Ειδήσεις

Πάνω από 1 εκατ. χρυσές λίρες πούλησαν οι Έλληνες τη 10ετία της κρίσης

Στον αντίποδα 737.000 χρυσές λίρες αγοράστηκαν με «καπέλο» 16,4%.

Στο ασφαλές καταφύγιο του χρυσού, όπως θεωρείται ο “βασιλιάς των μετάλλων”, μέσω της αγοράς και πώλησης του, από υποκαταστήματα της Τράπεζας της Ελλάδος (χρυσά νομίσματα, χρυσό σε πλάκες και χρυσές λίρες) στράφηκαν τη δεκαετία της κρίσης (2009-2018) αρκετές χιλιάδων Ελλήνων εκτινάσσοντας στα ύψη το εμπόριο χρυσού μαζί με τις αγοραπωλησίες τιμαλφών (με ενέχυρο)από τα γνωστά στο παρελθόν  σαράφικα (καταστήματα αργυροχρυσοχοϊας, κ.λ.π.).

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος στη δεκαετία της οικονομικής κρίσης (2009-2018) αγοράστηκαν από το κεντρικό της κατάστημα στην Πανεπιστημίου 737.317 χρυσές λίρες, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα πωλήθηκαν σε 17 καταστήματα που διατηρεί σε όλη τη χώρα 1.082.463 χρυσές λίρες.

Η εμπορική πολιτική της κεντρικής τράπεζας, όσον αφορά τις αγοραπωλησίες χρυσού, λειτούργησε ωστόσο σε βάρος των αγοραστών και λιγότερο των πωλητών χρυσών λιρών… Αιτία το γεγονός η τεράστια ψαλίδα μεταξύ της καθημερινής διεθνούς αξίας του πολύτιμου μετάλλου ανά ουγκιά και της αγοράς η πώλησής του από την κεντρική τράπεζα της Ελλάδος σε ενδιαφερόμενους πωλητές η αγοραστές χρυσού… έτσι όσοι πούλησαν χρυσές λίρες με βάση το δελτίο τιμών της τράπεζας της Ελλάδος τις πωλούσαν κατά 3,55% κάτω από τη πραγματική τους διεθνή αξία, ενώ όσοι αγόρασαν χρυσές λίρες τις πλήρωσαν με “καπέλο” (sprend) 16,4%, ενώ αντίστοιχα το “καπέλο” πριν από την κρίση ήταν περίπου 10%.Ετσι το μόνο που απομένει στους αγοραστές των χρυσών λιρών είναι να προσδοκούν άνοδο της διεθνούς αξίας του χρυσού ώστε να αποσβέσουν το κόστος κτήσης… Αντίστοιχα το sprend (καπέλο) αγοράς χρυσού (εάν επρόκειτο για χρυσό σε φυσική μορφή) ήταν την περίοδο της οικονομικής κρίσης  στο 13%.

πηγή newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου