Τοπικές Ειδήσεις

Ευεργετικές οι βροχοπτώσεις στα Δωδεκάνησα, το έτος 2019 – Πού έσπασαν ρεκόρ

Μία πολύ καλή χρονιά από πλευράς βροχοπτώσεων ήταν το 2019 για τα Δωδεκάνησα, καθώς είτε έσπασαν ρεκόρ είτε οι βροχοπτώσεις αγγίζουν πολύ υψηλά ποσοστά, βοηθώντας στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας που έχει ταλαιπωρήσει τα νησιά, και κυρίως τη Ρόδο στα τελευταία χρόνια που το νησί δοκιμάστηκε σημαντικά.
Το 2019, παρ’ ότι η νεροποντή της 25ης Νοεμβρίου προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στη Ρόδο και σημαντικές καταστροφές, οι ευεργετικές βροχοπτώσεις βοήθησαν σημαντικά στην ενίσχυση των υδροφόρων οριζόντων.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της διαδικτυακής ομάδας “ΚΥΚΛΩΝΑΣ ΡΟΔΟΥ” κ. Γιάννη Μανωλά, η βροχόπτωση στον Εμπωνα της Ρόδου έσπασε ρεκόρ 30ετίας με 1.558,4 mm, ρεκόρ ετών κατέγραψε και ο σταθμός που είναι εγκατεστημένος στη Λίνδο με 993.4 mm ενώ στην πόλη της Ρόδου με 1.197,8 mm για λίγα χιλιοστά δεν καταρρίφθηκε το ρεκόρ.
Από τα αξιοσημείωτα είναι ότι ενώ καταγράφονται ρεκόρ σε άλλα σημεία του νησιού, στον σταθμό της Κατταβιάς με μόλις 376.0 mm, καταγράφηκε ένα από τα χειρότερα ποσοστά, δοκιμάζοντας τις αντοχές των αγροτών.
Σύμφωνα με τους σταθμούς που είναι εγκατεστημένοι στη Ρόδο και στα γύρω νησιά, τα ποσοστά βροχοπτώσεων για το 2019 διαμορφώνονται ως εξής:
– ΕΜΠΩΝΑΣ, 1.558,4 mm – έσπασε ρεκόρ και πρόκειται για την καλύτερη μέτρηση τριών δεκαετιών και ακολουθούν:
– ΡΟΔΟΣ ΠΟΛΗ, 1.197,8 mm – το ρεκόρ δεν έσπασε για μόλις λίγα χιλιοστά, όμως είναι ένα από τα καλύτερα των τελευταίων πολλών ετών.
– ΛΙΝΔΟΣ, 993.4 mm – πρόκειται για ρεκόρ αρκετών ετών
– ΚΩΣ, 906.4 mm – ένα από τα καλύτερα ποσοστά των τελευταίων ετών
– ΠΑΤΜΟΣ, 807.8 mm – ένα από τα καλύτερα ποσοστά των τελευταίων ετών
– ΝΙΣΥΡΟΣ, 672.8 mm – δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης καθώς δεν υπάρχουν δεδομένα των τελευταίων ετών
– ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ, 637.4 mm – ομοίως δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης καθώς δεν υπάρχουν δεδομένα των τελευταίων ετών
– ΚΑΛΥΜΝΟΣ, 662.4 mm – σε υψηλά επίπεδα ο υετός και στο νησί των σφουγγαράδων
– ΚΑΣΟΣ, 430.6 mm – σε χαμηλά επίπεδα ο υετός του νησιού
– ΚΑΤΤΑΒΙΑ, 376.0 mm – πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά της νότιας Ρόδου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τον μήνα Ιανουάριο 2019 έπεσαν στην πόλη της Ρόδου 350mm βροχής, σε σχέση με μόλις 74 τον αντίστοιχο μήνα του 2018! Να σημειωθεί ότι καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους 2016 στην πόλη της Ρόδου είχαν πέσει μόλις 313,4 mm βροχής, σχεδόν τα μισά απ΄όσα έπεσαν μόνο στη διάρκεια του ενιαμήνου του 2019.
Το ευχάριστο είναι πως έπειτα από μακροχρόνια περίοδο ξηρασίας, ενεργοποιήθηκαν πηγές και ποτάμια που, γεγονός που χαρακτηρίζεται καλός οιωνός για την επάρκεια σε νερό κατά την νέα τουριστική περίοδο, που οι ανάγκες αυξάνονται κατακόρυφα αλλά και για όσους ασχολούνται με την γεωργία, που δοκιμάστηκαν στα τελευταία χρόνια.
Να σημειωθεί ότι στη Ρόδο, με τη συνδρομή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Ινστιτούτου Περιβάλλοντος, είναι εγκατεστημένοι τέσσερις σταθμοί. Ο ένας σταθμός μέτρησης βρίσκεται στην πόλη της Ρόδου, ο δεύτερος στον Εμπωνα, ο τρίτος στην Λίνδο και ο τέταρτος στην Κατταβιά. Η εφαρμογή αναζήτησης δεδομένων χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου