Τοπικές Ειδήσεις

Ρόδος: Απάτη μέσω email για δήθεν επιστροφή φόρου

Ενας 27χρονος υπήκοος Αλβανίας είναι το δεύτερο θύμα στο νησί της Ρόδου της διαβόητης πλέον ηλεκτρονικής απάτης τύπου phishing με την δήθεν επιστροφή φόρου από την ΑΑΔΕ.
Ο 27χρόνος δέχθηκε την 1η Ιανουαρίου 2023 και ώρα 18.13 μήνυμα κειμένου από αποστολέα που προσομοίαζε στο GOV.GR που ανέφερε τα εξής:
«Εκδόθηκε η επιστροφή φόρου σας: https://cutt.lv/n2vi0uY ».
Ο υπερσύνδεσμος οδηγούσε σε μία ιστοσελίδα πανομοιότυπη του www.gov.gr. Εκεί κλήθηκε να επιλέξει σε ποια τράπεζα επιθυμεί να κατατεθεί η επιστροφή φόρου και επέλεξε την Εθνική Τράπεζα.
Στο επόμενο βήμα ζητήθηκε να καταχωρήσει όνομα του χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού στην Εθνική Τράπεζα.
Στη συνέχεια, την 18:48 ώρα έλαβε μήνυμα κειμένου με αποστολέα την Ι-BANK που τον ενημέρωνε ότι μία συσκευή Apple iPhone συνδέθηκε στην εφαρμογή NBG MOBILE BANKING.
Ακολούθως διαπίστωσε ότι έγιναν τρεις κινήσεις στο λογαριασμό του, τις οποίες δεν είχε πραγματοποιήσει ο ίδιος και συγκεκριμένα:
-Αγορά 1.500 ευρώ από το Fighgift,
-Αγορά 1.000 ευρώ από το Fighgift και
-Μεταφορά 115 ευρώ σε λογαριασμό αλλοδαπού.
Θυμίζουμε ότι μια 78χρονη ημεδαπή κατήγγειλε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου την 16η Δεκεμβρίου 2022 ότι την 5η Δεκεμβρίου 2022 δέχθηκε κλήσεις από ελληνικό κινητό τηλέφωνο και συνομίλησε με άγνωστο άτομο, ο οποίος συστήθηκε ως υπάλληλος της ΔΟΥ.
Της ανέφερε ότι είχε επιστροφή φόρου ύψους 27.000 ευρώ, πλην όμως, για να γίνει η επιστροφή θα έπρεπε να καταθέσει σε δύο λογαριασμούς το χρηματικό ποσό των 8.640 ευρώ.
Για το λόγο αυτό το θύμα κατέθεσε στα ΕΛ.ΤΑ. Ρόδου σε λογαριασμό ημεδαπού που της υπέδειξε το χρηματικό ποσό των 3.520 ευρώ και σε κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας 5.120 ευρώ σε άλλο ημεδαπό δικαιούχο που ομοίως της υπέδειξε ο δράστης.
Στη συνέχεια αντιλήφθηκε την απάτη και διέκοψε την επικοινωνία μαζί του.
Η ΑΑΔΕ έχει εκδώσει ανακοίνωση που προειδοποιεί τους φορολογούμενους για το κακόβουλο λογισμικό.
Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει, το email που θα σας έρθει, θα σας προτρέπει να «κάνετε κλικ» σε έναν σύνδεσμο για να «υποβάλετε αίτηση» για την επιστροφή φόρου. Φυσικά, αυτό το λινκ δεν πρέπει να το ανοίξετε, ενώ πρέπει να ακολουθήσετε ακόμα δύο βήματα για την προστασία σας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ:
«Παρακαλούμε λάβετε υπόψη ότι συνεχίζονται οι κακόβουλες ενέργειες παραπλανητικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, με παραποίηση λογοτύπων της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr, που αναγράφουν ότι η Εφορία σας ενημερώνει πως δικαιούστε επιστροφή φόρου και σας προτρέπουν «να κάνετε κλικ για να υποβάλετε αίτηση επιστροφής».
Εφιστούμε εκ νέου την ιδιαίτερη προσοχή σας, καθώς πρόκειται για απόπειρα εξαπάτησης μέσω παραποίησης εικόνας και στοιχείων.
Για την προστασία σας:
ΜΗΝ επιλέξετε τυχόν προτεινόμενο σύνδεσμο (link)
ΜΗΝ ανοίξετε κανένα συνημμένο αρχείο του μηνύματος
Διαγράψετε ΑΜΕΣΩΣ το μήνυμα, καθώς είναι πλαστό και περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο.
Χαρακτηριστικό της απόπειρας εξαπάτησης είναι η παραλλαγή των μηνυμάτων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εμφανή λάθη στη χρήση της ελληνικής γλώσσας.
Επίσης, στις περιπτώσεις εξαπάτησης μέσω mail, ενώ το μήνυμα φαίνεται να αποστέλλεται από κρατική υπηρεσία (πχ. από @aade.gr ή @gov.gr), ο πραγματικός αποστολέας είναι άγνωστη ηλεκτρονική διεύθυνση, συνήθως στην αλλοδαπή.
Συνιστούμε να είστε επιφυλακτικοί και να ελέγχετε με πολλή προσοχή παρόμοια παραπλανητικά μηνύματα ή sms που τυχόν λάβετε στο μέλλον».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου