Ρεπορτάζ

Μεγάλη προσέλευση γυναικών για μαστογραφικό έλεγχο

Πολύ μεγάλη προσέλευση σημειώθηκε χτες, πρώτη ημέρα του προγράμματος ευαισθητοποίησης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, που θα πραγματοποιηθεί μέχρι και την 5η Νοεμβρίου 2021 στη Ρόδο, για δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο.
Συγκριμένα, η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (Ε.Α.Ε) συνεχίζοντας το «Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού», θα βρίσκεται έως και τις 5 Νοεμβρίου 2021 στην πλατεία Δημαρχείου της Ρόδου, για δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο σε γυναίκες, ωφελούμενες του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
Όπως δήλωσε στη «δημοκρατική» η κ. Μαρία Κούκουλα, πρόεδρος της αντικαρκινικής εταιρείας: «Είναι μια συνεργασία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας με το Δήμο Ρόδου που αγκάλιασε αυτή τη δραστηριότητα εδώ και πολλά χρόνια. Τα ραντεβού κλείνονται από μέρες και διενεργούνται κανονικά. Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας κατά του καρκίνου του μαστού γι αυτό κι εμείς, δίνουμε με αυτό τον μαστογραφικό έλεγχο, το μήνυμα στις γυναίκες για την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Είναι μια δύσκολη ασθένεια και προσβάλλει πολλές γυναίκες. Όμως, είναι θεραπεύσιμη εάν διαγνωστεί έγκαιρα. Η Κινητή Μονάδα Μαστού γυρνάει όλη την Ελλάδα και μάλιστα, έχει υιοθετηθεί από την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά (που ήταν και δική της πρωτοβουλία). Χαιρόμαστε πάντως, για το ενδιαφέρον και την ανταπόκριση των γυναικών».
Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Διοικητικής Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ιωάννης Καμπούρης, δήλωσε στη «δημοκρατική» τα εξής:
«Τόσο ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης, όσο και ολόκληρη η δημοτική αρχή Ρόδου, είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στα θέματα αυτά. Γι’ αυτό και στεκόμαστε αρωγοί στις δράσεις αυτές. Πριν από ένα μήνα, προχωρήσαμε σε μία ακόμη δράση μαζί με την κυρία Κούκουλα τοποθετώντας ταμπέλες έξω από τις παιδικές χαρές, που προειδοποιούν τους γονείς να μην καπνίζουν κ.λπ. σε αυτές τις περιοχές, όπου υπάρχουν παιδιά και παίζουν. Αυτή η δράση πήρε έκταση σε όλο το νησί. Η ροή των ραντεβού πηγαίνει πολύ καλά και απευθύνεται στις ωφελούμενες του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Ωστόσο, εάν υπάρξει κάποια ακύρωση, γίνονται γενικώς δεκτές όσες χρειάζονται μαστογραφικό έλεγχο».
Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες με τον αριθμό των νέων περιστατικών κάθε χρόνο στη χώρα να υπολογίζεται στις 7.500. Παρόλη την υψηλή συχνότητά της, η ασθένεια απειλεί ολοένα και λιγότερο τη ζωή και την ποιότητα της, τόσο εξαιτίας των σημαντικών προόδων της ιατρικής επιστήμης, που οδήγησαν σε πιο αποτελεσματικές και περισσότερο εξατομικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις, όσο και γιατί ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις συνεχώς αυξάνει, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτεται ο καρκίνος σε πρώιμα στάδια, τότε που οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές και μπορούν να οδηγήσουν στην ίαση.
Η καλύτερη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία μειώνει τη θνησιμότητα από την ασθένεια σε ποσοστό που φθάνει στο 30%. Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και με τα νέα μηχανήματα η δόση ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαμηλή.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η κινητή μονάδα μαστογράφου της Ε.Α.Ε. συνεχίζει δυναμικά και στρατευμένα το «Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου μαστού», έχοντας ως χορηγό την εταιρεία καλλυντικών Estée Lauder Hellas.
Σε συνεργασία με το Παράρτημα της Ε.Α.Ε. στη Ρόδο, το Δήμο Ρόδου και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ρόδου, η κινητή μονάδα μαστογράφου θα βρίσκεται:
• Από τη Δευτέρα 1 έως και Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021 στο Δήμο Ρόδου, επί της Πλατείας Ελευθερίας
Προϋποθέσεις για τον
μαστογραφικό έλεγχο
• Ηλικίες γυναικών από 40 έως 70 ετών.
• Να μην έχει γίνει μαστογραφία στους τελευταίους 12 μήνες.
• Να μην έχουν ιστορικό καρκίνου μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό.
• Να μην είναι σε έμμηνο ρύση (περίοδο 3 ημέρες πριν – 5 ημέρες μετά).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου