Ειδήσεις

Ο κίνδυνος διακοπών ηλεκτροδότησης το καλοκαίρι και το σχέδιο αντιμετώπισης

Μια εξαιρετικά κρίσιμη εβδομάδα για την εξασφάλιση της αδιάκοπης ηλεκτροδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ξεκινάει. Μέσα στην εβδομάδα, ενδεχομένως και αύριο Δευτέρα, ο ΔΕΣΦΑ θα υποβάλλει την έκθεση βιωσιμότητας για την προσθήκη νέας δεξαμενής αποθήκευσης αερίου στη Ρεβυθούσα –η κίνηση αποσκοπεί στο να αυξηθεί η δυνατότητα αεριοποίησης του υγροποιημένου αερίου που θα φτάνει στην Ελλάδα με καράβια- ενώ την Τρίτη η ΔΕΗ θα καταθέσει το σχέδιο εντατικής λειτουργίας των λιγνιτικών σταθμών αλλά και της δυνατότητας εξόρυξης λιγνίτη.

Σε τι αποσκοπούν όλα αυτά; Στο να θωρακιστεί η χώρα και να αποφευχθεί ο κίνδυνος διακοπών ηλεκτροδότησης ειδικά το καλοκαίρι όταν η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια θα φτάσει –και λόγω των καιρικών συνθηκών- στο ζενίθ.

Μέσα στο τελευταίο 10ήμερο του Απριλίου, η ΔΕΠΑ εμπορίας θα πρέπει να πληρώσει την επόμενη παραλαβή φυσικού αερίου από την ρωσική Gazprom και εκεί θα τεθεί το δίλημμα “ρούβλι (όπως ζητάει ο Ρώσος πρόεδρος)” ή “ευρώ” (όπως αναφέρουν τα συμβόλαια). Η ευχή όλων είναι ότι μέχρι τότε (θα έχουν μεσολαβήσει πληρωμές ρωσικού αερίου και από άλλες χώρες) το θέμα θα έχει διευθετηθεί με αποτέλεσμα να μην υπάρξει διακοπή παροχή του ρωσικού αερίου στην Ελλάδα. Του ρωσικού αερίου που είναι εξαιρετικά κρίσιμο όχι μόνο για τις βιομηχανίες που το χρησιμοποιούν ή για τα νοικοκυριά που καλύπτουν τις ανάγκες θέρμανσης (σ.σ σε αυτό το… μέτωπο πρακτικά εξασφαλίζουμε πίστωση χρόνου καθώς ο υδράργυρος ανεβαίνει) αλλά κυρίως για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Το αέριο είναι το καύσιμο στο οποίο οφείλεται η παραγωγή ποσοστού από 40% έως και 60% της ηλεκτρικής ενέργειας (σ.σ ανάλογα με τις ημέρες και την απόδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας)

Η άσκηση της αναπλήρωσης τόσο μεγάλων ποσοτήτων, δεν είναι καθόλου εύκολη. Αν υπάρξει διακοπή του ρωσικού αερίου, η πίεση χρόνου θα είναι πολύ μεγάλη καθώς τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα επαρκούν για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο μηνών. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ποσότητες για να διασφαλίσουν την ηλεκτροδότηση μέσα στο καλοκαίρι που είναι και η περίοδος μεγαλύτερης κατανάλωσης ρεύματος από κάθε άλλη εποχή του χρόνου λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Στην “εξίσωση” πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι υγροποιημένο αέριο θα επιδιώξουν να αγοράσουν όχι μόνο η Ελλάδα αλλά όλη η Ευρώπη πολλές χώρες της οποίας έχουν ακόμη μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση από την Ελλάδα. Άρα, ήδη τίθεται το θέμα πώς θα γίνει η κατανομή των προσφερόμενων ποσοτήτων.

Το θέμα της Ρεβυθούσας
Το θέμα της Ρεβυθούσας και της τοποθέτησης πλωτής μονάδας αφορά στην αύξηση των δυνατότητων “υποδοχής” του υγροποιημένου αερίου και μετατροπής του σε αέρια μορφή ώστε να μπορεί να μεταφέρεται μέσα από τους αγωγούς.

Η αύξηση των εισαγωγών αζέρικου αερίου αποσκοπεί στο να γίνει αναπλήρωση μέρους των ποσοτήτων που σήμερα εισάγονται από τη Ρωσία ενώ η αυξημένη χρήση του λιγνίτη (σ.σ όπου όμως υπάρχουν περιορισμοί καθώς και η άμεση διαθεσιμότητα λιγνίτη είναι πλέον περιορισμένη και οι μονάδες της ΔΕΗ έχουν συγκεκριμένες ώρες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν) αφορά στην ανάγκη να περιοριστούν συνολικά οι απαιτούμενες ποσότητες φυσικού αερίου.

Τον ίδιο στόχο έχει και η μετατροπή μονάδων που σήμερα λειτουργούν με φυσικό αέριο, σε μονάδες λειτουργίας με πετρέλαιο.

Δύο είναι τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν στην πράξη;
1. Θα φτάσουν οι ποσότητες ενέργειας που θα παραχθούν από αυτές τις “πηγές” για να αναπληρώσουν το κενό που θα δημιουργηθεί αν κλείσουν οι στρόφιγγες του ρωσικού αερίου;

2. Πόσο θα κοστίσει στους παραγωγούς ενέργειας –και κατά συνέπεια και στους καταναλωτές- αυτή η απότομη αλλαγή πηγών ενέργειας την ώρα μάλιστα που πολλές ακόμη χώρες θα καλούνται να κάνουν αντίστοιχη στροφή;

Προς το παρόν, μιλάμε για “ασκήσεις επί χάρτου” καθώς δεν έχουμε φτάσει στο σημείο που η Ρωσία έχει διακόψει (με τεράστιες οικονομικές συνέπειες και για την ίδια) τις πωλήσεις του βασικού εξαγωγικού της προϊόντος). Όμως επειδή ουδείς μπορεί να προβλέψει αυτή τη στιγμή το τι θα συμβεί μέσα στα επόμενα 24ωρα ή μέσα στις επόμενες εβδομάδες, τα σχέδια θα πρέπει να είναι έτοιμα να υλοποιηθούν και μάλιστα άμεσα.

Ο Απρίλιος και Μάιος, είναι μήνες συγκρατημένης ζήτησης όσον αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια τουλάχιστον από τα νοικοκυριά. Ο Ιούνιος όμως δεν είναι και ο Ιούλιος είναι ο μήνας των ρεκόρ. Πέρυσι, το σύστημα δέχτηκε πολύ μεγάλη πίεση εξαιτίας του καύσωνα και των καταστροφικών πυρκαγιών. Φέτος, αν προστεθεί και ο παράγοντας του αερίου, το πρόβλημα θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. Όλοι απεύχονται στο να φτάσουμε στο σημείο να υπάρξουν διακοπές.

Αν πάντως οδηγηθούμε και σε αυτό, υπάρχει ήδη κατατεθειμένο σχέδιο –το οποίο μάλιστα είναι ψηφισμένος νόμος του κράτους προσαρμοσμένος σε κοινοτική οδηγία- για τις προτεραιότητες: σε αυτόν ακριβώς τον νόμο αναφερόταν και ο υπουργός Ενέργειας σε πρόσφατες δηλώσεις του όταν έλεγε ότι τα νοικοκυριά θα είναι τα τελευταία που θα υποστούν διακοπή ηλεκτροδότησης.

Πηγή thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου