ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρελθόν σύντομα τα «σφαγεία» για πρόσφυγες και μετανάστες

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΠΑΛΙΑ ΣΦΑΓΕΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Με την προ­ο­πτική να κλείσει άμεσα η πρό­χειρη δομή στα παλαιά σφαγεία (κοντά στο λιμάνι της Ακα­ντιάς) που λει­τουρ­γεί ως κέντρο προ­σω­ρι­νής φιλο­ξε­νίας προ­σφύ­γων και μετα­να­στών, στα­μά­τησε την περα­σμένη Πέμπτη η σίτιση των 23 φιλο­ξε­νού­με­νων προ­σφύ­γων και παρά­τυ­πων μετα­να­στών.

Όπως δήλωσε χτες στους δημο­σιο­γρά­φους ο εθε­λο­ντής κ. Ντίνος Μαντι­κός, που στη­ρί­ζει με τις υπη­ρε­σίες του την προ­σπά­θεια και την λει­τουρ­γία της δομής: «Αυτές τις ημέρες, φιλο­ξε­νού­νται στην δομή 23 άτομα –άνδρες, γυναί­κες και παιδιά. Οι εκπρό­σω­ποι της Ύπατης Αρμο­στείας του ΟΗΕ δεσμεύ­τη­καν και πριν από τα Χρι­στού­γεννα σε συνά­ντηση που είχαμε όλοι μαζί με την παρου­σία του δημάρ­χου κ. Φώτη Χατζη­διά­κου, ότι θα ανα­λά­βουν να τους μετα­φέ­ρουν σε σπίτια ή σε ξενο­δο­χεία. Αρχικά, μας είπαν ότι η δομή θα άλλαζε θέση. Ωστόσο, το κέντρο αυτό προ­σω­ρι­νής φιλο­ξε­νίας προ­σφύ­γων και μετα­να­στών, έγινε για να φιλο­ξε­νούν τους πρό­σφυ­γες και τους μετα­νά­στες για 48 ώρες μέχρι να λάβουν οι αρχές τα δαχτυ­λικά τους απο­τυ­πώ­ματα κ.λπ. Σήμερα που μιλάμε, έχουμε κλείσει 29 μήνες και ό,τι κάνουμε είναι σε εθε­λο­ντικό επίπεδο. Ο χώρος αυτός, δεν προ­σφέ­ρε­ται πλέον για φιλο­ξε­νία και με δεδο­μένο ότι οι συν­θή­κες του κτηρίου δεν είναι οι κατάλ­λη­λες για να δια­μέ­νουν εκεί άνθρω­ποι. Γι αυτό κλεί­σαμε την κουζίνα και στα­μα­τή­σαμε την σίτιση από την περα­σμένη Πέμπτη. Εμείς πάντως, τους είχαμε ειδο­ποι­ή­σει όλους τους φορείς, τον δήμαρχο και την Ύπατη Αρμο­στεία ότι θα γίνει αυτό στο τέλος του Ιανουα­ρίου» δήλωσε ο κ. Μαντι­κός.

Είναι γεγονός πάντως ότι από τον Αύγου­στο του 2017, οι εκπρό­σω­ποι της Ύπατης Αρμο­στείας του ΟΗΕ είχαν δώσει σχε­τι­κές δια­βε­βαιώ­σεις πως τους υπάρ­χο­ντες πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες, θα τους μετα­φέ­ρουν σε σπίτια ή ξενο­δο­χεία και η δομή στα σφαγεία θα κλείσει.

«Την ορι­στική ημε­ρο­μη­νία θα την δώσει ο δήμαρ­χος. Εμείς ως εθε­λο­ντές, θα δώσουμε ό,τι μπο­ρούμε στους ανθρώ­πους αυτούς. Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι γρήγορα θα δοθεί ορι­στική λύση. Κι εμείς ως εθε­λο­ντές, κου­ρα­στή­καμε και δεν μπο­ρούμε πλέον να προ­σφέ­ρουμε τις υπη­ρε­σίες μας κάτω από αυτές τις συν­θή­κες…» δήλωσε ο κ. Μαντι­κός.

Να σημειω­θεί πως επα­νει­λημ­μένα ο κ. Φώτης Χατζη­διά­κος έχει ξεκα­θα­ρί­σει πως δεν θα δεχτεί την δημιουρ­γία hotspot στο νησί της Ρόδου ενώ δεν έχει διευ­κρι­νι­στεί μέχρι και τώρα, εάν θα υπάρξει κάποιο άλλο σημείο που θα λει­τουρ­γή­σει ως κέντρο προ­σω­ρι­νής φιλο­ξε­νίας προ­σφύ­γων και μετα­να­στών.

Οι φιλο­ξε­νού­με­νοι είναι 23 άτομα αυτή την στιγμή, ενώ πριν λίγες ημέρες σημειώ­θηκε πρό­βλημα με μία οικο­γέ­νεια, όπου ένας Παλαι­στί­νιος, φέρεται να επι­τέ­θηκε με σφο­δρό­τητα κατά εκπρο­σώ­που της Ύπατης Αρμο­στείας του ΟΗΕ, στον οποίο κατά­φερε πολύ σοβαρά χτυ­πή­ματα στο πρόσωπο. Κατόπιν τούτου, ήρθαν στην Ρόδο εκπρό­σω­ποι της Ύπατης Αρμο­στείας που απο­φά­σι­σαν να μην κινη­θούν νομικά ενα­ντίον του Παλαι­στί­νιου, ο οποίος ωστόσο δια­θέ­τει τα απα­ραί­τητα έγγραφα για να δια­μέ­νει στην χώρα μας με την σύζυγό του και το ανήλικο παιδί του.

Πάντως, επειδή οι εκπρό­σω­ποι της Ύπατης Αρμο­στείας έχουν δηλώσει ότι θα ανα­λά­βουν οι ίδιοι και θα φρο­ντί­σουν για την μετα­φορά σε άλλο χώρο (ξενο­δο­χεία ή δια­με­ρί­σματα) των ενα­πο­μεί­να­ντων προ­σφύ­γων και παρά­τυ­πων μετα­να­στών που φιλο­ξε­νού­νται στην δομή στα παλαιά σφαγεία, η δημο­τική αρχή Ρόδου δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη ενη­μέ­ρωση προς το παρόν.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.