Με την προοπτική να κλείσει άμεσα η πρόχειρη δομή στα παλαιά σφαγεία (κοντά στο λιμάνι της Ακαντιάς) που λειτουργεί ως κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, σταμάτησε την περασμένη Πέμπτη η σίτιση των 23 φιλοξενούμενων προσφύγων και παράτυπων μεταναστών.
Όπως δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους ο εθελοντής κ. Ντίνος Μαντικός, που στηρίζει με τις υπηρεσίες του την προσπάθεια και την λειτουργία της δομής: «Αυτές τις ημέρες, φιλοξενούνται στην δομή 23 άτομα –άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Οι εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ δεσμεύτηκαν και πριν από τα Χριστούγεννα σε συνάντηση που είχαμε όλοι μαζί με την παρουσία του δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, ότι θα αναλάβουν να τους μεταφέρουν σε σπίτια ή σε ξενοδοχεία. Αρχικά, μας είπαν ότι η δομή θα άλλαζε θέση. Ωστόσο, το κέντρο αυτό προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, έγινε για να φιλοξενούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες για 48 ώρες μέχρι να λάβουν οι αρχές τα δαχτυλικά τους αποτυπώματα κ.λπ. Σήμερα που μιλάμε, έχουμε κλείσει 29 μήνες και ό,τι κάνουμε είναι σε εθελοντικό επίπεδο. Ο χώρος αυτός, δεν προσφέρεται πλέον για φιλοξενία και με δεδομένο ότι οι συνθήκες του κτηρίου δεν είναι οι κατάλληλες για να διαμένουν εκεί άνθρωποι. Γι αυτό κλείσαμε την κουζίνα και σταματήσαμε την σίτιση από την περασμένη Πέμπτη. Εμείς πάντως, τους είχαμε ειδοποιήσει όλους τους φορείς, τον δήμαρχο και την Ύπατη Αρμοστεία ότι θα γίνει αυτό στο τέλος του Ιανουαρίου» δήλωσε ο κ. Μαντικός.
Είναι γεγονός πάντως ότι από τον Αύγουστο του 2017, οι εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ είχαν δώσει σχετικές διαβεβαιώσεις πως τους υπάρχοντες πρόσφυγες και μετανάστες, θα τους μεταφέρουν σε σπίτια ή ξενοδοχεία και η δομή στα σφαγεία θα κλείσει.
«Την οριστική ημερομηνία θα την δώσει ο δήμαρχος. Εμείς ως εθελοντές, θα δώσουμε ό,τι μπορούμε στους ανθρώπους αυτούς. Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι γρήγορα θα δοθεί οριστική λύση. Κι εμείς ως εθελοντές, κουραστήκαμε και δεν μπορούμε πλέον να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας κάτω από αυτές τις συνθήκες…» δήλωσε ο κ. Μαντικός.
Να σημειωθεί πως επανειλημμένα ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα δεχτεί την δημιουργία hotspot στο νησί της Ρόδου ενώ δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι και τώρα, εάν θα υπάρξει κάποιο άλλο σημείο που θα λειτουργήσει ως κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
Οι φιλοξενούμενοι είναι 23 άτομα αυτή την στιγμή, ενώ πριν λίγες ημέρες σημειώθηκε πρόβλημα με μία οικογένεια, όπου ένας Παλαιστίνιος, φέρεται να επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, στον οποίο κατάφερε πολύ σοβαρά χτυπήματα στο πρόσωπο. Κατόπιν τούτου, ήρθαν στην Ρόδο εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας που αποφάσισαν να μην κινηθούν νομικά εναντίον του Παλαιστίνιου, ο οποίος ωστόσο διαθέτει τα απαραίτητα έγγραφα για να διαμένει στην χώρα μας με την σύζυγό του και το ανήλικο παιδί του.
Πάντως, επειδή οι εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας έχουν δηλώσει ότι θα αναλάβουν οι ίδιοι και θα φροντίσουν για την μεταφορά σε άλλο χώρο (ξενοδοχεία ή διαμερίσματα) των εναπομείναντων προσφύγων και παράτυπων μεταναστών που φιλοξενούνται στην δομή στα παλαιά σφαγεία, η δημοτική αρχή Ρόδου δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη ενημέρωση προς το παρόν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ