Ειδήσεις

Φυλακή σε ιδιοκτήτες γνωστών ελληνικών site για “πειρατεία”

Μια σειρά καταδικαστικών αποφάσεων κατά της παράνομης διακίνησης περιεχομένου στο διαδίκτυο έρχεται να τιμωρήσει το “πλιάτσικο” της δημιουργικότητας από τους λεγόμενους «πειρατές» του διαδικτύου.

Ιδιοκτήτες, διαχειριστές αλλά και συνδιαχειριστές ιστοσελίδων, μέσω των οποίων διακινούνταν παρανόμως οπτικοακουστικά έργα και υπότιτλοι, κάθισαν στο εδώλιο και βρέθηκαν αντιμέτωποι ακόμη και με φυλάκιση. Αναλυτικότερα:

– Στις 20/3/2014 το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε, σε δεύτερο βαθμό, έναν εκ των συνδιαχειριστών της δημοφιλέστερης ελληνικής πειρατικής ιστοσελίδας «gamato.info», σε ποινή φυλάκισης 6 μηνών. Αυτή είναι η πρώτη τελεσίδικη απόφαση ελληνικού ποινικού δικαστηρίου κατά συνδιαχειριστή ιστοσελίδας, που παρείχε αρχεία torrent, τα οποία καθιστούσαν δυνατό το διαμοιρασμό, καθώς και την κτήση πρόσβασης σε οπτικοακουστικά και άλλα έργα (ταινίες, σειρές, μουσική, λογισμικό κλπ.).

Πρόκειται για μια απόφαση η οποία κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική από δικηγορικούς κύκλους καθώς, μεταξύ άλλων, αναγνωρίζει την αυτοτελή ποινική ευθύνη ατόμων, που έχουν το ρόλο του συνδιαχειριστή, χωρίς να είναι ιδιοκτήτες παράνομης ιστοσελίδας.

Εκκρεμεί παράλληλα η εκδίκαση, σε διάφορα δικαστήρια της χώρας, των υποθέσεων για 7 ακόμη άτομα, που συμμετείχαν στη λειτουργία και διαχείριση του «gamato.info», μεταξύ αυτών και των ιδιοκτητών της.

– Στις 18/03/2014 το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης καταδίκασε τον ιδιοκτήτη και διαχειριστή, καθώς και τον συνδιαχειριστή της ιστοσελίδας «greekstars.biz», επιβάλλοντας ποινή κάθειρξης 6 ετών και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ στον πρώτο και ποινή φυλάκισης 3 ετών στον δεύτερο.

Η ιστοσελίδα «greekstars.biz», μέσω της οποίας παρέχονταν υπερσύνδεσμοι (links), που παρέπεμπαν, μεταξύ άλλων, και σε οπτικοακουστικά έργα (ταινίες, σειρές κλπ.), αποτελεί έναν κρίκο μίας σειράς από ιστοσελίδες με κύριο domain το «greekstars», οι οποίες δημιουργήθηκαν από το ίδιο πρόσωπο με σκοπό να αποφύγει τις συνέπειες των ποινικών διώξεων που έχουν ασκηθεί εις βάρος του, ύστερα από συνολικά 4 μηνύσεις (2009, 2010, 2011 και 2013) που έχει υποβάλει η ΕΠΟΕ εναντίον του.

Εκτός από την παραπάνω απόφαση, εις βάρος του ίδιου ιδιοκτήτη και διαχειριστή, έχουν εκδοθεί δύο παραπεμπτικά βουλεύματα για την κατηγορία της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας σε βαθμό κακουργήματος, ενώ η εκδίκαση των υποθέσεων για τις υπόλοιπες μηνύσεις αναμένεται τους επόμενους μήνες.

– Παράλληλα, έχουν εκδοθεί αποφάσεις από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Δωδεκανήσου και από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, με τις οποίες καταδικάστηκαν οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές των ιστοσελίδων greek-fun.com (ποινή φυλάκισης τριών ετών) και geomelitini.blogspot.gr (ποινή φυλάκισης ενός έτους).

Σημειώνεται τέλος ότι τους επόμενους μήνες έχουν προσδιοριστεί να εκδικαστούν, ενώπιον των αρμόδιων ποινικών δικαστηρίων ανά την επικράτεια, υποθέσεις, κακουργηματικού χαρακτήρα, και κατά άλλων ιδιοκτητών και διαχειριστών πειρατικών ιστοσελίδων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου