Ειδήσεις

Απερρίφθησαν ομοφώνως οι προτάσεις της ΕΤΑΔ για τη Ροδιακή Επαυλη

Να περιέλθει το ακίνητο της Ροδιακής Έπαυλης στην ιδιοκτησία του, επιδιώκει ο Δήμος Ρόδου, εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες που δίνονται από τη νομοθεσία

Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου χθες και αποφασίστηκε ομοφώνως να μην γίνει δεκτή η πρόταση που έχει κατατεθεί από τη διοίκηση της ΕΤΑΔ για την παραχώρηση του ακινήτου έναντι καταβολής μισθώματος, ύψους 105.000 ευρώ ετησίως.

Στην εισήγηση του ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς τόνισε πως σε εφαρμογή του νόμου θα επιδιωχθεί μέσω του Κτηματολογίου η μεταγραφή της Ροδιακής Έπαυλης στην κυριότητά του.

«Διαπιστώσαμε πως είχε παραχωρηθεί παλαιότερα το ακίνητο στο Δήμο Ρόδου με χρησιδάνειο. Δεν είχαμε δηλαδή την κυριότητα. Όλοι πίστευαν πως είναι δημοτικό ακίνητο. Κάναμε ενέργειες και εξασφαλίσαμε πόρους από το ΕΣΠΑ για την επισκευή του κτηρίου της Ροδιακής Έπαυλης και τις παρεμβάσεις στον κήπο, που το περιβάλλει.

Δημοπρατήθηκαν τα έργα και προσπαθήσαμε να πείσουμε την ΕΤΑΔ να δοθεί το ακίνητο. Απευθυνθήκαμε στο υπουργείο Οικονομικών που είναι ο ιδιοκτήτης. Εξασφαλίσαμε συναίνεση του Γεν. Γραμματέα του υπουργείου. Τους βοηθήσαμε να φτιάξουν νέο φάκελο και πληροφορηθήκαμε πως στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΑΔ πήραν απόφαση να μας το παραχωρήσουν με τίμημα 105.000 ευρώ το έτος», ανέφερε στην εισήγηση του ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς.

«Θεωρώ απαράδεκτες τις ενέργειες της ΕΤΑΔ. Ζητώ από το δημοτικό συμβούλιο να πούμε όχι στην πρόταση τους και να τους καταστήσουμε υπεύθυνους αν χαθούν τα χρήματα που έχουμε εξασφαλίσει από το ΕΣΠΑ.Μας αντιμετωπίζουν ως πλούσιους πελάτες. Τους καταγγέλλουμε και τους αποκαλούμε ανάλγητους. Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε την πρόταση τους. Θα πρέπει να συναντηθούμε με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννη Στουρνάρα γιατί δεν είναι ενήμερος για το θέμα. Εμείς βρήκαμε τους νόμους που μας καλύπτουν και δείχνουν πως το ακίνητο μας ανήκει . Ζητούμε από το κτηματολόγιο να μεταγραφεί το ακίνητο στο δήμο Ρόδου. Με διαπιστωτική πράξη θα δηλώσουμε πως το ακίνητο είναι δικό μας.

Να μας δώσει έγκριση ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και η διαχειριστική αρχή για να κάνουμε τα έργα και να μην χαθούν οι πόροι», τόνισε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Στο νόμο 2100 του 1952, που δίνει τη δυνατότητα στο Δήμο Ρόδου να γίνει ιδιοκτήτης της Ροδιακής Έπαυλης, αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του ο προϊστάμενος της νομικής υπηρεσίας κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου.
«Με την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου χώροι που ανήκουν στο δημόσιο και έχουν κοινόχρηστο χαρακτήρα μετά των εγκαταστάσεων τους περιέρχονται στο Δήμο. Αυτό γίνεται αυτοδίκαια και χωρίς άλλη διατύπωση», εξήγησε ο κ. Παπαγεωργίου.

«Να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε η περιουσία να έρθει εκεί που ανήκει. Συμφωνώ με το δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά. Να μην δεχθούμε την πρόταση της ΕΤΑΔ για την παραχώρηση του ακινήτου έναντι τιμήματος στο Δήμο», δήλωσε η δημοτική σύμβουλος της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Χαρούλα Γιασιράνη.

«Να προκαλέσουμε νομοθετική ρύθμιση για να λυθεί το θέμα. Εκτιμώ πως η μεταγραφή θα μας πάει πολύ πίσω. Αν δεν εξασφαλιστεί θα κάνουμε ένα άλμα στο κενό. Προτείνω τη διεκδίκηση της ιδιοκτησίας με τον τρόπο που είχε ακολουθήσει στο παρελθόν ως υφυπουργός Τουρισμού ο κ. Γιώργος Νικητιάδης.

Να εξασφαλίσουμε και ευρύτερη συναίνεση, συνομιλώντας με την αξιωματική αντιπολίτευση γιατί μπορεί να αλλάξουν κάποια πράγματα. Να μην προχωρήσουμε σε συμφωνία που θα είναι εις βάρος του Ροδιακού λαού. Επειδή διακυβεύεται η ένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ να μην αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Δεν διαφωνώ με την πρόταση του δημάρχου κ. Στάθη Κουσουρνά και την ψηφίζω», δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης “Ρόδο Κόκκινο” βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Γάκης.

«Η διαχειριστική αρχή με έγγραφα μας έχει θέσει χρονικά όρια για τα έργα. Τώρα είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε το πάνω χέρι και βασιζόμενοι στο νόμο μπορούμε να προχωρήσουμε με την εγγραφή του ακινήτου στην κυριότητα μας», δήλωσε ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς.

Η πρόταση του δημάρχου κ. Στάθη Κουσουρνά εγκρίθηκε ομοφώνως από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου