Μετά την αναγκαστική αναστολή των εβδομαδιαίων συναντήσεων λόγω της πανδημίας, τα μέλη του φωνητικού Συνόλου του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου ξανασυναντήθηκαν κρατώντας τις δέουσες αποστάσεις και αποφάσισαν να επαναπροσδιορίσουν τη δράση τους, δεδομένου ότι λόγω των συνθηκών η αρχικά προγραμματισμένη συναυλία δεν μπορούσε να υλοποιηθεί …

Αντί αυτής, με πρόταση του μέλους του Γιώργου Τζεδάκη, αποφάσισε να ηχογραφήσει τον «Ύμνο της Δωδεκανήσου», ένα εμβατήριο που είχε μελοποιήσει σε δικούς του στίχους ο μεγάλος Ρόδιος Δάσκαλος, Μουσικός, Πεζογράφος, Ζωγράφος και Επιγραμματοποιός Φώτης Βαρέλης, συμβάλλοντας με έναν διαφορετικό τρόπο όχι μόνο στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, αλλά στην ιστορία και την παράδοση του.

Αφορμή για αυτή την επιλογή, αποτέλεσε το γεγονός ότι δεν υπάρχει ηχογράφηση του ύμνου στο διαδίκτυο, πλην της μελωδίας και των στίχων χωριστά, με αποτέλεσμα ο Ύμνος της Δωδεκανήσου, όπως τον αποκάλεσε ο στιχουργός του, να οδεύει προς εξαφάνιση με την πάροδο των χρόνων, ενώ θα έπρεπε να δεσπόζει στην ιστορία του τόπου μας και να παραδίδεται από γενιά σε γενιά.

Με τις σκέψεις αυτές, το φωνητικό σύνολο του ΔΣΡ σε πολυφωνικό σχήμα 3 φωνών, μελέτησε τον ύμνο αυτό σε διασκευή του μαέστρου και συνθέτη Αντώνη Κιζούλη, που κατάφερε να δώσει νέα πνοή σε ένα πατριωτικό εμβατήριο με λυρικές και μελωδικές προεκτάσεις και το ηχογράφησε στον «φυσικό» του χώρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου.

Το ηχογραφημένο τραγούδι ακούγεται στους τίτλους τέλους της ταινίας «Το Κοντσεντραμέντο της Ρόδου-Κρυφομιλώντας με τη λευτεριά» των Ολυμπίας Γκογκέ, Δημήτρη Κόκκινου και Γιώργου Τζεδάκη της κινηματογραφικής ομάδας Cine Chevalier του Κοινωφελούς Ιδρύματος Εμ. & M. Σταματίου, που προβλήθηκε στις 27 και 30.10.2020 στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου και ως μουσικό βίντεο έχει ήδη αναρτηθεί στο διαδικτυακό κανάλι youtube και έχει καταστεί προσβάσιμο σε όλη την κοινωνία.

Θερμές ευχαριστίες στον Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου για την στήριξη του.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ