Της Μαρίας Νταλιάνη

Σε σκληρή κόντρα με επίκεντρο την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης εξελίσσεται η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2018 στη Βουλή. Από τη μία πλευρά το δίδυμο Τσακαλώτος-Χουλιαράκης που υπερασπίζονται σθεναρά την επιλογή υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης προκειμένου να βοηθήσουν τους «κοινωνικά αδύναμους» όπως υποστηρίζουν. Κι από την άλλη, κορυφαία στελέχη της ΝΔ όπως η Ντόρα Μπακογιάννη που επισημαίνει ότι ο κεντρικός πυρήνας της ιδεολογίας της ΝΔ είναι όχι η αναδιανομή της φτώχειας μέσω της υπερφορολόγησης,  αλλά η αύξηση του παραγόμενου πλούτου και η μείωση δαπανών.

«Συμφωνώ με όσα είπε ο Γιώργος Χουλιαράκης, τα έχω πει κι εγώ, είχαμε απόλυτη προτεραιότητα την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης» υπογράμμισε ο Ευκλείδης Τσακαλώντας. Και ήθελε πολύ καιρό (σσ. να βγουν έσοδα) από φοροδιαφυγή γι’ αυτό φορολογήσαμε αυτές τις τάξεις. Εγώ λέω ότι χρειάζεται» τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι χθες μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών ο αναπλ. υπουργός Οικονομίας Γ. Χουλιαράκης είπε ότι η  φορολογική επιβάρυνση που συνεπάγεται ο προϋπολογισμός του 2017 και του 2018 είναι μεγάλη για τους έντιμους και τους συνεπείς φορολογούμενους, για τη μεσαία τάξη και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Και τόνισε ότι αυτό είναι μια συνειδητή επιλογή, που μεταβατικά πήρε η κυβέρνηση, ώστε να καταφέρει να ενισχύσει οικονομικά τα πιο αδύναμα, τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας, οικογένειες με δύο ανέργους και παιδιά και οικογένειες με εισοδήματα κάτω των 4.800 ευρώ το χρόνο, κάτι που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε. Ο προϋπολογισμός του 2017 και αυτός του 2018, ενσωματώνει το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ. Στο τέλος της ομιλίας του όμως ο κ. Χουλιαράκης κατέληξε ότι «δεν μπορεί όμως, ένας προϋπολογισμός μεσοπρόθεσμα να συντηρηθεί με τόσο υψηλή φορολογία».

Ο κ. Τσακαλώτος κάλεσε πολλές φορές την κ. Μπακογιάννη να πει  «από πού θα έκοβε κι από πού θα κόψει» η ΝΔ δαπάνες. Ενώ νωρίτερα η κ. Μπακογιάννη, πέραν από την διαφορετική ιδεολογία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για το θέμα των φόρων και αναδιανομής της φτώχειας ή του πλούτου εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι τελικά μοιράζει λιγότερα στους φτωχούς. «Η μεσαία τάξη είναι η ραχοκοκαλιά της κοινωνίας δεν είναι παμπλουτίδες» τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

Ο υπουργός Οικονομικών παρ’ ότι τάχθηκε στο πλευρό του κ. Χουλιαράκη και του κ. Μαντά ως προς την αναγκαιότητα φορολόγησης της μεσαίας τάξεις επιχείρησε στη συνέχεια να πείσει ότι η υπερφορολόγηση των μεσαίων δεν είναι ο μοναδικός λόγος που επετεύχθη το υπερπλεόνασμα. Όπως είπε η εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων χάρη στο ειδικό λογισμικό που έφτιαξαν οι δημόσιοι υπάλληλοι του ΥΠΟΙΚ αλλά και η αύξηση των εισφορών «επειδή αυξήθηκαν οι εργαζόμενοι γι’ αυτό πληρώνουν περισσότερες εισφορές» έφεραν άλλα 400 – 448 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία και το σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδίδει, καθώς, όπως είπε, το δεκαετές ομόλογο χθες ήταν στο 5,15% «ακριβώς την ώρα που μιλούσε ο κ. Δένδιας, κάνοντας την καλύτερη επίδοση από το 2010. Και σήμερα τώρα που μιλάμε είναι στο 5,01% και το ομόλογο του Ιουλίου είναι στο 4,21% σε νέο ρεκόρ. Υποτίθεται εσείς πιστεύετε στις αγορές, οι αγορές όμως συνεχώς σας διαψεύδουν».

 Σαρανταποδαρούσα με μηνίσκο φορτωμένη απ’ τα Lidl

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε ότι ως βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ «με στενοχωρεί η κατάσταση». Στη συνέχεια εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «έχετε  βάλει τόσο χαμηλά τον πήχη» που «ακόμα και μια φυματική σαρανταποδαρούσα  με πρόβλημα μηνίσκου στα 25 από τα 40 της πόδια και κρατώντας τα ψώνια της βδομάδας απ’ το Lidl θα είχε περάσει από πάνω».

Βάλατε πολλά αυγά στο ότι θα «πέσουμε» και πρέπει να σκεφτείτε τι θα κάνετε τώρα ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Εμείς κατανοούμε πλήρως πόσοι άνθρωποι υποφέρουν. Και όπως είδαμε όλοι, η β’ αξιολόγηση άργησε να κλείσει γιατί υπήρχε μια διαφορά μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ».

Αναφερόμενος στο στόχο της δημιουργίας ενός ταμειακού αποθέματος 15 δισ. ευρώ την άνοιξη του 2018 ο υπουργός χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία την τελευταία παράγραφο του Eurogroup ότι θα βοηθήσουν  να χτίσουμε ταμειακά αποθέματα.

«Εσείς δεν κλείσατε την πέμπτη αξιολόγηση, αφήσατε άδεια ταμεία. Δεν την κλείσατε γιατί σας ζήτησαν προληπτική γραμμή στήριξης. Το δικό σας στόρυ είχε σαθρά θεμέλια, εμείς θα αφήσουμε αποθέματα ανεξάρτητα ποιος θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, για να σταθεί η κοινωνία.

Μην ακούτε τις εφημερίδες, να έχετε την δική σας στρατηγική» κατέληξε ο υπουργός απευθυνόμενος προς  την πλευρά της ΝΔ.

capital.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ