Ειδήσεις

Πακέτο 4,2 δισ. ευρώ μέτρα ζητά το ΔΝT

“Πακέτο” μέτρων 4,2 δισ. ευρώ ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά το 2018 για να κλείσει το δημοσιονομικό “κενό” εάν δεν υπάρξει συμφωνία για χαμηλότερα πλεονάσματα ή κάλυψη της απόστασης μέσα από το χρέος, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

“Καμία κυβέρνηση δεν θα δεχόταν τέτοιο πακέτο” που περιλαμβάνει μείωση αφορολογήτου στα 5000-6000 ευρώ και μείωση συντάξεων, ανέφεραν.

Παραδέχτηκαν ότι η Ελλάδα δεν έχει πολλούς συμμάχους για τη μείωση πλεονασμάτων το 2019-20 και εκτίμησαν ότι θα γίνει νέα διαπραγμάτευση για τα πλεονάσματα όταν τελειώσει ο εκλογικός κύκλος στην Ευρώπη το 2018.

Κατέστησαν σαφές ότι “η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί νομοθέτηση μέτρων τώρα”, ούτε όμως και πολιτική συμφωνία από τώρα για μέτρα που θα ληφθούν το 2019.

Μίλησαν για συμβιβασμό που να μπορεί να συζητηθεί εάν είναι να υπάρξει συνολική συμφωνία για το χρέος και του ΔΝΤ, ο οποίο όμως θα περιέχει προσδιορισμό μέτρων αλλά όχι ποσοτικοποίηση τους.

Πιθανό νέο Eurogroup

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές εκτίμησαν ότι είναι πιθανό να συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup στις 18 ή στις 20 Δεκεμβρίου, καθώς το καλύτερο σενάριο για τη συνάντηση αυτής της Δευτέρας, είναι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να φτάσουν σε συμφωνία κατά το 95% με την Ελλάδα και οι διαφορές με το ΔΝΤ να είναι μεγαλύτερες. Σε αυτό το σενάριο οι πηγές δίνουν πιθανότητα πάνω από 50% και εξηγούν ότι μπορεί να επιτευχθεί μια πρώτη συμφωνία πριν τα Χριστούγεννα, να ακολουθήσουν εφαρμοστικοί νόμοι και διατάξεις με στόχο τη συνολική συμφωνία τον Ιανουάριο.

Παράθυρο ανακατανομής κοινωνικών δαπανών

Απαντώντας σε ερώτημα για τις πιέσεις που δέχονται για μείωση συντάξεων από το ΔΝΤ, το οποίο τις θεωρεί υψηλές, οι ίδιες πηγές δεν απέκλεισαν, όχι τώρα, αλλά σε δύο χρόνια, να επανεξεταστεί το μείγμα και όχι το ύψος των κοινωνικών δαπανών με τη λογική ότι η φτώχεια στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη, για παράδειγμα, στα παιδιά από ό,τι στους υπερήλικες.

Εργασιακό

Οι κυβερνητικές πηγές επέμεναν στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για το εργασιακό (συλλογικές συμβάσεις με βάση τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ), ενώ χαρακτήρισαν “απαράδεκτη” την όποια προσπάθεια του ΔΝΤ και όχι μόνο να ξεπεραστεί αυτό το πλαίσιο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου