Την συνδρομή του Δήμου Ρόδου ζήτησε, με έγγραφό του προχθές, ο κεντρικός λιμενάρχης Ρόδου κ. Σπ. Τάτης, εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων υγείας που εκδηλώθηκαν σε μετανάστες αλλά και της ακαταλληλότητας των χώρων διαμονής τους.
Οπως εκθέτει στο έγγραφο: «λόγω της παρατεταμένης παραμονής είκοσι οκτώ (28) παράτυπα εισερχομένων προσώπων στην Υπηρεσία μας, σε συνδυασμό με την ακαταλληλότητα του χώρου, παρατηρήθηκε η εμφάνιση μεταδοτικών δερματικών παθήσεων σε ορισμένα εξ αυτών, ενώ επιπροσθέτως η αγωγή που τους χορηγήθηκε δεν ήταν δυνατόν να εφαρμοσθεί πλήρως λόγω της ανυπαρξίας βασικών εγκαταστάσεων υγιεινής στον χώρο.
Άμεση συνέπεια των ανωτέρω είναι να τίθεται σε κίνδυνο τόσο η υγεία των παράτυπα εισερχομένων προσώπων, όσο και των Στελεχών της Υπηρεσίας καθώς επίσης και των συναλλασσομένων/ τουριστών οι οποίοι προσέρχονται στην Υπηρεσία μας προς διεκπεραίωση υποθέσεων τους.
Επιπρόσθετα, επειδή τα εν λόγω πρόσωπα βρίσκονται σε κοινή θέα, διαβιώντας σε ακατάλληλες συνθήκες, υφίσταται κίνδυνος δυσφήμησης της Υπηρεσίας μας, αλλά και της Ρόδου γενικότερα ως τουριστικού προορισμού».

Ο κ. λιμενάρχης καθιστά σαφές ότι είναι «επιτακτική η ανάγκη εξεύρεσης ενός χώρου για την προσωρινή παραμονή παράτυπα εισερχομένων προσώπων μέχρι την ολοκλήρωση των διοικητικών διαδικασιών, ο οποίος να πληροί βασικές προϋποθέσεις παραμονής».
Προτείνει δε τον χώρο των παλαιών σφαγείων, υπό την προϋπόθεση ευπρεπισμού και περίφραξής του, καθώς επίσης κι ένα κτήριο στο φυτώριο Ρόδου.
Λόγω του επείγοντος του θέματος, δεδομένης και της επικείμενης επικράτησης δυσμενών καιρικών συνθηκών λόγω της έλευσης του χειμώνα, παρακαλεί για τις άμεσες ενέργειες του Δήμου Ρόδου.
Ερωτηθείς στο μεταξύ σχετικά με το ζήτημα του προσφυγικού και με αφορμή τα γεγονότα στην Λέρο, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος σε συνέντευξη τύπου, δήλωσε τα εξής:
«Υπάρχουν προβλήματα στην Λέρο, στην Κω αλλά και στην Ρόδο. Ήδη αποβιβάστηκαν περίπου 140 άτομα. Παραμένει ένα πολύ μεγάλο ζήτημα. Θα ξεκινήσω από την τελευταία σύσκεψη που είχε προκαλέσει στο γραφείο του, ο υπουργός κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με τους περιφερειάρχες όλης της χώρας. Εκεί, ανακοινώθηκε η κυβερνητική απόφαση ώστε να γίνει κατανομή και το βάρος του ζητήματος αυτού, να το ‘σηκώσουν’ και οι 13 Περιφέρειες- μία απολύτως ορθή και απολύτως δίκαιη απόφαση. Δύο περιφέρειες σήμερα έχουν ‘γονατίσει’ κυριολεκτικά. Το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο. Εμείς έχουμε τα δύο από τα πέντε hotspots που έχει η Ελλάδα –τα οποία δεν αντέχουν άλλο. Έχουν τριπλάσιους και τετραπλάσιους φιλοξενούμενους από ό,τι οι προδιαγραφές τους και βλέπετε τι γίνεται σε όλη την χώρα. Παρατηρώ με μεγάλη θλίψη, πως οπουδήποτε μεταφέρονται αυτοί οι άνθρωποι –μετανάστες ή πρόσφυγες- γίνονται κινητοποιήσεις από τις τοπικές κοινωνίες. Αυτό με στενοχωρεί πάρα πολύ. Πηγαίνουμε στις Βρυξέλλες και μιλάμε στους Ευρωπαίους για αλληλεγγύη.
Ζητάμε από τις ευρωπαϊκές χώρες αλληλεγγύη την οποία δεν βρίσκουμε μέσα στην χώρα μας. Πείτε μου, εγώ που πηγαίνω στις Βρυξέλλες ως ένας από τους δύο περιφερειάρχες της χώρας που έχει στην πλάτη του, ένα τόσο βαρύ φορτίο, θα απευθύνομαι σε ομολόγους μου, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Νορβηγίας, του Βελγίου, της Δανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας κ.λπ. όταν μέσα στην χώρα μου, δεν βρίσκουμε την βοήθεια που περιμένουμε; Εμένα με στενοχωρεί πάρα πολύ αυτό και νομίζω ότι δεν ταιριάζει και στην ιστορία αυτού του λαού, αυτό που γίνεται.
Και πέρα από τους ομολόγους μου περιφερειάρχες, καταθέτουμε τα αιτήματά μας και σε αξιωματούχους των Βρυξελλών. Και δεν μπορούμε να κάνουμε μια μεταφορά 200 – 300 ανθρώπων στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου υπάρχουν περιοχές με άπειρη γη –ενώ στα νησιά είναι πολύ περιορισμένο αυτό.
Οι συνολικές δυνατότητες που υπάρχουν στην ηπειρωτική Ελλάδα σε αστυνομικές δυνάμεις, σε ιατρικό προσωπικό, σε εργαζόμενους στην υπηρεσία ασύλου που εξετάζουν τις αιτήσεις κ.λπ. καθιστούν ευκολότερη την διαχείριση του ζητήματος.
Οι επιπτώσεις στην ζωή του τόπου είναι απείρως μικρότερες. Εμείς στηρίζουμε το κυβερνητικό σχέδιο και όσον αφορά το δικό μας μερίδιο, ΔΕΝ κρυφτήκαμε ποτέ και ποτέ δεν είπαμε ότι εδώ είναι το όριό μας. Κάνουμε πάντα κάτι παραπάνω, με αίσθημα ευθύνης.
Η συζήτηση είναι επίκαιρη και ΤΩΡΑ πρέπει να ξεκαθαρίσει καθώς οι ροές ξεκίνησαν. Δε νομίζω πως θα είναι πολύ μεγάλες, αλλά το θέμα πρέπει να λυθεί τώρα. Τα νησιά δεν μπορούν να σηκώσουν άλλο βάρος. Τα δύο hotspots της Λέρου και της Κω πρέπει να αποσυμφορηθούν και να σοβαρευτούμε στο εσωτερικό μας…»

Ένα σχόλιο στο Βραδυφλεγής «βόμβα» η κατάσταση με τους μετανάστες και στη Ρόδο

  1. Avatar Ο/Η Γιωργος λέει:

    Κανενας δεν θα μπορουσε να πη τιποτα εναντια σε έναν που ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ. Ο κοσμος δεν μπορει να βλεπει την Πατριδα του γεματη από παρανομους μετανάστες. Γιατι αυτοι να είναι ακομη εδώ. Αν οι Ευρωπαίοι ( οι Γερμανοι) τους θελουν ας τους παρουν, γιατι να τους εχει ο Ελληνας στην πλατη του.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ