Ειδήσεις

Πέτυχε η πρώτη φάση του ιατρικού τουρισμού

Πολύ καλές είναι πλέον για τη Ρόδο οι προοπτικές για την ανάπτυξη του προγράμματος τουρισμού για ανθρώπους της τρίτης ηλικίας με προβλήματα υγείας.

Πρώτο δείγμα γραφής για το τι μπορούν να πετύχουν οι τοπικοί φορείς ήταν η εφαρμογή του πιλοτικού τουριστικού προγράμματος για ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, που ολοκληρώνεται σήμερα.

Για την εφαρμογή του προγράμματος συνεργάστηκαν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Ρόδου, η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, το Νοσοκομείο, ο Οργανισμός Προώθησης Τουρισμού Ρόδου (ΠΡΟΤΟΥΡ), η Σχολή Βοηθών Νοσηλευτών Ρόδου, καθώς και η νέα Εξωτερική Υπηρεσία κατ’ Οίκον Νοσηλείας. Οι πρώτοι ηλικιωμένοι τουρίστες ήρθαν πριν λίγες ημέρες και ενθουσιάστηκαν από τη Ρόδο.

Για το καλό πρώτο βήμα που έγινε με την εφαρμογή του πιλοτικού τουριστικού προγράμματος μίλησαν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στην Περιφέρεια χθες, o αντιπεριφερειάρχης και υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο στενός συνεργάτης του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας της Γερμανίας κ. Φούχτελ κ. Nobert Heller, ο υπεύθυνος της κλινικής Βαvaria κ. Α. Fredrich, o πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Α. Καμπουράκης, ο αντιδήμαρχος τουρισμού κ. Μ. Καμπουρόπουλος, ο πρόξενος της Γερμανίας κ. Δημήτρης Γιώρτσος και η αντιπεριφερειάρχης κ. Λίτσα Φτακλάκη.

Στις προσπάθειες που έγιναν για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα αναφέρθηκε, ανοίγοντας τη συνέντευξη τύπου, ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

«Δεν πήγαμε στη Γερμανία για να φέρουμε επενδυτές και να ξεπουλήσουμε την περιουσία της χώρας. Οι συναντήσεις μας είχαν ως αντικείμενο τη συνεργασία μεταξύ των περιφερειών. Η βαριά βιομηχανία μας είναι ο τουρισμός. Με το πρόγραμμα αυτό το όνειρο της επιμήκυνσης της σεζόν μπορεί να γίνει πράξη», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

«Αυτή την περίοδο ζούμε μια φιλία και μια συνεργασία που είναι ζωντανή. Η δράση που αναπτύχθηκε στη Ρόδο δείχνει πως συνεχίζουμε παραδειγματικά. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε αυτή τη φιλία που είναι και έργο του κ. Φούχτελ που έστειλε στο νησί τους χαιρετισμούς του και τις ευχές για τη συνέχιση του προγράμματος», δήλωσε ο κ. Nobert Heller που ευχαρίστησε όσους μετείχαν στην υλοποίηση του προγράμματος.

«Μπορούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τη συνεργασία καθώς υπάρχουν θετικά αποτελέσματα. Η πιλοτική δράση έδειξε πως όλοι στο νησί μπορούν να καταφέρουν πολλά πράγματα. Μπορεί να αναπτυχθεί ένα τουριστικό προϊόν που καλύπτει τις προδιαγραφές της Γερμανίας», δήλωσε ο κ. Heller και πρόσθεσε πως για την καλύτερη εκπαίδευση των νοσηλευτικών μπορεί το “ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς” να συνεργαστεί με μια σχολή της Γερμανίας.

«Λυπάμαι που δεν ήρθαν στη Ρόδο οι εκπρόσωποι του υπουργείου Τουρισμού. Έχασαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα του προγράμματος που εφαρμόσθηκε», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κλινικής Βαvaria κ. Α. Fredrich.
«Σε ορισμένα σημεία να προσασμοσθούμε στις γερμανικές προδιαγραφές. Για να πετύχει το πρόγραμμα όμως θα πρέπει να υπάρχουν και οι ανάλογες αφίξεις ηλικιωμένων τουριστών. Αν δεν γίνει αυτό η αγορά δεν θα ανταποκριθεί όπως πρέπει. Η ροή των επισκεπτών πρέπει να είναι συνεχώς αυξανόμενη», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Μ. Καμπουρόπουλος.

«Η σημερινή μας συνάντηση είναι η αδιάψευστη απόδειξη, πως όταν τολμάμε πετυχαίνουμε. Είναι η απόδειξη πως μια καλή ιδέα, όταν βρει πρόσφορο και γόνιμο έδαφος, μπορεί να δώσει καρπούς. Έχουμε λοιπόν κάθε λόγο να αισθανόμαστε σήμερα, μια βαθιά ικανοποίηση όλοι, όσοι συμμετείχαμε σε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα ιατρικού τουρισμού και φροντίδας, που υλοποιείται με την συνδρομή του Υπουργείου Τουρισμού της Ελλάδας, του Εντεταλμένου της Καγκελαρίου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Το πείραμα πέτυχε. Η δυνατότητα διακοπών για άτομα με προβλήματα υγείας, για άτομα της τρίτης ηλικίας, με ή και δίχως κινητικά προβλήματα, δεν είναι πλέον μια ουτοπία, αλλά μια χειροπιαστή πραγματικότητα. Αυτοί οι συνάνθρωποί μας, μπόρεσαν να ταξιδέψουν από τη Γερμανία, και να χαρούν τις διακοπές τους στη Ρόδο, σε συνθήκες φιλοξενίας, απόλυτα προσαρμοσμένες, στις ιδιαίτερες ανάγκες τους», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Α. Καμπουράκης.

«Πιστεύω πως το πείραμα και το καλό παράδειγμα, που απέδωσε, είναι μια θετική συνεισφορά στην ίδια την ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία σήμερα δοκιμάζεται από τον σκεπτικισμό, ή ακόμη και την ανοιχτή εχθρότητα, από ορισμένες πλευρές», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΞΡ. «Μιλάμε για ένα τουριστικό πρόγραμμα που μπορεί να δώσει ξεχωριστή πνοή στη Ρόδο», δήλωσε ο κ. Δ. Γιώρτσος. «Μπορούμε να προσαρμοσθούμε στις προδιαγραφές που έχουν τεθεί. Θα πρέπει να είναι όμως και ανάλογη η προσφορά σε τουρίστες για τη Ρόδο. Ο ιατρικός τουρισμός είναι μια ειδική μορφή που την επιθυμούμε. Έχουμε όλες τις υποδομές για να την αναπτύξουμε», δήλωσε η κ. Λ. Φτακλάκη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου