Ειδήσεις

Θετικά μηνύματα για το επόμενο καλοκαίρι από Βρετανία και TUI-Μειώθηκε η εποχικότητα

Οι αεροπορικές αφίξεις Οκτωβρίου από το εξωτερικό κατέγραψαν αύξηση +30,8% στα Περιφερειακά Αεροδρόμια και +13,5% στην Αθήνα. Αυξημένες κατά 20% αναμένονται οι προκρατήσεις από Βρετανία. Αυξάνει την παρουσία της η TUI.

Μείωση της εποχικότητας του τουριστικού ρεύματος βλέπει ο ΣΕΤΕ πίσω από τις αυξημένες αφίξεις Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Σε επισκόπηση που δημοσιοποίησε, σημειώνει ότι οι αεροπορικές αφίξεις Οκτωβρίου από το εξωτερικό στα κυριότερα αεροδρόμια κατέγραψαν αύξηση +30,8%(!) στα Περιφερειακά Αεροδρόμια και +13,5% στην Αθήνα ενώ για το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου οι αντίστοιχες μεταβολές είναι +9% και +8,3%.

Οι σημαντικά υψηλότερες αφίξεις Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου υποδηλώνουν και μια μείωση της εποχικότητας, προσθέτει.
Αλλωστε, ταυτόχρονα, οι οδικές αφίξεις κατέγραψαν αύξηση +12,5% έναντι του περσινού Οκτωβρίου, περιορίζοντας τη συνολική μείωση για το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου στο οριακό -0,3%.

Με το κλείσιμο της σεζόν, μπορεί πλέον να αποτιμηθεί και το πλήγμα στα νησιά του Αιγαίου από το Προσφυγικό, αφού παρά τη γενική αύξηση, η Κως, η Σάμος και η Μυτιλήνη σημείωσαν σημαντική μείωση στις αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό στο δεκάμηνο (-11,2% ή -110 χιλιάδες επισκέπτες, – 23% ή -17 χιλιάδες και -57,3% ή -43 χιλιάδες αντίστοιχα).

Στις θετικές εξελίξεις για τον τουρισμό είναι και η αποτίμηση της World Travel Market (WTM 2016) που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια της οποίας τα μηνύματα ήταν θετικά για την Ελλάδα, με εκτιμήσεις για αύξηση των προκρατήσεων για το 2017 άνω του 20%.

Παρ’ όλ’ αυτά, επισημαίνει ο ΣΕΤΕ, σειρά αστάθμητων παραγόντων, όπως η εξέλιξη της ισοτιμίας της στερλίνας, η ισοτιμία δολαρίου σε σχέση με το ευρώ και οι απρόβλεπτες εξελίξεις στη βρετανική και παγκόσμια οικονομία, κάνουν ιδιαίτερα επισφαλή την τελική εκτίμηση της καταναλωτικής συμπεριφοράς των Βρετανών τουριστών για το 2017.

Επισημαίνεται ότι η TUI ανακοίνωσε σημαντική αύξηση των ξενοδοχείων με τα οποία θα συνεργαστεί στην Ελλάδα την επόμενη σεζόν. Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη αποτελούν οι νέες σχεδιαζόμενες αεροπορικές συνδέσεις της Κω με Ανόβερο, Νυρεμβέργη, Στουτγάρδη και Βασιλεία, που αναμένεται να αντισταθμίσουν σε μεγάλο βαθμό τη μείωση δρομολογίων προς το νησί που ανακοίνωσε η Ryanair το περασμένο καλοκαίρι.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου