Ειδήσεις

Γ. Στουρνάρας: Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν δέχεται οδηγίες

Στην πρόταση για προληπτική γραμμή στήριξης επιμένει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας, διατηρώντας ανοιχτή την κόντρα με την κυβέρνηση σχετικά με το καθεστώς της επόμενης ημέρας του ελληνικού προγράμματος.

“Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να χτίσει ένα μαξιλάρι ρευστότητας. Η ΤτΕ που είναι ανεξάρτητη και δεν δέχεται οδηγίες, συμβουλεύει να εξεταστεί η προληπτική γραμμή στήριξης. Το μέτρο αυτό θα μειώσει το κόστος δανεισμού και θα διατηρήσει το waiver για τις ελληνικές τράπεζες”, είπε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, απαντώντας, χωρίς να τον κατονομάζει, στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος χθες έκανε λόγο για σκοπιμότητα πίσω από την επιμονή για την προληπτική γραμμή παρά το γεγονός ότι αντιβαίνει στα σχέδια της κυβέρνησης ή των ευρωπαϊκών οργανισμών.

“Εθελοντικά παραδώσαμε μέρος της κυριαρχίας μας στην Ευρωζώνη και την ΕΚΤ για αρκετά χρόνια”, είπε ο Κεντρικός Τραπεζίτης και υπενθύμισε τους κανονισμούς της Ευρωζώνης που δεσμεύουν την Ελλάδα για αρκετά χρόνια σε καθεστώς ισχυρής εποπτείας έως ότου αποπληρωθεί το 75% του χρέους. “Δεν το θεωρώ πρόβλημα. Έχουμε πάρει το μάθημά μας από την κρίση και δεν μας παίρνει να κάνουμε βήματα πίσω”.

“Είναι όλα ψέματα, λυπάμαι για τη χώρα”

Την αγανάκτησή του για την εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis εξέφρασε ο Γ. Στουρνάρας καταγγέλλοντας πως είναι “όλα ψέματα τριών άγνωστων μαρτύρων, που φοράνε κουκούλα, λυπάμαι πραγματικά για αυτή τη χώρα”.

Ο τραπεζίτης που κατηγορείται ότι έλαβε δωροδοκία 1 εκατ. ευρώ σε βαλίτσα για φορολογικό διακανονισμό όταν διατελούσε ΥΠΟΙΚ διερωτήθηκε “πότε έγινε αυτό; Έχετε αποδείξεις; Υπέγραψα; Οι υπουργικές αποφάσεις είναι δημόσιες”.

Ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι είναι τελείως λάθος και φρικτό για τη χώρα να κατηγορούνται δύο πρώην πρωθυπουργοί και 8 υπουργοί χωρίς να υπάρχει καμία απόδειξη. “Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο σε ευρωπαϊκά κοινοβούλια”, πρόσθεσε.

Για τους μάρτυρες, είπε πως δεν ξέρει τα κίνητρα τους ή αν είναι πραγματικά προστατευόμενοι, αναφέροντας το ενδεχόμενο να έχουν δεχθεί εκβιασμό.

“Να μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα”

Αναφερόμενος στον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% έως το 2022, επανέλαβε την πρόταση της ΤτΕ πως “θα ήταν καλύτερο να κάνουμε μία ανταλλαγή. Να μειώσουμε τον στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί να τον καλύψουμε με περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις”.

Κρίση αντιπροσώπευσης

Ο διοικητής της ΤτΕ χαρακτήρισε την εμπιστοσύνη στους Θεσμούς ως την πιο σημαντική πηγή ανάπτυξης και παραγωγικότητας. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει κάνει βήματα πίσω ως προς την ποιότητα των Θεσμών, το κράτος δικαίου και τους όρους διακυβέρνησης. Επικαλέστηκε, μάλιστα, την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δείχνει ότι το κράτος δικαίου έχει επιστρέψει στο 2007.

Εξαίρεσε τη φορολογική διοίκηση, λέγοντας ότι παρατηρεί μεγάλη πρόοδο στη συλλογή φόρων, αφού οι αποφάσεις δεν είναι στα χέρια της κυβέρνησης αλλά μιας ανεξάρτητης φορολογικής αρχής.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου