργαζόμαστε, οπότε επιτρέψτε μου να μη σας πω τίποτα παραπάνω στην παρούσα φάση».

Ένα σχόλιο στο Στ. Δράκος: «Καμία πανδημία, καμία κρίση, καμία δυσχέρεια και κανένα εμπόδιο δεν θα μας σταματήσει»

 1. Avatar Ο/Η ΛΑΖΑΡΟΣ λέει:

  Αστική συγκοινωνία εντός της παλιάς πόλης ; μάλιστα !
  Με προσλήψεις 14 επιπλέον υπαλλήλων απ τον ΡΟΔΑ όπως ακούγεται ; λαμπρά!
  Για να εξυπηρετεί ποιους ακριβώς ;
  Oι τουρίστες ΑΜΕΑ έχουν ήδη τα δικά τους σύγχρονα μέσα για να κινούνται, δεν θα περιμένουν να περάσει ,όποτε περάσει τέλος πάντων , το ηλεκτροκίνητο να τους μαζέψει.
  Τους μόνιμους κάτοικους;
  Δεν υπάρχει οικία που να απέχει περισσότερο από 300 μέτρα απ την πλησιέστερη πύλη, ας περπατήσουν έστω 10 λεπτά , καλό θα τους κάνει.
  Απ όσο γνωρίζω δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η διέλευση οχημάτων ούτε στην Μάλτα εντός του αντίστοιχου και παρόμοιου μνημείου μα ούτε και σε ΚΑΜΙΑ απ τις περίπου 25 άλλες Ευρωπαικές πόλεις που διαθέτουν μεσαιωνικά αξιοθέατα.
  Ας ελπίσουμε την αρλούμπα αυτήν να μην διανοηθούν να την περάσουν .

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ