Καλλιεργείτε ένα χωραφάκι στο χωριό; Κινδυνεύετε να σας κόψουν τη σύνταξη και πληρώσετε χαράτσι στον ΕΦΚΑ, λόγω του νόμου Κατρούγκαλου

της Μαίρης Λαμπαδίτη

Συνταξιούχους τριών ταχυτήτων δημιουργεί η εγκύκλιος που εξέδωσε χθες ο ΕΦΚΑ και προβλέπει την περικοπή της σύνταξης κατά 60% για όσους συνταξιούχους δηλώνουν αγροτικό εισόδημα στην εφορία.

Οι συνταξιούχοι διαχωρίζονται σε συνταξιούχους αγρότες , σε παλαιούς και νέους συνταξιούχους των άλλων ταμείων για τους οποίους ισχύουν διαφορετικά καθεστώτα εντός ενός ενιαίου φορέα (ΕΦΚΑ), η δημιουργία του οποίου υποτίθεται ότι αποσκοπούσε στην εξάλειψή τους.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο από τη μείωση της σύνταξης κατά 60% αλλά και από την υποχρέωση καταβολής εισφορών στον ΕΦΚΑ εξαιρούνται όλοι όσοι συνταξιοδοτήθηκαν έως τις 12 Μαϊου 2016 και έχουν δηλώσει εισόδημα από αγροτικές δραστηριότητες.

Στην ίδια εγκύκλιο επισημαίνεται επίσης ότι οι αγρότες – ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ που γεννήθηκαν το 1950 και άρα συμπληρώνουν εντός του 2017 το 67ο έτος της ηλικίας τους, εάν έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης, θα τους επιστρέφονται οι εισφορές που κατέβαλλαν εντός του έτους.

Την περικοπή θα υποστούν όλοι οι νέοι συνταξιούχοι, πλην ΟΓΑ (π.χ. Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.α.), οι οποίοι συνταξιοδοτούνται από 13/5/2016 και μετά και επιθυμούν να ασκήσουν αγροτική δραστηριότητα.

Οι αυθαίρετες διακρίσεις «αγγίζουν» ένα ευαίσθητο θέμα της ελληνικής κοινωνίας καθώς οι μισοί Έλληνες είτε είναι ακόμα εργαζόμενοι είτε έχουν συνταξιοδοτηθεί χωρίς να είναι επαγγελματίες αγρότες ασχολούνται με αγροτικές καλλιέργειες σε μόνιμη βάση η περιστασιακά.

Το σίγουρο είναι ότι η έκφραση «έχω λίγες ρίζες ελιές στο χωριό για να βγάλω το λάδι της χρονιάς» δε συνδέεται πλέον με παραδοσιακές αξίες αλλά με χαράτσια και περικοπές που απορρέουν από το Νόμο Κατρούγκαλου.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ