Τοπικές Ειδήσεις

Τα ακριβά εισιτήρια στερούν τουρίστες από τη Ρόδο!

Η Ρόδος μπορεί να ετοιμάζεται να φορέσει τα γιορτινά της αλλά δεν περιλαμβάνεται στους αγαπημένους προορισμούς των Ελλήνων τουριστών για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και ο βασικότερος λόγος είναι τα ακριβά αεροπορικά εισιτήρια που καθιστούν σχεδόν απαγορευτικές τις μετακινήσεις προς και από το νησί μας.
Οι μεμονωμένοι ταξιδιώτες που επιλέγουν τη Ρόδο ή άλλα νησιά της Δωδεκανήσου δεν επαρκούν για να κάνουν τη διαφορά, όπως είναι οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σε μια περίοδο που οι Ελληνες τουρίστες θα μπορούσαν να τονώσουν την τοπική αγορά. Όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, ικανοποιητικά νούμερα στις αφίξεις εσωτερικού τουρισμού, τα Δωδεκάνησα έχουν να καταγράψουν πάνω από μια δεκαετία.

Ο κυριότερος λόγος είναι τα ακριβά αεροπορικά και πλέον και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, που καθιστούν απαγορευτικό κυρίως για οικογένειες, το ταξίδι προς τη Ρόδο από τα μεγάλα αστικά κέντρα απ΄όπου οι κάτοικοι ψάχνουν ευκαιρία να αποδράσουν όχι μόνο για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, αλλά και τα τριήμερα που αξιοποιούν για ανάπαυλα από την απαιτητική καθημερινότητα.
Η εορταστική περίοδος, αποτελεί μια καλή ευκαιρία για απόδραση κυρίως για τους κατοίκους των αστικών κέντρων. Η απόφαση λαμβάνεται κυρίως με βάση τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, αφού τα πλοία δεν ενδείκνυνται ως μέσο μεταφοράς όταν η διάρκεια των διακοπών είναι μικρότερη της μιας εβδομάδας και υπό τον φόβο του ενδεχόμενου απαγορευτικού απόπλου, λόγω των πολλών ωρών που απαιτούνται για να φτάσει κανείς από τον Πειραιά σε ένα από τα νησιά της Δωδεκανήσου.
Τρεις περίπου εβδομάδες πριν από την γιορτή των Χριστουγέννων, οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων είναι ήδη απαγορευτικές, όχι μόνο για μια μέση τετραμελή οικογένεια, η οποία χρειάζεται κάτι παραπάνω από έναν… βασικό μισθό για να ταξιδέψει στα νησιά μας αλλά ακόμα και για ένα ζευγάρι, αφού θα πρέπει να συνυπολογίσουν και τις μεγάλες οικονομικές υποχρεώσεις που συνοδεύουν την εορταστική περίοδο.
Σε μείζον θέμα ανάγεται επίσης και η μετακίνηση των φοιτητών από και προς τη Ρόδο για την περίοδο των εορτών, των εκπαιδευτικών και γενικότερα των δημοσίων υπαλλήλων που υπηρετούν στο νησί μας και επιθυμούν να ταξιδέψουν για να περάσουν τις γιορτές με αγαπημένα τους πρόσωπα. Τα έξοδα της μετακίνησης είναι δυσβάστακτα για τον οικογενειακό προϋπολογισμό είτε πρόκειται για αεροπορικά, είτε για ακτπλοϊκά εισιτήρια που και αυτά στην περίοδο των εορτών εκτοξεύονται στα ύψη ακόμα και για τις λεγόμενες «οικονομικές» θέσεις. Αν κάποιος επιλέξει καμπίνα για να αντέξει το δρομολόγιο της άγονης -και όχι μόνο- γραμμής, τότε μπορεί το κόστος να ξεπεράσει ακόμα και αυτό των αεροπορικών εισιτηρίων.
Το παράδοξο πάντως είναι ότι με λιγότερα χρήματα μπορείς να μεταβείς από την πρωτεύουσα σε δημοφιλείς προορισμούς του εξωτερικού όπως η Ιταλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και η Ισπανία.
Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι στη σύγκριση… η Ρόδος βγαίνει πολλαπλώς χαμένη ως προορισμός εσωτερικού τουρισμού, αφού καθίσται ασύμφορη. Με λιγότερα χρήματα, μπορεί κανείς να ταξιδέψει στο εξωτερικό και να απολαύσει τις ολιγοήμερες διακοπές του Πάσχα.
Η διαμορφωθείσα κατάσταση στις τιμές των εισιτηρίων και στις περιορισμένες επιλογές των νησιωτών, γεννούν πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο που διαμορφώνονται.
Οσοι δε επιβάλλεται να ταξιδέψουν άμεσα προς και από την Αθήνα είτε για ιατρικούς είτε για επαγγελματικούς λόγους, είτε για προσωπικούς λόγους στους οποίους δεν εισχωρεί μακροχρόνιος προγραμματισμός, καλούνται να καταβάλουν ακόμα και τα διπλάσια απ΄ό,τι κάποιος που έχει τη δυνατότητα προγραμματισμού.
Αξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός, πώς είναι δυνατόν να κοστίζει φθηνότερα μια πτήση που διαρκεί περισσότερες ώρες, που στις περισσότερες περιπτώσεις περιλαμβάνει και γεύμα και που προσγειώνεται επίσης σε διεθνή αεροδρόμια.
Οι εταιρείες που εκτελούν δρομολόγια από την Αθήνα προς τη Ρόδο, ακολουθούν την ίδια οικονομική πολιτική, χωρίς να λαμβάνεται καν υπ΄όψη η περιβόητη νησιωτικότητα που πλέον έχει απωλέσει κάθε έννοια και κάθε υπόσταση, όταν για να ταξιδέψει ένας νησιώτης πρέπει να καταβάλει μισό τουλάχιστον μισθό.
Από μια έρευνα της «δ» μέσω μεγάλης πλατφόρμας αναζήτησης πτήσεων, την στιγμή που ο κάτοικος ή ο επισκέπτης της Ρόδου καλείται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μεταβεί ή να αναχωρήσει από το νησί, ο επιβάτης με αφετηρία την Αθήνα έχει την ευκαιρία για το ίδιο χρονικό διάστημα με λιγότερα ή και περίπου τα ίδια χρήματα να ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Pantelis Presviris    02.12.2023 21:25

    Ανέκαθεν η Ροδος ήταν Ο ακριβοτερος προορισμος ανά την Ελλαδα

  • Pantelis Presviris    02.12.2023 21:23

    Ανεκαθεν η Ροδος ηταν ο ακριβοτερος ανά την Ελλαδα

Σχολιασμός άρθρου