Ειδήσεις

«Δωδεκάνησος – Ν. Αιγαίο – Ευρώπη. Ένας στόχος. Ένα σενάριο για κοινωνική και εδαφική Συνοχή: Ενίσχυση των Περιφερειών με πόρους»

 

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, συναντήθηκε την 1η Μαρτίου με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Karl-Heinz Lambertz.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης για την ανάπτυξη της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, υπό το πρίσμα της ευρωπαϊκής πολιτικής συνοχής. Ο Πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης, έθιξε στη συζήτηση το κρίσιμο θέμα του προϋπολογισμού και των Ταμείων συνοχής, θέμα που αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό τα Ταμεία από τα οποία εξαρτώνται οι πολιτικές στις περιφέρειες και τους δήμους.

Στη συνέχεια, ο κ. Lambertz, ενημέρωσε τα μέλη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Περιφερειών του Κοινοβουλίου σε κοινή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα της Γερουσίας, με θέμα: «Το μέλλον της Ευρώπης και η θέση των Περιφερειών και των Δήμων».

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών Δημήτρης Γάκης, επεσήμανε την ανάγκη θεσμικής θωράκισης και οικονομικής στήριξης των περιφερειών και των δήμων, ώστε να συνεχίζουν να παίζουν το σημαντικό τους ρόλο στην ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος της πολιτική Συνοχής για το Νότιο Αιγαίο μετά το 2020: Το σενάριο ανάπτυξης και οι κατάλληλοι πόροι

Ο Δημήτρης Γάκης στην ομιλία του υπογράμμισε την ανάγκη της συνέχειας στην ευρωπαϊκή πολιτική Συνοχής, μετά το 2020, με τη διάθεση των κατάλληλων – αναγκαίων για την πολυνησιωτική περιφέρεια – πόρων για το Νότιο Αιγαίο.

«Στην Δωδεκάνησο και στο Νότιο Αιγαίο δεν έχουμε μόνο τις αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές της Ρόδου, της Κω, της Σαντορίνης και της Μυκόνου. Πρέπει να γνωρίζετε ότι έχουμε και μικρά απομακρυσμένα νησιά, όπως η Κάσος, το Καστελόριζο, οι Λειψοί, το Αγαθονήσι, που έχουν λόγω γεωμορφολογίας, ιδιαίτερες κοινωνικές, δημογραφικές, περιβαλλοντικές ανάγκες, προβλήματα προσβασιμότητας κλπ… Αυτές τις περιοχές πρέπει να τις στηρίξουμε. Γι’ αυτό, θέλουμε το σενάριο της συνέχειας στην πολιτική Συνοχής για το Νότιο Αιγαίο.

Θέλουμε να χρηματοδοτηθεί η Περιφέρεια μας με τους κατάλληλους πόρους, για να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους σ’ αυτή την ακριτική γωνιά της Ευρώπης», είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Karl-Heinz Lambertz, ο Δημήτρης Γάκης.

«Βλέποντας μέσα από την πραγματικότητα των περιφερειακών ανισοτήτων που υπάρχουν σήμερα στην Ευρώπη, θα πρέπει να επικεντρώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε η κατανομή των πόρων της Συνοχής να καθοριστεί, εκτός από το περιφερειακό ΑΕΠ και με τη χρήση άλλων κοινωνικών ή χωρικών δεικτών, όπως το επίπεδο φτώχειας, ανεργίας, απασχόλησης των νέων, η «νησιωτικότητα» και η «ορεινότητα», καθώς και με άλλα ειδικά χαρακτηριστικά, που να αποτυπώνουν ακριβέστερα την πραγματική κατάσταση των Περιφερειών. Για να αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά οι ανάγκες των πολιτών», τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής Δωδεκανήσου.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου