Ειδήσεις

Στο 38% η πιθανότητα διάσπασης της ευρωζώνης σύμφωνα με έρευνα επενδυτών

Στο 38% διαμορφώνεται, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας σε επενδυτές, η πιθανότητα διάσπασης της ευρωζώνης σε 12 μήνες, όπως αναφέρει το Reuters.

Οι εκτιμήσεις των επενδυτών για την διάσπαση της ευρωζώνης έχουν διαμορφωθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, σύμφωνα με σημερινή έρευνα, ακόμη και μετά από την συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της στην ευρωζώνη.

Ο sentix Euro Break-Up Index (EBI) διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2013, με το 38% των ερωτηθέντων να αναμένει τη διάσπαση της ένωσης στους επόμενους 12 μήνες, σε σχέση με το 24,3% τον Ιανουάριο.

Η τρέχουσα έρευνα διενεργήθηκε στο διάστημα 26-28 Φεβρουαρίου, μεταξύ 980 (κυρίως Γερμανούς) θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές.

«Το νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα δεν φαίνεται να είναι πειστικό, αλλά μια έξοδος της χώρας από το ευρώ είναι πλέον βέβαιο πως θα είναι ένα μόνιμο θέμα μεταξύ των επενδυτών για τους επόμενους μήνες», αναφέρει ο Sebastien Wanke, ανώτερος αναλυτής του δείκτη.

Οι προσδοκίες ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ στον επόμενο χρόνο αυξήθηκαν στο 37,1% από το 22,5%. Δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων στα μέσα Φεβρουαρίου έδινε μία στις τέσσερις πιθανότητες να εγκαταλείψει η Ελλάδα την ευρωζώνη το 2015.

Ο δείκτης (ΕΒΙ) διαμορφώθηκε στο 73% τον Ιούλιο του 2012 και το χαμηλότερο επίπεδο ήταν στο 7,6% τον Ιούλιο του 2014. Η τελευταία φορά που το ποσοστό ήταν τόσο υψηλό, ήταν μετά από τις αδιέξοδες εκλογές στην Ιταλία και μια τραπεζική κρίση στην Κύπρο που οδήγησε στη διάσωσή της.

Πηγή:www.capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου