ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Ένταξη των νησιών του Β. Αιγαίου στο προκαταρκτικό Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΑΔΜΗΕ

Στο προ­κα­ταρ­κτικό Δεκα­ε­τές Πρό­γραμμα Ανά­πτυ­ξης (ΔΠΑ) του Ανε­ξάρ­τη­του Δια­χει­ρι­στή Μετα­φο­ράς Ηλε­κτρι­κής Ενέρ­γειας για τα έτη 2021-2030 εντάσ­σε­ται η δια­σύν­δεση των Νησιών του Βορείου Αιγαίου, ολο­κλη­ρώ­νο­ντας το φάσμα των σχε­δια­ζό­με­νων νησιω­τι­κών δια­συν­δέ­σεων σε ορί­ζο­ντα δεκα­ε­τίας. Ειδι­κό­τερα, ο ΑΔΜΗΕ προωθεί την υλο­ποί­ηση του έργου δια­σύν­δε­σης των Νησιών του Βορείου Αιγαίου παράλ­ληλα με το έργο δια­σύν­δε­σης των Δωδε­κα­νή­σων, συνο­λι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 935 εκατ. ευρώ και 1,477 δισ. ευρώ αντί­στοιχα, σε τρεις επι­μέ­ρους φάσεις:

· H Α΄ Φάση περι­λαμ­βά­νει τις δια­συν­δέ­σεις ΚΥΤ Κορίνθου-Κω, Κω-Ρόδου, ΚΥΤ Ν. Σάντας-Λήμνου, Λήμνου-Λέσβου, με ορί­ζο­ντα ολο­κλή­ρω­σης το 2027.

· Η Β΄ Φάση περι­λαμ­βά­νει τις δια­συν­δέ­σεις ΚΥΤ Αλιβερίου-Σκύρου, Λέσβου-Χίου, Κω-Σάμου και Ρόδου-Καρπάθου, με ορί­ζο­ντα ολο­κλή­ρω­σης το 2028.

· Η Γ΄ Φάση περι­λαμ­βά­νει το κλεί­σιμο των δια­συν­δε­τι­κών βρόχων με τις δια­συν­δέ­σεις Λέσβου-Σκύρου και Χίου-Σάμου, με ορί­ζο­ντα ολο­κλή­ρω­σης το 2030.

Το ΔΠΑ 2021-2030, συνο­λι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 4,4 δισ. ευρώ, περι­λαμ­βά­νει, επίσης, την ολο­κλή­ρωση των ηλε­κτρι­κών δια­συν­δέ­σεων της Κρήτης και των Κυκλά­δων, έργα ενί­σχυ­σης του βρόχου των Ιονίων Νήσων, την ολο­κλή­ρωση της επέ­κτα­σης του Συστή­μα­τος 400 kV στην Πελο­πόν­νησο, την ενί­σχυση του Συστή­μα­τος 400 kV στην περιοχή της Ανα­το­λι­κής Μακε­δο­νίας και της Θράκης και τη διεύ­ρυνση των διεθνών δια­συν­δέ­σεων, μεταξύ άλλων.

Διε­θνείς Δια­συν­δέ­σεις: Το νέο ΔΠΑ προ­βλέ­πει την κατα­σκευή της δεύ­τε­ρης δια­συν­δε­τι­κής γραμμής μεταξύ των Συστη­μά­των Ελλάδας και Βουλ­γα­ρίας. Η νέα δια­σύν­δεση 400 kV απο­τε­λεί σημα­ντικό έργο πανευ­ρω­παϊ­κού ενδια­φέ­ρο­ντος και ανα­μέ­νε­ται να εντα­χθεί στο Ευρω­παϊκό Σύστημα στις αρχές του 2023. Επι­πλέον, εξε­τά­ζε­ται η ανα­βάθ­μιση των υφι­στά­με­νων και η ανά­πτυξη νέων δια­συν­δέ­σεων με τα γει­το­νικά Συστή­ματα Βόρειας Μακε­δο­νίας και Τουρ­κίας αντί­στοιχα. Για το σκοπό αυτό, στο προ­σε­χές διά­στημα θα εκπο­νη­θούν οι σχε­τι­κές μελέτες σκο­πι­μό­τη­τας για την επιλογή των έργων που θα προ­τα­θούν για να συμπε­ρι­λη­φθούν στο Δεκα­ε­τές Πρό­γραμμα Ανά­πτυ­ξης του ENTSO-E και τα αντί­στοιχα Εθνικά Προ­γράμ­ματα Ανά­πτυ­ξης.

Διείσ­δυση ΑΠΕ: Με την ολο­κλή­ρωση των προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νων έργων του νέου ΔΠΑ, δια­μορ­φώ­νε­ται ένα Σύστημα Μετα­φο­ράς Ηλε­κτρι­κής Ενέρ­γειας το οποίο θα είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες των νέων στόχων που θέτει το Εθνικό Σύστημα για την Ενέρ­γεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για το 2030, σε συν­δυα­σμό με την αλλαγή της σύν­θε­σης του μείγ­μα­τος παρα­γω­γής και την ένταξη νέων συστη­μά­των απο­θή­κευ­σης.

Ο Πρό­ε­δρος και Διευ­θύ­νων Σύμ­βου­λος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανου­σά­κης δήλωσε σχετικά: «Το Δεκα­ε­τές Πρό­γραμμα Ανά­πτυ­ξης 2021-2030 περι­λαμ­βά­νει για πρώτη φορά τα Νησιά Βορείου Αιγαίου, καλύ­πτο­ντας τη νησιω­τική Ελλάδα σε όλο το γεω­γρα­φικό της εύρος. Το νέο ΔΠΑ παρου­σιά­ζει σημα­ντικά περι­βαλ­λο­ντικά οφέλη και θέτει τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις για αύξηση του μερι­δίου ΑΠΕ στην ηλε­κτρο­πα­ρα­γωγή, σύμφωνα με τους στόχους του εθνικού ενερ­γεια­κού σχε­δια­σμού. Ταυ­τό­χρονα, ο Δια­χει­ρι­στής παρα­κο­λου­θεί στενά τις ενερ­γεια­κές εξε­λί­ξεις στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και, σε συνερ­γα­σία με τον EΝTSO-E, σχε­διά­ζει νέες ηλε­κτρι­κές δια­συν­δέ­σεις με στόχο να συμ­βάλ­λει στην ολο­κλή­ρωση της ενιαίας ευρω­παϊ­κής αγοράς ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας. Σε επίπεδο υλο­ποί­η­σης, ο ΑΔΜΗΕ προχωρά τα έργα χωρίς καθυ­στε­ρή­σεις και αξιο­ποιεί στο μέγιστο τους δια­θέ­σι­μους πόρους του με στόχο την ακόμη μεγα­λύ­τερη επι­τά­χυνση των ηλε­κτρι­κών δια­συν­δέ­σεων της χώρας».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.