Ειδήσεις

Φ. Χατζηδιάκος & Μάνος Κόνσολας: «Ορος επιβίωσης για τους νησιώτες οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ»

Σε συστράτευση κάλεσε χθες ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος  όλους τους φορείς του νομού, αλλά και τους βουλευτές για να «κλείσει» το κεφάλαιο  της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ.

Σε δηλώσεις του  χθες ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος τόνισε πως το διοικητικό συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων είχε λάβει απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα. Κρίθηκε όμως ότι δεν θα έπρεπε να δημοσιοποιηθεί πριν την κατάληξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ  της κυβέρνησης και των δανειστών.
Ο δήμαρχος δήλωσε πως ήταν σωστή η κίνηση του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου να συγκαλέσει σύσκεψη για το θέμα, σε Ρόδο και Σύρο.
«Το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ έκανε δεκτό το αίτημα του κ. Δημήτρη Διακομιχάλη. Έτσι πήραμε την απόφαση για το θέμα  από την περασμένη Δευτέρα. Έκρινα όμως ότι  δεν θα έπρεπε να δημοσιοποιηθεί.  Την «κρατήσαμε»  μέχρι  και την Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου. Μετά  είδαμε δυστυχώς ότι  το οικονομικό επιτελείο βρήκε «σφαλιστές» πόρτες στο Παρίσι και διαπιστώσαμε,  πως γίνονταν  κάποιες κινήσεις, που ενδεχομένως να είχαν συνέπεια  την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ.  Θεωρούμε πως το ειδικό καθεστώς δεν είναι προνόμιο, αλλά το ελάχιστο αντιστάθμισμα  για τα μειονεκτήματα των νησιών. Ευημερούν κάποιοι αριθμοί στον τουρισμό, αλλά να μην θεωρούν κάποιοι πως τα νησιά είναι σε πιο πλεονεκτική θέση από άλλες περιοχές της χώρας. Και οι τροϊκανοί δεν είναι αυθεντίες στις εκτιμήσεις τους. Έχουν πέσει έξω σε προηγούμενες προτάσεις τους. Πρέπει να καταλάβουν πως όσο και να εξομοιωθούν  οι συντελεστές του ΦΠΑ, δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το έλλειμμα. Δεν είναι ευεργέτημα  οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ αλλά η  ελάχιστη ανταπόδοση αυτών που εισπράττονται από την περιοχή μας και πηγαίνουν στο κεντρικό ταμείο του  κράτους. Εκείνο που θα φέρει  αποτέλεσμα σε αυτή την επίθεση είναι η συνέργεια όλων μας. Για το  λόγο αυτό και με κοινό ψήφισμά μας,  ζητούμε από τους βουλευτές του νομού να μην κάνουν ουδεμία υποχώρηση για το συγκεκριμένο ζήτημα», δήλωσε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Την άποψη ότι οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ δεν είναι προνόμιο αλλά  όρος επιβίωσης για τους νησιώτες, εξέφρασε χθες ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μάνος Κόνσολας.
«Δεν είναι προνόμιο οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ  αλλά όρος επιβίωσης για τους νησιώτες. Είναι γνωστή  και εκφρασμένη η θέση μου για το θέμα», δήλωσε ο κ. Μάνος Κόνσολας.
Σε ερώτηση αν θα πειθαρχήσει  σε απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση του ειδικού καθεστώτος, ο κ. Κόνσολας δήλωσε:
«Δεν είναι η πρώτη φορά που έχει τεθεί θέμα πειθαρχίας. Γνωρίζετε πως στην κυβέρνηση αρκετές φορές   έχω γίνει δυσάρεστος.  Θέλω να είμαι χρήσιμος για τον  τόπο μου. Μέχρι την τελευταία ημέρα θα προσπαθήσω να προασπίσω τα συμφέροντα  των Δωδεκανησίων  που  με πολύ κόπο κτίσθηκαν  τις προηγούμενες δεκαετίες».
Την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο κατάργησης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ εξέφρασε  και η πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Νατάσα Βενετοκλή.
«Είμαστε κάθετα αντίθετοι στο θέμα αυτό.  Είναι κόκκινη γραμμή για την επιβίωση των νησιών  μας. Η κυβέρνηση έχει κάνει πολλές προσπάθειες και περάσαμε πολλούς σκοπέλους μέχρι τώρα. Θέλω να πιστεύω πως θα το ξεπεράσουμε και αυτό. Να γίνει αντιληπτό από όλους πως η νησιωτικότητα θα πρέπει να πάρει σάρκα και οστά. Στα νησιά ο τρόπος ζωής είναι διαφορετικός. Έχουμε συντάξει επιστολή την οποία  στέλνουμε στον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά ο οποίος γνωρίζει τις ανισότητες που δημιουργεί η νησιωτικότητα. Η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να μην υπάρξουν επώδυνες αλλαγές για τους νησιώτες», δήλωσε η κ. Ν. Βενετοκλή (σημ.: η επιστολή δημοσιεύεται στη σελ. 5).
Σε ερώτηση σχετικά με το τι θα πράξει η ΝΟΔΕ σε περίπτωση που η κυβέρνηση ενδώσει στις πιέσεις της τρόικας, η κ. Βενετοκλή δήλωσε:
«Αν  βρεθεί η χρυσή τομή μπορεί να μην μας επηρεάσει η όποια απόφαση. Πρέπει να δημιουργηθεί αρραγές Δωδεκανησιακό μέτωπο. Να κάνουμε ό,τι μπορούμε όλοι για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των νησιών μας».

Πλήγμα για τον τουρισμό
Στις καταστροφικές  συνέπειες που θα έχει η απόφαση για την αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Γιάννης Παπαβασιλείου,  που είχε συνάντηση χθες  με στελέχη του τουριστικού οργανισμού TUI.
Το θέμα αυτό θα αποτελέσει και αντικείμενο σύσκεψης που θα  πραγματοποιηθεί άμεσα στην  ΕΞΡ.
«Αυτό θα είναι το τελειωτικό κτύπημα για την ξενοδοχία. Θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των καταλυμάτων. Εμείς έχουμε  υπογράψει ήδη συμβόλαια στα οποία περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ. Δεν μπορούμε να προβούμε σε νέες χρεώσεις. Αν υλοποιηθεί η απόφαση θα λειτουργήσει σε βάρος των νησιών . Θα χαθεί η ανταγωνιστικότητα  της Δωδεκανήσου. Ελπίζουμε η κυβέρνηση  να  μην προχωρήσει σε αυτή την πράξη και να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ. Θα διαμαρτυρηθούμε έντονα.Το χειρότερο είναι πως  τα ξενοδοχεία της Ρόδου θα έχουν τεράστιες οικονομικές  απώλειες, ενώ  τα καταλύματα σε άλλους νομούς της χώρας θα ευημερούν. Το ίδιο  καλά θα πηγαίνουν και οι γειτονικοί ανταγωνιστικοί προορισμοί. Αυτό το έλλειμμα στην ανταγωνιστικότητα θα πρέπει να μας απασχολήσει άμεσα», δήλωσε ο κ. Παπαβασιλείου.
Σε ερώτηση σχετικά με τις κινήσεις που θα γίνουν, αν αυξηθεί ο  ΦΠΑ, ο κ.  Παπαβασιλείου δήλωσε:
«Θα διεκδικήσουμε κάποια άλλα μέτρα ευνοϊκά, σε αντιστάθμισμα της απώλειας των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, όπως η μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια».
Σχετικά με τις αντιδράσεις των τουριστικών πρακτόρων, ο κ. Παπαβασιλείου δήλωσε :
«Βρίσκομαι ήδη  σε διάλογο με στελέχη της TUI. Τους ανέλυσα την κατάσταση  και δεν δέχονται  καμία διαπραγμάτευση. Αυτό σημαίνει προβλήματα στη ρευστότητα το  επόμενο καλοκαίρι. Θα έχουμε προβλήματα   για αρκετά χρόνια. Το κόστος δεν θα μπορέσει να το αντέξει ο τόπος».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου