Ειδήσεις

FT: Η τουρκική λίρα χτυπάει τον ελληνικό τουρισμό

Για σημαντικές επιπτώσεις της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας στην Ελλάδα κάνουν λόγω οι Financial Times.

“Ας ξεκινήσουμε με την άμεση επίπτωση της τουρκικής κρίσης στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Ο αντίκτυπος δεν είναι τόσο μεγάλος σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά είναι σημαντικός για αυτές τις δύο χώρες. Η βασική τους βιομηχανία, ο τουρισμός ανταγωνίζεται ευθέως τον τουρκικό. Οι Έλληνες και οι Κύπριοι έχουν περάσει πολλά για να βελτιώσουν την ανταγωνιστική τους θέση μέσω μειώσεων στους μισθούς και στις τιμές. Η ανάκαμψη του τουρισμού είναι ένα από τα ελάχιστα φωτεινά σημεία των οικονομιών τους που βρίσκονται ακόμη σε ύφεση. Αυτό όμως, τελειώνει με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας. Όποιος τουρίστας θέλει να κατευθυνθεί στην ανατολική Μεσόγειο θα διαπιστώσει ότι η Τουρκία είναι πολύ φθηνότερη”, τονίζει η εφημερίδα.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times “ο λόγος είναι, βεβαίως, ότι αυτές οι δύο χώρες έχουν κολλήσει με την ενίσχυση του ευρώ. Η σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία -εμπορικά σταθμισμένη έναντι όλων των άλλων νομισμάτων αφού ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός- ενισχύθηκε κατά 1,7% τον Δεκέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών. Πιθανότατα ενισχύθηκε περαιτέρω τον Ιανουάριο. Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί σε μία οικονομία στα πρόθυρα του αποπληθωρισμού είναι μία συναλλαγματική κρίση στη γειτονιά της. Κι αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και συνολικά για την ευρωζώνη”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου